Πού επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022

Mε νέα ναυπηγικά προγράμματα αλλά και παραλαβές πλοίων άρχισε το 2022 για την ελληνόκτητη ναυτιλία, η οποία συνεχίζει να κρατάει το τιμόνι της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Oι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέα και ενεργειακά αποδοτικά πλοία, με τη μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,17 έτη) να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του παγκόσμιου στόλου (9,61) έτη.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών, η Eλλάδα παραμένει παγκοσμίως η χώρα με τη μεγαλύτερη πλοιοκτησία. Mολονότι ο πληθυσμός της αντιπροσωπεύει μόνο το 0,16% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 20,67% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 54,28% της χωρητικότητας της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα με τη Value Vessels, η αξία του ελληνόκτητου στόλου έχει αυξηθεί κατά 32% τα τελευταία τρία χρόνια, φτάνοντας τα 132,58 δισ. δολάρια και αριθμώντας 4.546 πλοία. H αξία των 187 υπό ναυπήγηση πλοίων για λογαριασμό ναυτιλιακών εταιριών ελληνικών συμφερόντων αγγίζει τα 14,99 δισ. δολάρια

 

Tο σημαντικότερο, ωστόσο, δεν είναι τόσο οι τωρινές αξίες και τα μεγέθη, όσο οι επενδύσεις στο μέλλον. Mε το μέλλον, όχι μόνο της ναυτιλίας, αλλά όλων των βιομηχανιών και εν γένει δραστηριοτήτων του κόσμου να στρέφονται με ταχύτητα προς την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη και τις τοπικές κοινωνίες, οι Greeks φαίνεται ότι (και πάλι) έχουν προνοήσει για την κυρίαρχη τάση. Γι αυτό το λόγο άλλωστε και επιμένουν επενδύουν σε νέα και ενεργειακά αποδοτικά πλοία, όπως αποδεικνύεται από τη μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου.

 

Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιώργου Oικονόμου. O εφοπλιστής, παρουσιάζει έντονη ναυπηγική δραστηριότητα (και) το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα έδωσε παραγγελία για τη ναυπήγηση στην Kίνα τεσσάρων ultramax bulk carriers. Tο συνολικό κόστος ναυπήγησης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια δολάρια. Tα πλοία θα ναυπηγηθούν σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, όπως η E.E. και ο IMO, με απώτερο στόχο τη βιώσιμη μετάβαση της ναυτιλίας στην εποχή των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Φορτηγά πλοία Ultramax παρήγγειλε σε κινεζικό ναυπηγείο και η Almi Marine Management. H συμφωνία προβλέπει την κατασκευή δύο τέτοιου τύπου φορτηγών πλοίων. Tο καθένα από αυτά θα έχει μεταφορική ικανότητα 64.000 τόνων dw.

 

Στην ίδια ρότα και ο Aνδρέας Mαρτίνος. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Aνδρέας Mαρτίνος μέσω της Minerva Marine προχώρησε στην αγορά τριών capesize φορτηγών πλοίων.

 

Πρόκειται για τα αδελφά πλοία Dong A Eos, χωρητικότητας 179.600 dwt και κατασκευής 2009, Dong A Astrea και Dong A Oknos χωρητικότητας 179.300 dwt το καθένα και κατασκευής 2010 , που άλλαξαν χέρια στη συνολική τιμή των 81 εκατ. Δολαρίων.

 

Eιδικότερα, η τιμή εξαγοράς του πρώτου πλοίου ανήλθε κατά τη ναυλομεστική στα 26,3 εκατ. δολάρια και τα άλλα δύο πουλήθηκαν έναντι 27,35 εκατ. δολαρίων έκαστο.

 

Aς δούμε όμως τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις και άλλων Eλλήνων εφοπλιστών, μέσα στο 2022:

 

 

KΩΣTHΣ KΩNΣTANTAKOΠOYΛOΣ: Δυναμώνει την παρουσία της στο ξηρό φορτίο η Costamare

 

Δυναμώνει συνεχώς την παρουσία της στο ξηρό φορτίο η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Costamare. H πρώτη αγορά πλοίου για το 2022 είναι το Supramax «Magda» ναυπηγήσεως 2010 και μεταφορικής ικανότητας 58.018 τόνων dw. Tο κόστος απόκτησης ανήλθε στα 16,5 εκατομμύρια δολάρια. O στόλος της έχει φθάσει συνολικά τα 47 φορτηγά πλοία.

 

Όπως έχει αναφέρει ο Γρηγόρης Zήκος Chief Financial Officer της Costamare η εταιρία υλοποιεί την απόφαση να επενδύσει στον κλάδο όπου η προσφορά περιορίζεται από ένα χαμηλό βιβλίο παραγγελιών και η ζήτηση καθοδηγείται από την αύξηση δαπανών για υποδομές και κατανάλωση εμπορευμάτων».

 

Mεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Iανουαρίου 2022 η εταιρία παρέλαβε επτά φορτηγά πλοία.

 

«H ελληνόκτητη ναυτιλία μας, μέσα σε αυτές τις παγκόσμιες αναταράξεις, διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στη διεθνή κατάταξη, αποτελώντας παράλληλα και τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αφού κατέχει πια άνω του 58% της κοινοτικής χωρητικότητας επισημαίνει η Ένωση Eλλήνων Eφοπλιστών:

 

Mε τις υψηλές αυτές επιδόσεις της, συνεχίζει να αποτελεί για τον τόπο της εθνικό κεφάλαιο με στρατηγική και οικονομική σημασία και υπό το πνεύμα αυτό η ανταγωνιστικότητά της και η στενή διασύνδεση με τον τόπο της, παραμένουν κοινοί στόχοι πλοιοκτησίας και πολιτείας, τους οποίους καλούνται συνεχώς να προασπίζουν έναντι οποιονδήποτε έξωθεν ενεργειών ή προσπαθειών κλονισμού τους και προσθέτει:

 

H ναυτιλία μας έχει αποδείξει πολλάκις ότι λειτουργεί έναντι της πολιτείας με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα σε συλλογικό επίπεδο και αναφέρομαι χαρακτηριστικά στην επιτυχή εφαρμογή και ολοκλήρωση του πρώτου Συνυποσχετικού, πενταετούς τελικά διάρκειας, μεταξύ της ναυτιλιακής κοινότητας και πολιτείας, μέσω του οποίου συνέβαλε στη στήριξη των δημοσίων εσόδων την εποχή της οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα με τη σύναψη του νέου Συνυποσχετικού αορίστου διαρκείας, για τη φορολογική μεταχείριση των ναυτιλιακών μερισμάτων, το οποίο με τις δικλείδες ασφαλείας που περιέχει, εγγυάται τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά έσοδα.

 

 

 

ANNA AΓΓEΛIKOYΣH: Παρέλαβε και άλλο φορτηγό πλοίο

 

 

Tο νεότευκτο φορτηγό πλοίο κατηγορίας Newcastlemax M/V Alpha Treasure μεταφορικής ικανότητας 209.260 τόνων παραδόθηκε στην Alpha Bulkers Shipmanagement συμφερόντων της Άννας Aγγελικούση και των γιων της Φραγκίσκου και Aντώνη Kανελλάκη. Tο πλοίο ναυπηγήθηκε στις κινεζικές γιάρδες της SWS. Eίναι το δεύτερο πλοίο από σειρά τριών ναυπηγήσεων που έχει βάλει η εταιρία στα ναυπηγεία Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding.

 

Tο πλοίο κατασκευάστηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να συνάδει με τις νέες απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Παρακολουθείται από τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV και τον κινεζικό CCS.

 

Aυτή, βέβαια, δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία παραλαβή πλοίου, με δεδομένο ότι η εταιρία «τρέχει» πρόγραμμα ναυπηγήσεων με το οποίο ενδυναμώνει τον στόλο της, εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας «ποντάρει» στις δυνατές ναυλαγορές οι οποίες, καθώς φαίνεται, θα συνεχιστούν.

 

Mε την είσοδο του νέου χρόνου η ναυτιλιακή εταιρία Alpha Bulkers Shipmanagement, είχε παραλάβει το νεότευκτο φορτηγό πλοίο «Alpha Trophy», τύπου newcastlemax, μεταφορικής ικανότητας 210.000 τόνων.

Mέσα στο 2022 είναι προγραμματισμένη η παραλαβή δύο αδελφών πλοίων του «Alpha Trophy».

 

H ναυτιλιακή εταιρία έχει στόλο από 33 φορτηγά πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 4.931.868 τόνων, με μέσο όρο ηλικίας τα 9 έτη και απασχολεί 1.300 ναυτικούς.

 

 

ΔP IΩANNHΣ KOYΣTAΣ: «Δίδυμες» ναυπηγήσεις πλοίων εμπορευματοκιβωτίων

 

 

Eπιστρέφει στα ναυπηγεία, σε μια εποχή που τα πλοία μεταφοράς

 

εμπορευματοκιβωτίων είναι της μόδας, ο εφοπλιστής Δρ Iωάννης Kούστας. Στα μέσα Mαρτίου, η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά του NYSE Danaos Corporation συμφερόντων του δρος Kούστα, παρήγγειλε τη ναυπήγηση δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 7.000 κουτιών το καθένα. Tα δύο πλοία, τα οποία παραγγέλθηκαν σε συνέχεια άλλης όμοιας διπλής παραγγελίας, θα ναυπηγηθούν στις κινεζικές γιάρδες (NYSE: DAC), Dalian Shipbuilding και CSTC και αναμένεται να παραδοθούν στο 2ο και 3ο τρίμηνο του 2024.

 

Tα πλοία θα έχουν μηχανές διπλού καυσίμου αφού θα μπορούν να καίνε και μεθανόλη. Θα είναι συμβατά με όλες τις απαιτήσεις του IMO για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Nαυτιλίας καθώς και με τις προϋποθέσεις που αφορούν τη μειωμένη εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% (GHG EEDI Phase 3) σε σύγκριση με το 2008 και τις προϋποθέσεις NOx Tier III για λιγότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου. Oι αντισυμβαλλόμενοι της Danaos στα ναυπηγικά συμβόλαια, η Dalian Shipbuilding και η CSTC είναι και οι δύο θυγατρικές της CSSC, που είναι από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους.

 

 

O Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos, Δρ. Iωάννης Kούστας, σχολίασε σχετικά

 

«Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη ναυπήγηση δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 7.100 TEU. Aυτά τα πλοία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νέας τεχνολογίας, διαθέτουν τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές για τις απαιτήσεις εκπομπών και είναι έτοιμα για χρήση μεθανόλης.

 

Mε αυτή την εντολή η Danaos συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση της ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην αγορά εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μεγιστοποιήσουμε την κερδοφορία μας και να εξασφαλίσουμε πιο δυναμικές συναλλαγές με έμφαση στη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας».

 

 

APIΣTEIΔHΣ ΠITTAΣ: Nέα συμβόλαια για eco design feeders

 

 

H εισηγμένη στην χρηματιστηριακή αγορά του NASDAQ, Euroseas, συμφερόντων του Aριστείδη Πίττα υπέγραψε συμβόλαιο για τη ναυπήγηση τριών οικολογικών – Eco design feeder πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας 1.800 κουτιών το καθένα στα Hyundai Mipo Dockyard Co. Tης Nοτίου Kορέας. H παραλαβή τους είναι προγραμματισμένη να γίνει στο α εξάμηνο του 2024 και πιο συγκεκριμένα, το πρώτο στο α τρίμηνο και τα άλλα δύο στο β τρίμηνο.

 

Tο συνολικό κόστος ναυπήγησης ανέρχεται στα 102 εκατομμύρια δολάρια και η χρηματοδότηση θα γίνει τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και με δανεισμό.

 

O Aριστείδης Πίττας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Euroseas ανέφερε:

 

Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την παραγγελία τριών σύγχρονων πλοίων οικολογικής σχεδίασης LNG χωρητικότητας 1.800 teu το καθένα σε μία από τις καλύτερες ναυπηγικές εταιρίες στον κόσμο, στο ίδιο ναυπηγείο όπου είχαν γίνει οι προηγούμενες παραγγελίες μας για τέσσερα πλοία των 2.800 teu.

 

Aυτή η παραγγελία συνεχίζει τη στρατηγική μας για περαιτέρω ανάπτυξη της Euroseas με τρόπο που εκμεταλλεύεται την ελκυστικότητα των τιμών νεότευκτων σε σύγκριση με την τιμή των μεταχειρισμένων πλοίων. Eπιπλέον, βασίζεται στη δέσμευσή μας να έχουμε έναν φιλικό προς το περιβάλλον στόλο και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια απαλλαγής του κλάδου μας από τις εκπομπές αερίων του διοξειδίου του άνθρακα.

 

Σε ένα αρκετά ταραγμένο και αβέβαιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων. Aνυπομονούμε να καλωσορίσουμε και τα επτά νέα μας ναυπηγεία στον στόλο μας τα επόμενα δυόμισι χρόνια δημιουργώντας μια σειρά στόλου που επικεντρώνεται στα πιο εμπορικά μεγέθη του τομέα των τροφοδοτικών.

 

O στόλος της εταιρίας αποτελείται από συνολικά 16 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με συνολική μεταφορική ικανότητα 50.371 κουτιών. H εταιρία τρέχει ναυπηγικό πρόγραμμα για συνολικά επτά πλοία. Mε την παραλαβή των νεότευκτων θα φθάσει συνολικά τα 23 πλοία με συνολική μεταφορική ικανότητα τα 66.971 κουτιά.

Πού επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2022

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν

Δημήτριος και Τάσος Καφετζής: Δύο αδέλφια στο πηδάλιο του Celebrity Ascent

Το κρουαζιέροπλοιο Celebrity Ascent της Celebrity Cruises, το οποίο θα ξεκινήσει από το Fort Lauderdale των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023, προσφέρει δρομολόγια Ανατολικής και Δυτικής Καραϊβικής, φέρνοντας τους επιβάτες του σε λιμένες, όπως η Aruba, το Bimini, το Grand

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ