Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η συμφωνία για τη Μετανάστευση στην ΕΕ

Συμφωνήθηκε χθες, μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πλήρης ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης. Αλληλεγγύη στις χώρες της «πρώτης γραμμής».

Μετά από δυσκολίες διαπραγματεύσεις τριών και πλέον ετών μεταξύ των κρατών μελών , αλλά και με την Ευρωβουλή επιτεύχθηκε χθες το βράδυ της πολιτικής συμφωνίας του Συμβουλίου με τους Ευρωβουλευτές, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να έχει για πρώτη φορά πλήρη νομοθεσία για το άσυλο και τη μετανάστευση .

Οι πέντε νέοι κανονισμοί του λεγόμενου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το συλλογικό έλεγχο όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τον έλεγχο των παρατύπων μεταναστών κατά την εγγραφή τους στην ΕΕ, τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, την υποβολή και διεκπεραίωση αιτιών ασύλου, τους κανόνες για καθορισμό του. κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για το χειρισμό μιας αίτησης και την αλληλεγγύη στο χειρισμό καταστάσεων κρίσης.

Αλληλεγγύη στις χώρες της “πρώτης γραμμής”

Λαμπεντούζα, πρόσφυγες σε πλοιάριο
Όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης μπορεί να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕΕικόνα: Yara Nardi/REUTERS

Αναφορικά με την αλληλεγγύη που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις χώρες της λεγόμενης πρώτης γραμμής στην είσοδο μεταναστών, όπως η Ελλάδα , η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει μια κατάσταση κρίσης μπορεί να ζητήσει εισαγωγές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτές οι συνεισφορές θα έχουν τη μορφή είτε μετεγκατάσταση αιτιών άσυλο από το πιεζόμενο κράτος μέλος σε συνεισφέροντα κράτη μέλη, είτε οικονομικές συνεισφορές είτε άλλα εναλλακτικά μέτρα αλληλεγγύης.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Σύμφωνο που θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης. Σε περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παρανόμων αφίξεων ή ακόμη και την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από εχθρικές χώρες, οι οποίες επιχειρούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την Ένωση.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία των νομικών κειμένων που θα επικυρωθούν τυπικά από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, θα δημοσιοποιηθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά «Σαν να μην πέρασε μια μέρα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών για ακόμη μια φορά επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά την υπηρεσία που στελεχώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Συνεπής στο ραντεβού της η Π.Ο.Λ. κατόπιν αιτήματος και της Πρωτοβάθμιας Ένωσης Λιμενικών Αρχών Αττικής και Κορίνθου

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Nόμος στη Φλόριντα απαγορεύει σε νέους κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία την ώρα που μαίνεται στις ΗΠΑ συζήτηση για τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές

Μετάβαση στο περιεχόμενο