Από τους ποδηλατόδρομους της Χάγης σε αυτούς των Βρυξελλών πολύ πιθανόν να χρειαστεί να προσαρμοστεί ο Μαρκ Ρούτε. Το καθημερινό του δρομολόγιο εδώ και δέκα χρόνια ολοκληρώθηκε με τις ολλανδικές εκλογές και την επίσημη αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. Ωστόσο, ήδη έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον του εκφράζοντας ενδιαφέρον για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, με τους Συμμάχους να βλέπουν θετικά και με ανακούφιση την προοπτική να πάρει τα ηνία μετά την αποχώρηση Στόλτενμπεργκ τον Οκτώβριο του 2024.

Άλλωστε πρόκειται για πρόσωπο που έχει διατελέσει επί μακρόν πρωθυπουργός και συν τοις άλλοις για χώρα που στηρίζει σθεναρά την Συμμαχία. Tον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι εντός του 2024 θα παρέχει μαχητικά F16 στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαρκ Ρούτε στην παρούσα στιγμή φαίνεται να έχει προβάδισμα, όμως στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το αρχικό πλάνο βέβαια ήταν στο τιμόνι του ΝΑΤΟ, να βρεθεί γυναίκα με τα ονόματα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας, αλλά και της Δανής ομολόγου της, Μέττε Φρεντερίκσεν να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της ποτέ δεν εξέφρασε την επιθυμία της να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Από πολλούς όμως θεωρήθηκε ιδανικό πρόσωπο εφόσον έχει διατελέσει υπουργός άμυνας της Γερμανίας, αλλά ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλήθηκε να διαχειριστεί δύο πολέμους. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ΕΕ έδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα, μια ενότητα όμως που δεν ήταν εμφανής τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της Προέδρου της Κομισιόν για το εάν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην Επιτροπή. Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο France TV Bruxelles μετά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι στα τέλη του 2023-αρχές του 2024 αναμένεται να λάβει την απόφασή της για το εάν θα είναι «το πρόσωπο της Ευρώπης για ακόμη πέντε χρόνια». «Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να το αποφασίσω αυτό τώρα. Αλλά θεωρώ ότι προς το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου έτους θα λάβω την απόφαση» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Η Εσθονή Κάγια Κάλλας, παρότι «έχει το πακέτο» σε αυτό το στάδιο φαίνεται να έχει λιγότερες πιθανότητες, ενώ η επιθυμία της Μέττε Φρεντερίκσεν φαίνεται ότι προσέκρουσε στην Άγκυρα με νατοϊκές πηγές να αναφέρουν ότι υπήρχε δυσαρέσκεια εξαιτίας των περιστατικών με το κάψιμο του Kορανίου που σημειώθηκαν στη χώρα. Από την πλευρά της πάντως η ίδια δεν τα παρατάει. Η Κοπεγχάγη επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να προσεγγίσει την Τουρκία, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Κάτι που υποδεικνύει και η επίσκεψη του Δανού Υπουργού Εξωτερικών, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου.

Δεν αποκλείεται σε μερικές εβδομάδες η κατάσταση να είναι πιο σαφής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος ηγείται της κούρσας θα τερματίσει σίγουρα πρώτος, αφού οι ανατροπές είναι πάντα μέρος του πρωταθλητισμού.