Ποιος ελέγχει την αγορά του ρεύματος; – Μάχη παρόχων για τα μερίδια με εξωφρενικά χαμηλές τιμές

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ανακοίνωση των νέων, αυξημένων τιμολογίων λιανικής για το ρεύμα, καθώς οι αυξήσεις που θα αποφασίσουν οι προμηθευτές έχουν πλέον συναρτηθεί απόλυτα με ένα σημαντικό ορόσημο της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη: στις 22 Ιουλίου θα γίνει γνωστό αν οι Ρώσοι θα επαναφέρουν τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, ή αν θα κορυφώσουν την αναταραχή, προχωρώντας στο κλείσιμο της στρόφιγγας.

Την στιγμή ωστόσο που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποφύγει την ανακοίνωση υπέρογκων τιμών (άνω των 0,40 €/κιλοβατώρα ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν την περασμένη Κυριακή οι προμηθευτές) και περιμένει να επιστρέψει μιας κάποιας μορφής ομαλότητα, παρατηρούνται περίεργες συμπεριφορές στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες διαφεύγουν τόσο του αρμόδιου υπουργείου όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει οι τηλεφωνικές οχλήσεις καταναλωτών από εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες τάζουν εξωφρενικά χαμηλές τιμές χρέωσης ανά κιλοβατώρα.

Οι καταγγελίες
Όπως καταγγέλλουν στο energymag εταιρεία έταξε σε καταναλωτή διετές συμβόλαιο με τιμή κιλοβατώρας 0,055 € και μάλιστα αφού προηγηθεί δίμηνη μηδενική χρέωση. Στην ερώτηση του καταναλωτή τι γίνεται με την ρήτρα αναπροσαρμογής η απάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας ήταν ότι θα την απορροφά η εταιρεία, καθώς είναι παραγωγός (που δεν είναι) και μπορεί να προσφέρει χαμηλές τιμές!

Σε άλλον καταναλωτή άλλη εταιρεία επικαλέστηκε όπως είπε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής (!), άρα η εταιρεία μπορούσε να προσφέρει τελικό κόστος ενέργειας 0,06€/κιλοβατώρα. Ενώ τρίτη εταιρεία επικοινώνησε στους καταναλωτές ότι η ρήτρα είναι υπόθεση του Κράτους!

Προσέξτε το κόστος ενέργειας πριν το κλείσιμο του Nord Stream 1 έφτανε μαζί με την ρήτρα στα 0,30-0,35€/κιλοβατώρα και οι εταιρείες την στιγμή που τιμές έχουν ανέβει κατά 30-40% από αυτά τα επίπεδα, τάζουν τιμές κάτω από τα 0,10€/κιλοβατώρα. Αν δεν έχει γίνει κάποιο “θαύμα” και αποφάσισαν να επιδοτήσουν τους Έλληνες καταναλωτές, τότε κάτι άλλο συμβαίνει και κάποιος πρέπει να παρέμβει.

Το ερώτημα το μεγάλο, λοιπόν, είναι αν ελέγχει κάποιος την αγορά, καθώς είναι προφανές ότι στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων που θα κληθούν να υπογράψουν ανυποψίαστοι καταναλωτές βρίσκεται όλη η παγίδα.

Από Νίκος Φιλιππίδης

Ποιος ελέγχει την αγορά του ρεύματος; – Μάχη παρόχων για τα μερίδια με εξωφρενικά χαμηλές τιμές

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Χρ. Στυλιανίδη

Απογευματινές ώρες χτες 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό

Χανιά: Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσίασε το ημερολόγιο του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γ. Κουρκούτη

Το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων, του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν με τίτλο «Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο

Μετάβαση στο περιεχόμενο