Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να παραμείνουμε υγιείς

Μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών προβλημάτων υγείας αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ο ύπνος τους διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, μεγάλη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη παρέχει στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες καθώς μεγαλώνουν, σε σύγκριση με συνομήλικούς τους που ξεκουράζονται περισσότερο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, εξέτασε μια ομάδα σχεδόν 8.000 δημοσίων υπαλλήλων στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν έπασχαν από κάποια χρόνια ασθένεια στην ηλικία των 50 ετών.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόσο κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών εξετάσεων, τις οποίες πραγματοποιούσαν κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια σε διάστημα 25 ετών.

Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 50 ετών, όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα αντιμετώπιζαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Για τους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τον ύπνο τους στην ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 32% και στους 70 ετών ήταν 40% μεγαλύτερος.

Στις ασθένειες για τις οποίες υπήρχε μεγαλύτερος κίνδυνος περιλαμβάνονται ο διαβήτης, ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η ηπατική νόσος, η κατάθλιψη, η άνοια, ψυχικές διαταραχές, η νόσος του Πάρκινσον και η αρθρίτιδα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: Τους τσάκωσαν με τρία κιλά χασίς – “Λαβράκι” έβγαλαν οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου

Μία μεγάλη επιτυχία πρόσθεσε στο ενεργητικό του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου,  στελέχη του οποίου κατάσχεσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα χασίς. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, σήμερα το πρωί στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια στο

Κόρινθος: Παράνομο αλίευμα και αλιευτικός εξοπλισμός κατασχέθηκαν από το Λιμεναρχείο Κορίνθου

Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, στελέχη της Υπηρεσίας μας εντόπισαν την 03/03/2024 ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος με επιβαίνοντα έναν (01) ημεδαπό να έχει διενεργήσει αλιεία στη θαλάσσια περιοχή Βάγιας Σαρωνικού Κόλπου

«Βόμβες» από τον πρώην επικεφαλής της Frontex: «ΜΚΟ, Σόρος και Τουρκία πίσω από την απομάκρυνσή μου»

Στη συνέντευξη του Fabrice Leggeri στη Le Figaro με τίτλο «Οι ΜΚΟ υπέρ των μεταναστών επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ο αξιωματούχος επανέρχεται στους λόγους της αποχώρησής του από την υπηρεσία αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτό συνέβη λόγω

Η ώσμωση τρόμου και εγκλήματος στις φυλακές

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Γράφει 0 κ. Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και reader στη Διεθνή Ασφάλεια στο King’s College, London. Οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» καταδεικνύουν τη ριζική μετάλλαξη της ελληνικής τρομοκρατίας. Εδώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο