Πώς τα «γεράκια» του στρατού προστατεύουν την Αττική

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Zougla.gr 2022

«Εκπαιδευόμαστε όπως θα πολεμήσουμε. Η αντιαεροπορική προστασία της Αττικής είναι πλήρης. Όλοι οι εχθρικοί στόχοι κλειδώνονται και εξουδετερώνονται», αναφέρουν στην κάμερα της «Ζούγκλας» τα στελέχη της 180 μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «HAWK» στο Καπανδρίτι.

Ο φακός της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας επισκέφθηκε τη διοίκηση της Μοίρας αλλά και πυροβολαρχίες εντός της Αττικής, προκειμένου να καταγράψει από κοντά την απαιτητική εκπαίδευση αλλά και την ετοιμότητα του αντιαεροπορικού πυροβολικού, την ώρα που η Τουρκία εκτοξεύει συνεχώς απειλές διαμηνύοντας πως θα βάλει με βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος θα φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα ΗΑWK προστατεύουν κρίσιμες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Η 180 Μοίρα έχει ευθύνη για την “ομπρέλα” της αντιαεροπορικής προστασίας σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια μαζί με τα συστήματα PATRIOT της Πολεμικής Αεροπορίας», λέει  ο διοικητής της Μοίρας, Αντισυνταγματάρχης Ιάκωβος Σέργης και προσθέτει:

«Όλα τα Ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα HAWK έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο PHASE 3. Σκοπός της Μοίρας HΑWK είναι η πλήρης αντιαεροπορική προστασία των περιοχών ευθύνης της, σε συνεργασία με τiς υπόλοιπες δυνάμεις αεράμυνας, με βλήματα εδάφους- αέρος. Ο πύραυλος μπορεί να πλήξει στόχο σε εμβέλεια 42 χιλιομέτρων και να τον καταστρέψει».

Αντισυνταγματάρχης Ιάκωβος Σέργης, Διοικητής 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων HAWK
Αντισυνταγματάρχης Ιάκωβος Σέργης, Διοικητής 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων HAWK

Σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 42 συστήματα HAWK τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες (την180 και την 181) με επτά Πυροβολαρχίες συνολικά. Οι πυροβολαρχίες βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ώρες το 24ωρο ενώ τα στελέχη είναι έτοιμα για βολή κατά του εχθρικού στόχου «battle station» μέσα σε λίγα λεπτά από τον συναγερμό «Blazing Skies». Όπως αναφέρουν στη «Ζούγκλα» τα στελέχη, «η εκπαίδευση του προσωπικού στο Καπανδρίτι Αττικής είναι συνεχής και αξιολογείται».

Η εκπαίδευση των στελεχών είναι συνεχής. Στη φωτογραφία ο Λοχαγός  Ιωάννης Κουκάς, Διοικητής πυροβολαρχίας βολής HAWK και στελέχη που εκπαιδεύονται
Η εκπαίδευση των στελεχών είναι συνεχής. Στη φωτογραφία ο Λοχαγός Ιωάννης Κουκάς, Διοικητής πυροβολαρχίας βολής HAWK και στελέχη που εκπαιδεύονται

«Οι πύραυλοι μπορούν να πλήξουν εχθρικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η αποστολή των συστημάτων είναι η προστασία κυρίως των στρατηγικών στόχων», προσθέτουν.

Η μονάδα είναι σε ετοιμότητα 24ώρες το 24ωρο
Η μονάδα είναι σε ετοιμότητα 24ώρες το 24ωρο

«Η διοίκηση της πυροβολαρχίας κατά την επιχείρηση εξάλειψης του εχθρικού στόχου βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πολεμική Αεροπορία», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ο εχθρικός στόχος εντοπίζεται και καταρρίπτεται
Ο εχθρικός στόχος εντοπίζεται και καταρρίπτεται

Αν και η ονομασία του συστήματος φαίνεται ότι προέρχεται από το γεράκι (HAWK), στην πραγματικότητα προκύπτει από τα αρχικά «Homing All the Way Killer».

Τα κατευθυνόμενα βλήματα HAWK
Τα κατευθυνόμενα βλήματα HAWK

Σημειώνεται πως τo 2021 για πρώτη φορά εκτελέστηκε στην Ελλάδα αντιβαλλιστική βολή από διασυνδεδεμένα Αντιαεροπορικά Συστήματα HAWK και PATRIOT τα οποία κατέρριψαν στόχο που προσομοίαζε με Τακτικό Βαλλιστικό Πύραυλο σε σενάριο υψηλής δυσκολίας.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ