«ΠΡΩΤΕΥΣ»: Το πρώτο ελληνικό υποβρύχιο που βυθίστηκε

Η ιστορία του πρώτου ελληνικού υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ, που βυθίστηκε αύτανδρο στην Αλβανία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Δεκεμβρίου 1940. Η ιταλική επίθεση στα βουνά της Βορείου Ηπείρου έχει ξεκινήσει και οι Έλληνες με αυταπάρνηση υψώνουν ένα βροντερό «ΟΧΙ» απέναντι στην επέλαση του φασισμού.

Από θαλάσσης, ο κυβερνήτης του Υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ, Πλωτάρχης Μ. Χατζηκωσταντής, λαμβάνει εντολή για την τρίτη του – και τελευταία – περιπολία στην Αδριατική. Στόχος ήταν τα ιταλικά πλοία που πλησίαζαν το λιμάνι του Αυλώνα.

3 ημέρες μετά, στις 29 Δεκεμβρίου, κάνει την εμφάνισή της από τα ανατολικά η ιταλική νηοπομπή, με ρότα τον Αυλώνα. Πρόκειται για τα οπλιταγωγά SARDEGNA, PIEMONTE και ITALIA και το τορπιλοβόλο ANTARES.

Το ψυχωμένο πλήρωμα του υποβρυχίου βρίσκεται στις θέσεις του. Το περισκόπιο «κλειδώνει» τον στόχο. Εξαπολύουν τορπίλες. Το ιταλικό οπλιταγωγό SARDEGNA, εκτοπίσματος 11.400 τόνων, ανατινάζεται από δύο από αυτές. Λίγη ώρα αργότερα βυθίζεται.

Το παλιάς κατασκευής ελληνικό υποβρύχιο υπέστη ανισορροπία εξαιτίας των εκτοξεύσεων. Ο κυβερνήτης Χατζηκωσταντής έδωσε εντολή ανάδυσης.

ΠΡΩΤΕΥΣ
Στο στίγμα βυθίσεως του υποβρυχίου ΠΡΩΤΕΥΣ

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 10.05 το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου 1940 όταν αμέσως μετά τις επιτυχείς βολές στο SARDEGNA η πλώρης του ΠΡΩΤΕΥΣ εντοπίστηκε στην επιφάνεια από τον κυβερνήτη του τορπιλοβόλου ANTARES, σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου.

Το ιταλικό πλήρωμα λαμβάνει την εντολή άμεσης αύξησης της ταχύτητας. Λίγα λεπτά μετά το μπροστινό τμήμα από τον πύργο του υποβρυχίου δέχεται συντριπτικό πλήγμα. Οι Ιταλοί εκτόξευσαν 4 βόμβες βυθού. Ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος. Το υποβρύχιο χάθηκε αύτανδρο με 6 αξιωματικούς και 42 ναύτες.

Το ΠΡΩΤΕΥΣ ήταν το πρώτο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκε στον Πόλεμο και στις επιχειρήσεις γενικότερα και η απώλειά του αποτέλεσε σημείο αναφοράς του αγώνα του Ναυτικού και ιδιαίτερα των υποβρυχίων.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των θεσμικών της συναντήσεων η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συναντήθηκε  με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχη  κ. Αδαμίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. κ. Θοδωρή Κουστιάνη. Στη συνάντηση με τον 

WSJ: Πώς η Τουρκία κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν το περασμένο έτος εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά και άλλη είδη, τα οποία η Ρωσία χρειάζεται για τον στρατό της, σύμφωνα με έρευνα, που δείχνει το πώς «τροφοδοτεί» η Μόσχα την

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής

«Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί μετά τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18, των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη

Δείτε την παρέμβαση της ΕΑΑΛΣ στη Βουλή

Δείτε τη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (Τετάρτη, 1.2.2023) για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ, στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές-μέλη της είχαν τη δυνατότητα να έχουν ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Ανάμεσα στους φορείς που παρουσίασαν τις