Tο Ηνωμένο Βασίλειο εγκρίνει τη χρήση των βάσεων του από τις ΗΠΑ για την έναρξη επιθέσεων σε ιρανικές θέσεις που στοχεύουν στα Στενα του Ορμούζ, όπως μετέδωσε το BBC.
Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε προηγουμένως επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν βρετανικές βάσεις για επιχειρήσεις που αποτρέπουν την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν που θέτουν σε κίνδυνο βρετανικά συμφέροντα ή ζωές.
UK agrees to let US use British bases to strike Iranian sites targeting Strait of Hormuz
Follow live: https://t.co/XUqp5AHwcs
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 20, 2026
Μετά τον Τραμπ
Αυτό έρχεται αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «δειλούς» , λέγοντας ότι θα ήταν «εύκολο» για αυτούς να βοηθήσουν στο άνοιγμα της ζωτικής σημασίας ναυτιλιακής οδού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμμάχους να ασφαλίσουν το Στενό την περασμένη εβδομάδα, αλλά την Τρίτη δήλωσε ότι «οι περισσότεροι» είχαν ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι δεν ήθελαν να εμπλακούν.
Νωρίτερα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράν είχε ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι η δυνατότητα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν βρετανικές στρατιωτικές βάσεις θα θεωρηθεί «συμμετοχή σε επιθετικότητα».
Η ιρανική κρατική τηλεόραση διάβασε γραπτό μήνυμα του Ανώτατου Ηγέτη Μοτζταμπά Χαμενεΐ , στο οποίο καλεί σε αντίσταση σε καιρό πολέμου.
Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για την ενέργεια έχουν διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλές , κυμαινόμενες γύρω στα 109 δολάρια το βαρέλι. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας λέει στο BBC ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη «μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση ενεργειακής ασφάλειας στην ιστορία».
Πράσινο φως του Λονδίνου για χρήση βρετανικών βάσεων από ΗΠΑ σε επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ



