Στις νέες διατροφικές οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εστιάζει λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν στο πόσα τρόφιμα με υδατάνθρακες και λιπαρά καταναλώνουμε και εξετάζει πιο προσεκτικά την ποιότητα αυτών των τροφίμων.
Βέβαια, δεν είναι όλες οι οδηγίες του ΠΟΥ νέες. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός συνεχίζει να συνιστά στους ενήλικες να περιορίζουν τα τρόφιμα με υδατάνθρακες και την κατανάλωση λιπαρών στο 30% ή και λιγότερο των ημερήσιων θερμίδων τους. Γενικά, η ενεργειακή πρόσληψη ενός ατόμου μετριέται ως θερμίδες που παρέχονται από τρόφιμα με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και αλκοόλ.