Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς

Μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ο ύπνος τους διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες καθώς μεγαλώνουν, σε σύγκριση με συνομήλικούς τους που ξεκουράζονται περισσότερο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, εξέτασε μια ομάδα σχεδόν 8.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έπασχαν από κάποια χρόνια ασθένεια στην ηλικία των 50 ετών.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών εξετάσεων, τις οποίες πραγματοποιούσαν κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια σε διάστημα 25 ετών.

Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 50 ετών, όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα αντιμετώπιζαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32% και στους 70 ετών ήταν 40% μεγαλύτερος.

Στις ασθένειες για τις οποίες υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος περιλαμβάνονται ο διαβήτης, ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η ηπατική νόσος, η κατάθλιψη, η άνοια, ψυχικές διαταραχές, η νόσος του Πάρκινσον και η αρθρίτιδα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία έκρυβε σε τροχόσπιτο (εικόνες)

Αρχαιότητες τις οποίες σκόπευε να βγάλει στο “σφυρί” είχε στην κατοχή του ένας Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής με οργανωμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής σε περιοχή της Ροδόπης, έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων. Κατά την διάρκεια

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 21χρονη που παρασύρθηκε στην Καμάρα- Δωρίζει τα όργανά της η οικογένεια

«Η Εμμανουέλα ήταν ένα παιδί θαύμα από όταν γεννήθηκε και φεύγοντας ήθελε να κάνει ακόμα ένα θαύμα, να χαρίσει ζωή… αυτή που της στέρησαν», λέει η μητέρα του θύματος. Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Κώστας Κατσαφάδος : Το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης είναι το έργο της

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτή ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας, όπως και ο κόσμος, κινείται και σχεδιάζει έχοντας στο μυαλό της την αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από τις ευρύτερες

Λαρισαίος επιχειρηματίας κατασκεύασε ρομποτικό όχημα με σύστημα λέιζερ για την κατάρριψη drones

«Όραμά μας να δώσουμε σε κάθε χώρα τη δύναμη να αμυνθεί ενάντια σε πιθανές απειλές». Με αυτό το μότο ο επιχειρηματίας και εφευρέτης ρομποτικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Σούκος, κινείται και παράγει έργα, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και την κατάρρευση drones.