Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Νέαέρευνασημειώνει πως οφείλουμε να βάλουμε όρια στο χρόνο που πρέπει να σπαταλάμε σταμέσα κοινωνική δικτύωσης, ώστε να μην καταβάλλουν τη ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας τον Δεκέμβριο, επισήμανε πως η περιορισμένη χρήση τωνμέσων κοινωνικής δικτύωσης στα 30 λεπτά ημερησίωςμπορεί ναβελτιώσει τη ψυχική μας υγεία, που μέσω αυτών πλήττεται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίαςεξέτασαντη χρήσητωνκοινωνικών μέσωνδικτύωσηςμεταξύ 143 προπτυχιακών φοιτητών ηλικίας 18 έως 22 ετών, χωρίζοντάς τους σε δύο ξεχωριστές ομάδες.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν τη χρήση τωνκοινωνικών μέσωντων συμμετεχόντων για μια εβδομάδα σε τρεις πλατφόρμες – τοFacebook, το Instagram και το Snapchat– ώστε να πάρουνένα σχετικό δείγμα.Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την ψυχική υγεία των μαθητών με βάση επτά διαφορετικούς παράγοντες: κοινωνική υποστήριξη, φόβο έλλειψης, μοναξιά, αυτοπροσδοκία, αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη.

Το πείραμα διεξήχθη για τρεις εβδομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε η εντολή να συνεχίσει τη χρήση τωνμέσων κοινωνικής δικτύωσηςμε τον τρόπο που το έκαναν καθημερινά, ενώ στη δεύτερη να περιοριστεί η χρήση τους στα 10 λεπτά ανά πλατφόρμα. Οι αλλαγές ήταν οφθαλμοφανείς.

Οι χρήστες που περιόρισαν το χρόνο που σπαταλούσαν στα αγαπημένα τουςsocial media,είδαν διαφορά στηνευημερίατους γενικότερα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Το άγχος, που οφειλόταν στην αυξανόμενη τάση για αυτο-παρακολούθηση, διαπιστώθηκε πως μειώθηκε αισθητά.

«Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωσητης χρήσης των κοινωνικών μέσωνσας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικός» αναφέρει ένας εκ των ερευνητών. «Συμβαίνει όμως. Συμβαίνει, γιατί όταν κοιτάζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική μας».

Σημειώνεται, ότι αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει ότι ηυπερβολική χρήση του Facebook μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Μιαμελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική σύγκριση,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

ΥΓ:Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από ένα μικρό διάλειμμα.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο