Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» και Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 23»

Από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» που θα λάβει χώρα στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης). Κατά την διάρκειά της θα συνεξετασθούν αντικείμενα και θα υλοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις με τις συμμετέχουσες δυνάμεις της Διεθνούς Άσκησης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 23».

Η «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και θα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

● Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
● H Γαλλία με Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE.
● Οι ΗΠΑ με Α/Φ F-16, 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα JTAC.
● Η Ινδία με Α/Φ Su-30.
● Η Ιορδανία με Α/Φ F-16.
● Η Ισπανία με Α/Φ F-18.
● Η Ιταλία με Α/Φ TORNADO.
● Η Σαουδική Αραβία με Α/Φ F-15.
● Η Σλοβενία με Α/Φ PC-9Μ και Ομάδα JTAC.

Επίσης στην Άσκηση θα συμμετάσχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Η εν λόγω δραστηριότητα χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις:

● Φάση Προετοιμασίας, από 18 έως 23 Απριλίου 2023.
● Φάση Εκτέλεσης, από 24 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2023 η οποία θα περιλαμβάνει SPOTTERS DAY την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (09:00 – 19:00) και την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 (09:00 – 19:00), καθώς και Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) με διέλευση αεροσκαφών άνωθεν της Ακρόπολης την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.
● Φάση Αναδίπλωσης, από 5 έως 7 Μαΐου 2023.

Η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» είναι τύπου ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των συμμετεχουσών Χωρών, με την διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων.

Στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά τα πρόσφατα αναβαθμισμένα Α/Φ F-16 VIPER και τα νεοαποκτηθέντα Α/Φ RAFALE, και παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ευρεία χρήση των 11 εξομοιωτών (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC) που λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης (ΜΕΣΕ) στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας (πατήστε εδώ).

Η σειρά Ασκήσεων «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και σύμμαχων Χωρών που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, καθιστώντας την πόλο έλξης στο πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών επιχειρησιακής εκπαίδευσης και αναδεικνύοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες Ασκήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Παράλληλα και συνδυαστικά με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 2023» θα διεξαχθεί η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) με την ονομασία «ΩΡΙΩΝ 23». Η Άσκηση θα λάβει χώρα από την Δευτέρα 24 Απριλίου έως την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή ΕΔ-ΔΕΕ από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – Ε.Κ.Α.Μ.) και του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών – ΜΥΑ), και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Άσκηση «ΩΡΙΩΝ 23» είναι άσκηση ανάπτυξης Στρατηγείων – Βάσεων Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου CFX/LIVEX/INVITEX (Command Post Exercise/Live Exercise/Invitation Exercise), και αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ-ΔΕΕ σε διασυμμαχικό πλαίσιο, με την εκτέλεση σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας τόσο στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της Χώρας.

Η σειρά Ασκήσεων «ΩΡΙΩΝ» διευρύνεται κάθε χρόνο προσελκύοντας όλο και περισσότερες ΕΔ-ΔΕΕ από φίλες και σύμμαχες Χώρες, καθιστώντας την ως μοναδική στις Ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise – SOFEX), καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελληνικών ΕΔ-ΔΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο