Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Νέαέρευνασημειώνει πως οφείλουμε να βάλουμε όρια στο χρόνο που πρέπει να σπαταλάμε σταμέσα κοινωνική δικτύωσης, ώστε να μην καταβάλλουν τη ψυχική μας υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας τον Δεκέμβριο, επισήμανε πως η περιορισμένη χρήση τωνμέσων κοινωνικής δικτύωσης στα 30 λεπτά ημερησίωςμπορεί ναβελτιώσει τη ψυχική μας υγεία, που μέσω αυτών πλήττεται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίαςεξέτασαντη χρήσητωνκοινωνικών μέσωνδικτύωσηςμεταξύ 143 προπτυχιακών φοιτητών ηλικίας 18 έως 22 ετών, χωρίζοντάς τους σε δύο ξεχωριστές ομάδες.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν τη χρήση τωνκοινωνικών μέσωντων συμμετεχόντων για μια εβδομάδα σε τρεις πλατφόρμες – τοFacebook, το Instagram και το Snapchat– ώστε να πάρουνένα σχετικό δείγμα.Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την ψυχική υγεία των μαθητών με βάση επτά διαφορετικούς παράγοντες: κοινωνική υποστήριξη, φόβο έλλειψης, μοναξιά, αυτοπροσδοκία, αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη.

Το πείραμα διεξήχθη για τρεις εβδομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε η εντολή να συνεχίσει τη χρήση τωνμέσων κοινωνικής δικτύωσηςμε τον τρόπο που το έκαναν καθημερινά, ενώ στη δεύτερη να περιοριστεί η χρήση τους στα 10 λεπτά ανά πλατφόρμα. Οι αλλαγές ήταν οφθαλμοφανείς.

Οι χρήστες που περιόρισαν το χρόνο που σπαταλούσαν στα αγαπημένα τουςsocial media,είδαν διαφορά στηνευημερίατους γενικότερα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Το άγχος, που οφειλόταν στην αυξανόμενη τάση για αυτο-παρακολούθηση, διαπιστώθηκε πως μειώθηκε αισθητά.

«Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωσητης χρήσης των κοινωνικών μέσωνσας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικός» αναφέρει ένας εκ των ερευνητών. «Συμβαίνει όμως. Συμβαίνει, γιατί όταν κοιτάζουμε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική μας».

Σημειώνεται, ότι αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει ότι ηυπερβολική χρήση του Facebook μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Μιαμελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική σύγκριση,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

ΥΓ:Όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από ένα μικρό διάλειμμα.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή