Προς πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Στην προεκλογική ατζέντα έχει μπει η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση βάζει εκ νέου στο τραπέζι ενόψει του οικονομικού προγράμματος που συντάσσει για τη νέα θητεία.

Μεταξύ των σεναρίων είναι η σταδιακή μείωση για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση το 2025. Δεν αποκλείεται στο τραπέζι να μπει η έκπληξη και η πλήρης κατάργηση να γίνει από το 2024, ενδεχομένως για ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν πριν από το καλοκαίρι, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ως προεκλογική εξαγγελία στο τετραετές πρόγραμμα. Το πρώτο βήμα έγινε τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαλλαγή σε μόνιμη βάση, από το 2023, για όσους προσλαμβάνουν κάθε χρόνο έναν επιπλέον υπάλληλο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι υπολογισμοί για τα οικονομικά περιθώρια έχουν ξεκινήσει προ μηνών καθώς η πλήρης κατάργηση αυτόματα σημαίνει και ένα ετήσιο κόστος στα κρατικά έσοδα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Με το βλέμμα στους επαγγελματίες, την αγορά και την ενίσχυση των εισοδημάτων, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο της επόμενης τετραετίας, όπου τα αρμόδια επιτελεία εξετάζουν τα οικονομικά περιθώρια.

Η εξίσωση είναι δύσκολη καθώς από το 2024 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που είχαν παγώσει λόγω πανδημίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής ενεργειακή κρίση. Το προεκλογικό όμως σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις μείωσης των φορολογικών βαρών, ικανοποιώντας έτσι, μεταξύ άλλων, ένα πάγιο αίτημα της αγοράς, δηλαδή την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Σήμερα το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους και σε 1.000 ευρώ για πάνω από 200.000 κατοίκους. Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και με 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που διαθέτουν.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει το ακριβότερο πλοίο του ελληνόκτητου στόλου – Κοστίζει $286,1 εκατ.

Η έρευνα της ValueVessels για την ελληνόκτητη ναυτιλία περιέχει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Ο ελληνικός στόλος κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Αυτό ισχύει τόσο για τον αριθμό των πλοίων όσο και για τη συνολική αξία, που περιλαμβάνει 4.709 πλοία ενεργά και υπό παραγγελία και συνολική αξία 152,69 δισ.

Το δώρο του Ωνάση στον «γάμο του αιώνα» ταξιδεύει στα νησιά Γκαλάπαγκος

Ήταν το μεγαλειώδες γαμήλιο δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση προς τον πρίγκιπα Rainier και την Grace Kelly, που παντρεύτηκαν στις 18 Απριλίου του 1956 στο Μονακό – ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε «ο γάμος του αιώνα», με λίστα καλεσμένων που περιλάμβανε από

Κοπή Βασιλόπιτας Αποστράτων ΛΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ(φωτο)

Ανακοίνωση Αποστράτων ΛΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ 29Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Β.Ε. ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ (Κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ Α, κ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ Ε. Δ