Πορτογαλία: Η νέα κυβέρνηση ξεκινά σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση

Η Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια στεγαστική κρίση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών που οφείλεται σε φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων

Μετατροπή δημόσιων κτηρίων σε κατοικίες και χορήγηση οικονομικής βοήθειας για αγορά ακινήτων σε νέους ανθρώπους: η νέα κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή τη δική της στρατηγική για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που πλήττει ιδιαίτερα μεγάλες πόλεις.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια σειρά περίπου 30 μέτρων που πρέπει να εγκριθούν μέσα στους επόμενους μήνες ώστε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς το δικαίωμα στη στέγαση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο σε συνέντευξη Τύπου στο Πόρτο.

«Τα τελευταία χρόνια δεν ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες» σε ό,τι αφορά τη στέγαση, ακόμη και «αν έγιναν σωστά βήματα. Αυτά που έγιναν καλά, θα τα κρατήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια στεγαστική κρίση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών που οφείλεται σε φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων, ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει κυρίως μεγάλες πόλεις.

Η προκάτοχη σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε ήδη υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων πέρυσι για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την προσφορά», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Μιγκέλ Πίντο Λους, υπογραμμίζοντας ότι μία από τις προτεραιότητες θα είναι να «διαθέσουμε» «χιλιάδες δημόσια κτίρια για στέγαση».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης ενισχύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγορά ακινήτων από νέους, αλλά και να αναστείλει ορισμένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης – ιδίως έναν περιορισμό στα εποχιακά ενοίκια.

Ο Μοντενέγκρο, η κυβέρνηση του οποίου δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει αυτά τα μέτρα με τα άλλα κόμματα. «Υπολογίζουμε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες» για να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις, κατέληξε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψηφιακές πληρωμές: Το φιλοδώρημα… κινδυνεύει – Καταργείται το «κράτα τα ρέστα»;

Μια φορά κι έναν καιρό στη Γερμανία ένα απλό «κρατήστε τα ρέστα» ή «αυτά είναι για σας» αρκούσαν για να συνεννοηθούν πελάτης και σερβιτόρος. Τις περισσότερες φορές οι πελάτες έδιναν φιλοδώρημα στρογγυλοποιώντας λίγο το ποσό. Σήμερα όμως στην εποχή των ψηφιακών πληρωμών τα πράγματα αλλάζουν και

Παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 πήρε η υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), με βάση την απόφαση του Συντονιστή Ελέγχων. Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά, με τη χρήση των κωδικών τους στη διεύθυνση pothen.gr Ποιούς αφορά Πρέπει να σημειωθεί πως η

Η Ανδραβίδα γίνεται «φρούριο» για τα F-35

Από τις 10 Απριλίου 2024 που έφθασε η LOA (Letter of Acceptance) για την προμήθεια των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, δεν έγινε πλέον κανένας λόγος ούτε για το εάν έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους, ούτε εάν άρχισαν τα

Δεν είμαστε στο 2019 – άρα ας μιλάμε για το 2025 όχι για το 2015

Ολοένα και περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται στη ρητορική στο «δεν θα γυρίσουμε στο 2015» και της διακινδύνευσης της σταθερότητας. Η σκοπιμότητα και η τακτική πίσω από αυτή την αναφορά είναι προφανής. Το 2015 έμεινε στη συλλογική μνήμη της ελληνικής

Μετάβαση στο περιεχόμενο