Πώς θα καλύψει ο Κ. Μητσοτάκης τις δεξιές διαρροές

“Το πρωί της 9ης Ιουνίου όλα ξεκινούν από την αρχή. Το κοντέρ μηδενίζεται. Κάθε κάλπη όταν ανοίγει είναι άδεια. Η πρωτοβουλία πλέον περνά στα δικά σας χέρια”.

Με σήματα συστράτευσης προς άπαντα τα γαλάζια στελέχη και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός φουλάρει τις κομματικές μηχανές της οδού Πειραιώς, επιδιώκοντας, μέσα από την αποτύπωση σκληρών διλημμάτων, να αναδείξει το διακύβευμα της κάλπης των ευρωεκλογών τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την οικογένεια των 27 κρατών-μελών.

Κινητοποίηση
Τη στιγμή που το τριήμερο εσωτερικό ορόσημο των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας (5 έως 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο) θεωρείται η αφετηρία μιας εκστρατείας, με στόχο την επιβεβαίωση της γαλάζιας κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό, το κυβερνητικό και κομματικό οικοσύστημα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα καμπανάκια των πολιτών για τις συμπληγάδες της ακρίβειας, που μπορεί να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο όσον αφορά τη στάση μπροστά στην κάλπη. Το υπαρκτό σενάριο μιας χαλαρής ή ακόμη και τιμωρητικής ψήφου, προκειμένου να προκύψει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο της αποχής, αλλά και οι διαρροές προς τα δεξιά της οδού Πειραιώς βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιτελών της Ηρώδου Αττικού 19 και της οδού Πειραιώς, με τις συσκέψεις, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, να έχουν ως σημεία αναφοράς:

– Την υλοποίηση μιας στρατηγικής, η οποία θα ξεκινάει από το… μπετονάρισμα των δεξιών τειχών της κυβερνητικής παράταξης και θα περιλαμβάνει ανοίγματα μέχρι τις παρυφές της Κεντροαριστεράς.

– Τον σχεδιασμό των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και μικτών κλιμακίων υπουργών, βουλευτών, υποψήφιων ευρωβουλευτών και γαλάζιων στελεχών σε Αττική και περιφέρεια.

“Στεγανοποίηση”
Με την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου και τη “Νίκη” να έχουν ανεβάσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά τους, ιδιαίτερα στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ένα από τα μείζονα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις επόμενες εβδομάδες είναι αυτό της στεγανοποίησης των διαρροών προς τα δεξιά της. Η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρωθυπουργός αφορά, κατά κύριο λόγο, την αποδόμηση θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες “δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου”, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει, σε κάθε περίπτωση, ότι οι κάλπες της 9ης Ιουνίου δεν προσφέρονται για αδράνεια, ούτε για τυφλή διαμαρτυρία.

“Σε τέτοιες περιπτώσεις άλλο σήμα θέλει συχνά να στείλει ο ψηφοφόρος και άλλο είναι τελικά αυτό που επιστρέφεται με το αποτέλεσμα. Κάτι που ισχύει και για όσα κομματίδια βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους. Είναι αυτά που κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν πατριωτικά συνθήματα. Δεν βλέπουν, όμως, παρά μόνο τη σκιά τους. Και όπως έλεγε και ο Σάμιουελ Τζόνσον, ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του γαλάζιου προσυνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Με στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης, στην προμετωπίδα του αφηγήματος του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς θα βρίσκεται μια θεματολογία, η οποία ξεκινάει από την ασφάλεια, περνάει μέσα από τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και φτάνει στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και τη στήριξη της οικογένειας.

“Θα έχουμε και τώρα μια αντιπαράθεση μετωπική. Θα έχει φόντο ευρωπαϊκό, αλλά θα έχει και περιεχόμενο εθνικό, γιατί εκεί θα αναμετρηθούν τελικά οι δυνάμεις που περιφρουρούν τα σύνορά μας, επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο, με αυτές που τα ήθελαν ορθάνοιχτα και αφύλακτα. Θα αναμετρηθούν όσοι θωρακίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με μαχητικά Rafale, με φρεγάτες Belharra, με τα πρώτα ελικόπτερα Romeo, τα οποία μόλις έφτασαν”, επισημαίνει, σε κάθε ευκαιρία, ο πρωθυπουργός.

Με τον πυρσό και τη φλόγα να επανέρχονται στο έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της (πρόκειται για ακόμη ένα σήμα προς τους δεξιούς ψηφοφόρους της παράταξης), κομβική όσον αφορά τον στόχο της “τσιμεντοποίησης” των παραδοσιακών ορίων της οδού Πειραιώς είναι και η γεωγραφία των πρωθυπουργικών περιοδειών. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουν οι περιοχές-κλειδί της Μακεδονίας και της Θράκης, σε μια επανάληψη της πετυχημένης, όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου 2023, πολιτικής συνταγής.

Ο έτερος αντίπαλος
Σε ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για τα χρονικά της μεταπολίτευσης όσον αφορά την εικόνα διείσδυσης των κομμάτων στο εκλογικό κοινό, αντίπαλοι της γαλάζιας παράταξης, τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, είναι η αποκαλούμενη χαλαρή ψήφος, αλλά και η αποχή. Ο ορατός κίνδυνος επισημαίνεται στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται για την οργάνωση του προεκλογικού αγώνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητεί άμεση κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την εικόνα των εσωτερικών αντιθέσεων στην Κεντροαριστερά, εκεί όπου Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, σε έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης, μάχονται για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης και κάπου εδώ κουμπώνουν και τα μεγάλα διλήμματα της 9ης Ιουνίου.

“Είναι μια αναμέτρηση διπλά σημαντική. Από τη μια, θα κρίνει εάν η χώρα συνεχίσει να έχει αυτή την πολυπόθητη σταθερότητα, πολιτική σταθερότητα, την οποία με τόσο κόπο οικοδομήσαμε. Εάν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών. Από την άλλη, οι ευρωκάλπες πρέπει να αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Υπάρχει όμως και μία ακόμα διάσταση στην επιλογή του Ιουνίου. Έχει και αυτή την ξεχωριστή της σημασία. Δεν είναι άλλη από την ανάγκη να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που επιμένουν και σήμερα ακόμα να διασύρουν τη χώρα διεθνώς”, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τις κάλπες της 9ης Ιουνίου να είναι οι τέταρτες που θα στηθούν σε διάστημα ενός έτους (προηγήθηκαν η διπλή αναμέτρηση των εθνικών εκλογών και η αναμέτρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση), ο κίνδυνος της κόπωσης, αλλά και της χαλάρωσης των πολιτών είναι αυτός που θα κάνει τις γαλάζιες μηχανές να δουλέψουν τις επόμενες εβδομάδες στο φουλ. Η συσπείρωση και η μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι δύο από τα ζητούμενα για την κυβερνητική παράταξη, που θα ποντάρει στην ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, έχοντας ως άσους τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς της καθημερινότητας. Όπως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, οι αλλαγές στην υγεία και την παιδεία, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο