Πώς ξεφούσκωσε το «κύμα Τραμπ» που θα σάρωνε την Αμερική – Άντεξαν οι Δημοκρατικοί

Τελικά, δεν υπήρξε «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικάνων. Οι ευνοημένοι του Ντόναλντ Τραμπ δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Η πρώτη ανάγνωση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Ήταν πανέτοιμοι να «κατακτήσουν» τη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, όμως, τελικά, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών, δεν σημείωσαν και αξιόλογες επιδόσεις. Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί ξεφύσησαν αναστεναγμό ανακούφισης βλέποντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια, όπως γράφει το Politico, ήταν μια καλή νύχτα για τον Τζο Μπάιντεν και εξαιρετικά κακή για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πέφτουν οι «μετοχές» του Τραμπ

Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θα είναι το φαβορί για να κερδίσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, εάν είναι ξανά υποψήφιος.

Όμως, η θέση του Τραμπ στο κόμμα είναι πολύ πιο αδύναμη σήμερα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι η εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οι υποψήφιοι που είναι κοντά στον Τραμπ τελικά δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με τους πιο παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους.

Στη Τζόρτζια, ο Χέρσελ Γουόκερ μπήκε σε μια κούρσα «σώμα με σώμα» με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ράφαελ Γουόρνοκ, ενώ ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ, που είχε εξοργίσει τον Τραμπ στις εκλογές του 2020, νίκησε εύκολα την αντίπαλό του από τους Δημοκρατικούς, Στέισι Άμπραμς.

Στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Ρεπουμπλικανός Ντον Μπόλντουκ έχασε ξεκάθαρα από τη γερουσιαστή Μάγκι Χασάν, ενώ ο κυβερνήτης Κρις Σουνούνου, ο οποίος κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «τρελό», επανεξελέγη. Ο «αγαπημένος» υποψήφιος του Τραμπ στο Οχάιο, ο Τζέι Ντι Βανς τα πήγε καλύτερακαι κέρδισε τον Δημοκρατικό Τιμ Ράιαν με αξιόλογη διαφορά για τη Γερουσία. Όμως, δεν έφτασε κοντά στη διαφορά που έθεσε ο νυν κυβερνήτης Μάικ Ντε Γουάιν, ένας πιο παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός.

Ο Ρον Ντε Σάντις, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα – και πιθανός αντίπαλος του Τραμπ – κέρδισε την επανεκλογή του με 20 μονάδες.

Το «ημερολογιακό πρόβλημα» του Μπάιντεν

Και ενώ αυτή η μέρα φαίνεται πολύ καλύτερη για τους Δημοκρατικούς από ό,τι αναμενόταν, είναι πιθανό να δούμε κάποια συσπείρωση γύρω από τον Μπάιντεν. Πρόεδροι που υπέστησαν πολύ πιο τιμωρητικές ενδιάμεσες εκλογές κέρδισαν μια δεύτερη θητεία.

Όμως, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι οι Δημοκρατικοί υπεραπέδωσαν στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω Μπάιντεν. Το ποσοστό αποδοχής του, που κυμαίνεται γύρω στο 41%, είναι θλιβερό. Θα γίνει 80 ετών αυτόν τον μήνα και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση πριν λίγο καιρό είπε ότι θα προτιμούσε κάποιος άλλος να είναι υποψήφιος του κόμματος.

Αλλά ένα πράγμα που ο Μπάιντεν του πήγε καλά είναι το… ημερολόγιο και η απροθυμία των Δημοκρατικών να κάνουν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να τον βλάψει -και, κατ’ επέκταση, το κόμμα- πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Και παρόλο που κανένας εξέχων Δημοκρατικός δεν είναι πιθανό να διεξάγει μια σοβαρή εκστρατεία εναντίον του Μπάιντεν, η πίεση προς αυτόν αναμένεται να αυξηθεί, ειδικά από την αριστερά, για να παραιτηθεί.

«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να χάσουμε το 2024», λέει μια διαφήμιση, μέρος της καμπάνιας «#DontRunJoe» του RootsAction.org. «Δεν πρέπει να παίζουμε με το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Τζο Μπάιντεν».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτο σκηνικό στη Χερσόνησο: Μεθυσμένος πήρε… σβάρνα δεμένα σκάφη μέσα στο λιμάνι!

Στη σύλληψη 38χρονου Βρετανού προχώρησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου, μετά από πρόσκρουση σκάφους σε άλλα προσδεμένα σκάφη Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αγγλίας, προχώρησαν χθες το απόγευμα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χερσονήσου. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο 38χρονος συνελήφθη για παράβαση του

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι και πώς θα πάρετε έως 1.600 ευρώ

Επίδομα ενοικίου: Όλα τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και η διπλή ενίσχυση για το Δημόσιο Σημαντική ανάσα σε χιλιάδες ενοικιαστές αναμένεται να προσφέρει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση δημόσιας

Μωβ μέδουσες: Συναγερμός σε τρεις περιοχές της Ελλάδας – Δείτε πού καταγράφονται οι περισσότερες εμφανίσεις

Οι μωβ μέδουσες ξανά στις ακτές: Οι «κόκκινες» ζώνες και το εργαλείο που προβλέπει την εξάπλωσή τους Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου φέρνει ξανά στο προσκήνιο την παρουσία των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, με τις αναφορές εμφάνισής τους να καταγράφουν ανοδική πορεία σε συγκεκριμένες

Συντάξεις Δημοσίου: Επανασυνδέονται με τους μισθούς των εν ενεργεία – Ποιοι δικαιούνται έως 80%

Ποιοι δημόσιοι λειτουργοί παίρνουν αυξήσεις, αναδρομικά και πλαφόν 24 ετών για τα τέκνα Σε τροχιά σημαντικών αυξήσεων εισέρχονται οι συνταξιοδοτικές παροχές συγκεκριμένων ομάδων ασφαλισμένων του Δημοσίου, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει μια