Προκλητικός ο Ερντογάν: Φέρνει άμεσα προς ψήφιση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Νέες τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αποκτήσει εμμονή με τη χώρα μας και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να επισπεύσει την ψήφιση από το κοινοβούλιο της χώρας του, του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, με πρόθεση να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης. Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, το οποίο έχει καταδικάσει και απορρίψει το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Εκνευρισμένος ο Καλίν για τα F-16 που δεν δίνουν οι ΗΠΑ
Ο Ιμπραήμ Καλίν εξέφρασε τη μεγάλη νευρικότητα της τουρκικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα των F-16 τονίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει να μείνει στο πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ και κυρίως το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε και πάλι στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ.

«Aν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές όπως ο Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ. Σουηδίας Φινλανδίας) ως προϋπόθεση και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα των F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε αυτά τα θέμαυα είναι όλα ξεχωριστά».

Ο Καλίν συνέχισε: «Το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική γαι την ενδυνάμωση της Αεροπορίας μας, αλλά και την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Aν η κυβέρνηση των ΗΠΑ η το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν “αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό”, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό και τις ανάγκες του θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».

Ο Καλίν αναφέρθηκε και στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η Τουρκία υποστηρίζει στη θεωρία την αρχή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

«Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτές οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η σουηδική πλευρά λέει ότι μόλις γραφτεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Εμείς θα το ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια ανάλογη αξιολόγηση. Με τη Φινλανδία δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα όπως με τη Σουηδία» ανέφερε ο ίδιος.

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη από το Τόκιο
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην εισβολή της Ρωσίας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ταυτόχρονα, στη δική μας γειτονιά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύσκολο γείτονα -και αναφέρομαι στην Τουρκία. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε λοιπόν έναν πρόσθετο λόγο για να είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς την Ουκρανία στη μάχη που δίνει για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος».

Προκλητικός ο Ερντογάν: Φέρνει άμεσα προς ψήφιση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Διχάζει η παρένθετη μητέρα

Από την μία, η κυβέρνηση Μελόνι ανακοινώνει ότι πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική αυτή τόσο όταν γίνετα εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, από Ιταλούς πολίτες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Πέντε

Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει

Οι αγρότες της νότιας Γαλλίας είναι απελπισμένοι με την ξηρασία. Στο Περπινιάν το Σάββατο οργανώθηκε λιτανεία λαϊκών και κληρικών με δεήσεις για να βρέξει επί τέλους. Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με τη παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών

Η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ

«Η Γερμανία απέτυχε ξεκάθαρα τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ και αυτό τη χρονιά του Zeitenwende», δηλαδή του σημείου καμπής στη γερμανική αμυντική πολιτική, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σημερινή της έκδοση. Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι

Με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών τα αποτελέσματα 2022 για Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ 2022 ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  Το 2022 υπήρξε για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου χρονιά έντονης δραστηριότητας, με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών. Με βάση τις  οικονομικές καταστάσεις, τα αποτελέσματα της χρήσεως αξιολογούνται

Μετάβαση στο περιεχόμενο