«Πράσινο φως» σε τρία εξοπλιστικά προγράμματα στη Βουλή – Αγοράζουμε αμφίβια AAV-7 και UAV και πουλάμε Mirage

Του Κώστα Αλατζά

Τρία εξοπλιστικά προγράμματα έλαβαν, κατά πλειοψηφία, τη θετική γνώμη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Τα δύο για να υλοποιηθούν θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις των 670 εκατομμυρίων ευρώ στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών ενώ το τρίτο αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 110 εκατομμύρια ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής παρουσιάστηκαν από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τα προγράμματα προμήθειας αμερικανικών 76 αμφίβιων αποβατικών AAV-7 και 2 μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 αλλά και το πρόγραμμα πώλησης στη γαλλική Dassault 18 Mirage τα οποία θα αντικατασταθούν από τα ισάριθμα Rafale, που εντάσσει σταδιακά στον στόλο της η Πολεμική Αεροπορία.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, για τα αμφίβια AAV-7 προϋπολογίζονται 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ για την απόκτηση των MQ-9 το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά το ύψος του τιμήματος που θα λάβει το ελληνικό δημόσιο από την απόσυρση και πώληση των Mirage 2000 στη γαλλική κατασκευάστρια εταιρία, θα καθοριστεί από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 117 εκατομμυρίων ευρώ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Στην πώληση περιλαμβάνονται εκτός από τα αεροσκάφη, οι κινητήρες των μαχητικών και ανταλλακτικά.

«Αντιδράσεις» για τα AAV-7

Τα εξοπλιστικά προγράμματα έλαβαν τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή. Ωστόσο  η αντιπολίτευση διατύπωσε αντιρρήσεις και παρατηρήσεις όχι προς τη σκοπιμότητα των προγραμμάτων αλλά για τις επιλογές. Διατυπώθηκαν ενστάσεις για την επιλογή των αμερικανικών αμφιβίων. 

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή εκκρεμεί από το 2005 ως εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο η Διοίκηση του Τάγματος των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την απόσυρσή τους από τις επιχειρήσεις και τη χρησιμοποίησή τους μόνο εν καιρώ κρίσεως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την προμήθεια των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με εξαίρεση τα ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μόνο το ΚΚΕ μόνο αντιτάχθηκε στη δρομολόγηση των εν λόγω προγραμμάτων, όπως και γενικότερα στη σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που παρουσιάστηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τις τελευταίες ημέρες.

Σε τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής παρουσιάστηκαν δεκάδες μικρά και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα  δισεκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα  και δεν προβλέπεται να τίθενται σε ψηφοφορία τα εξοπλιστικά προγράμματα που παρουσιάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή