Πόσοι και ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση 7,5%

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Διευρύνεται το πλήθος των συνταξιούχων οι οποίοι θα λάβουν πραγματική αύξηση στις κύριες συντάξεις.

Οι αρχικοί κυβερνητικοί υπολογισμοί για αύξηση 7% έχουν επισήμως πλέον αναθεωρηθεί προς τα πάνω, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr. Συγκεκριμένα, η αύξηση θα ανέλθει περίπου στο 7,5%, σύμφωνα με τελευταία δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ ο διοικητής e- ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής σημείωσε την ίδια μέρα πως η αύξηση θα ανέλθει ‘’τουλάχιστον” στο 7,5%. Αυτό σημαίνει πως θα υπερβεί το 7,5%.

Έτσι, όχι μόνο οι άνω του 1,6 εκατ. συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ‘’κατοχυρώσει” την αύξηση του 7%, θα λάβουν μεγαλύτερη αύξηση, δηλαδή 7,5%, αλλά και εκείνοι οι οποίοι είχαν προσωρινά ντε φάκτο αποκλειστεί από την αύξηση του 7% (πάνω από 900.000), καθώς είχαν προσωπική διαφορά πάνω 7%, με μία αύξηση 7,5% μπαίνουν στο “κάδρο” της αύξησης. Σε περίπτωση αύξησης π.χ. 7,5%, ένας συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 7,1%, θα λάβει μία αύξηση 0,4% στις πραγματικές αποδοχές τους, ενώ θα εκμηδενισθεί η προσωπική διαφορά του.

Όσο αφορά το ύψος της επικείμενης αύξησης των κύριων συντάξεων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής των συντάξεων, δήλωσε πως “θα ξεπεράσει το 7%” η αύξηση στις κύριες συντάξεις το 2023.

Μία μέρα μετά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως αποσαφήνισε πως “οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι περίπου στην περιοχή του 7,5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από το άθροισμα του 50% του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το ΥΠΟΙΚ θα είναι λίγο πιο συντηρητικές από της Κομισιόν. Στον δε πληθωρισμό θα τείνει προς το 10%, δηλαδή βγαίνει ένα αποτέλεσμα περίπου 7,5%”.

“Οι αυξήσεις συντάξεων πάνε σε 2,3 εκατ. συμπατριώτες μας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι”, συμπλήρωσε.

Την ίδια μέρα, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ δήλωσε πως τον Ιανουάριο του νέου έτους δηλαδή με τις συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθεί η οριζόντια αύξηση με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2022. Με βάση τις ως τώρα εκτιμήσεις το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης για το 2022 είναι στο 15% που σημαίνει ότι το μισό δηλαδή τουλάχιστον το 7,5% θα είναι η αύξηση στις συντάξεις για το 2023

Σε δηλώσεις στο “Κεφάλαιο” του περασμένου Σαββάτου, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε πως σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή, από εδώ και στο εξής η απόφαση της αναπροσαρμογής των συντάξεων θα εκδίδεται μέχρι το τέλος της χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά. Επειδή τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ ενός έτους δημοσιεύονται τον Οκτώβριο του επομένου έτους, τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύπτουν θα καλύπτονται στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και θα αποδίδονται ή θα παρακρατώνται αναλόγως.

Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν “προσωπική διαφορά” θα λάβουν ακέραιη την αύξηση, όσων η “προσωπική διαφορά” είναι μικρή θα λάβουν μέρος της αύξησης, ενώ για τους υπόλοιπους μειώνεται η προσωπική διαφορά και θα δουν αυξήσεις τα επόμενα χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των ποσών που θα προκύψουν από το “ξεπάγωμα” των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα εκδίδεται από εδώ και στο εξής μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται πως από εδώ και στο εξής η απόφαση της αναπροσαρμογής των συντάξεων θα εκδίδεται μέχρι το τέλος της χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά. Επειδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύονται κάθε Οκτώβριο, τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύπτουν θα καλύπτονται στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και θα αποδίδονται. Με τη ρύθμιση αυτή καθιερώνεται μια σταθερή βάση υπολογισμού της αναπροσαρμογής των συντάξεων με επαληθεύσιμα και σταθερά ετήσια στοιχεία. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι το ποσό της βασικής σύνταξης του τ. ΟΓΑ ορίζεται σε 360 ευρώ και από 1.1.2023 αυξάνεται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε.

Πόσοι και ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση 7,5%

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλωτάρχης ΛΣ Λευτέρης Βαλεργάκης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα δύο έτη

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤ Α ́ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤ1 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚ. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Αρ.Πρωτ.: Π12β- 58515 «ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΛΩΤΑΡΧΗ ΛΣ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ (ΑΜ 1187) ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΓΙΑ ΔΥΟ (2)ΕΤΗ ».  – Ο

Χαιρετισμός Επίτιμου Προέδρου Π.Ε.Α.Λ.Σ. στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΠΕΑΛΣ ΣΤΟ 15Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ Ευγένιε Κύριε Αρχηγέ ΛΣ, φαντάζομαι ότι σήμερα εκπροσωπείται τον κ. υπουργό αν και θα ήταν επιθυμητό έως και αναγκαίο να έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργού η παρουσία του

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Ηράκλειο Κρήτης

Προσκεκλημένο να συμμετάσχει στις εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. (ΠΕΑΛΣ), κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ., αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Σταύρο Βοϊδονικόλα, το Γενικό Γραμματέα Δημ. Σαϊτάκη, την Ταμία και επικεφαλής Τομέα Ισότητας Ελένη Κοντάκου και τον

Ξεκίνησε το ταξίδι της…αποκαθήλωσης για 4 ελικόπτερα ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Σε δύο διαδοχικά ρεπορτάζ των Λιμενικών Νέων (στις 18/8 και 6/9), σας πληροφορούσαμε για τη σύμβαση-πλαίσιο που υπεγράφη ανάμεσα στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) και την Airbus France, με την οποία