Ποιες ανατροπές φέρνει η λειτουργία του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκινάει η λειτουργία του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Έτσι μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που θα υποβληθούν, το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα εισπράξει εισφορές από τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας που υπολογίζονται σε 100.000 το 2022.

Με το νέο επικουρικό εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για εργαζομένους και αυτοαπασχολουμένους έως 35 ετών.

Οι εισφορές θα περνούν σε δύο διαφορετικούς κωδικούς ώστε να είναι διακριτή η διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και εκείνων που θα κατευθυνθούν προς το ΤΕΚΑ. Στόχος του επιτελείου του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου και της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου είναι το πέρασμα στο νέο καθεστώς να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εμπλεκόμενοι.

Οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας μέχρι τη σύσταση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ θα ενταχθούν από το 2022 σε καταθετικούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια του 2023 και του 2024 θα δοθούν στους ασφαλισμένους προκαθορισμένα επενδυτικά προγράμματα για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα έχουν εισρεύσει στο σύστημα.

Από το 2025 και μετά θα υπάρξει μεγαλύτερο εύρος επενδυτικών προγραμμάτων ανάλογα με την ηλικιακή κατανομή του ασφαλισμένου. Υψηλότερου ρίσκου για μικρές ηλικίες, χαμηλότερου ρίσκου για τους μεγαλύτερους. Με αυτόν τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επενδύονται τα χρήματα του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2022, υπό την επίβλεψη του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου.

Διευκρινίζεται ότι το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.

Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα. Τα έσοδα από τις εισφορές έχουν προϋπολογιστεί 36 εκατ. ευρώ για το 2022, 165 εκατ. για το 2023, 207 εκατ. για το 2024 και 240 εκατ. ευρώ για το 2025.

Από την 1/1/ 2023 μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα. Θα έχουν, δηλαδή, στη διάθεσή τους σχεδόν δύο χρόνια για να αποφασίσουν ποια επιλογή είναι η πιο συμφέρουσα. Κατά τα Νέα, βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι ότι δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί («κουμπαράδες») στους οποίους θα κατευθύνονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο τον εργαζόμενο – εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο – καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

Το επόμενο διάστημα, οι νέοι εργαζόμενοι θα λάβουν στο email που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ ένα κείμενο που θα τους καλεί να επιλέξουν το επενδυτικό «προφίλ» (συντηρητικό, ισορροπημένο, επιθετικό) με το οποίο επιθυμούν να επενδυθούν τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» τους.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα (πενταετία), αν επιθυμούν θα μπορούν να αλλάζουν το προφίλ. Επιπλέον θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή τον υπολογιστή τους ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking. Δηλαδή, θα βλέπουν τις εισφορές και τις αποδόσεις που σωρεύονται στον ατομικό κουμπαρά προκειμένου να «χτιστεί» το κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει την επικουρική τους σύνταξη.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Έρχεται ειδικό μισθολόγιο από το 2024 – Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης

Έρχεται ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή «Θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1/1/2024». « Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το δημόσιο » σημείωσε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει σήμερα στη Βουλή για το επίδομα και το μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Για την καταβολή του επιδόματος ειδικών αποστολών σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σε άλλα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έχουν δει αυξήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στο πλαίσιο

Όταν δυο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν κι είχαν πολλά να πουν

Όπως μου επεσήμανε απόστρατος Στρατηγός Τεθωρακισμένων που συνευρεθήκαμε στις 25 Ιανουαρίου στη Σχολή Ευελπίδων, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Αρχηγού ΓΕΣ, το κερασάκι στην τούρτα της πολύ συγκινητικής τελετής ήταν μια συνάντηση δυο άλλων Αρχηγών και μάλιστα δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Ενός

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες