Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Αρχική
  • Λιμενικό
  • Ναυτιλία
  • Λιμάνια
  • Aσφάλεια
  • Άμυνα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Απόψεις
  • Περισσότερα
    • Κοινοβουλευτικός έλεγχος
    • Αθλητισμός
    • Απόστρατοι
    • Ασφάλιση-Συντάξεις
    • Θαλασσο-ιός
    • Ενδιαφέροντα
    • Επιστήμη & Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Αρχική
  • Λιμενικό
  • Ναυτιλία
  • Λιμάνια
  • Aσφάλεια
  • Άμυνα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Απόψεις
  • Περισσότερα
    • Κοινοβουλευτικός έλεγχος
    • Αθλητισμός
    • Απόστρατοι
    • Ασφάλιση-Συντάξεις
    • Θαλασσο-ιός
    • Ενδιαφέροντα
    • Επιστήμη & Τεχνολογία
    • Υγεία

Πρωτοχρονιάτικο σοκ: Κόβεται το 30% σε 50.000 συντάξεις χηρείας

  • 3 Ιανουαρίου, 2022
Με εγκύκλιο προβλέπεται η μη καταβολή της εθνικής σύνταξης στους δικαιούχους που λαμβάνουν και παροχή εξ ιδίου δικαιώματος. Πλήττονται ορφανά και ανάπηροι. Παραδείγματα.
Σοκ έχει προκαλέσει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με την οποία περικόπτονται από 135 έως 269 ευρώ το μήνα τουλάχιστον 50.000 συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας). Και η σύνταξη από το 70% του θανόντος καταλήγει, κατ αυτόν τον τρόπο, στο 40%!

Πρόκειται για τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από 13/5/2016 και στις περιπτώσεις που ο/η δικαιούχος λαμβάνει και ετέρα σύνταξη λόγω γήρατος, αναπηρίας ή από άλλη αιτία.

Η περικοπή θα ισχύσει από τις συντάξεις Ιανουαρίου 2022, δηλαδή οι πληρωμές τέλος του μήνα (συντάξεις Φεβρουαρίου) θα είναι διπλά κομμένες. Η μείωση θα φτάσει τα 438 ευρώ, εάν δεν αποφασιστεί η τμηματική παρακράτηση για τον Ιανουάριο. Και αυτό καθώς οι συντάξεις τρέχοντος μηνός έχουν ήδη καταβληθεί προ των Χριστουγέννων στο ακέραιο (πριν αποφασιστεί η περικοπή).

Οι δραματικές αυτές περικοπές, που σε πολλές περιπτώσεις αφορούν ακόμη και το 58% των καταβαλλομένων ποσών, επιβάλλονται με αιφνιδιαστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που κυκλοφόρησε τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και στην οποία σαφώς ορίζεται ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα της παρούσας εγκυκλίου εφαρμόζονται από την ημερομηνία δημοσίευσής της και εφεξής».

Τι μεσολάβησε

Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π.Τσακλόγλου που την υπογράφει, στηρίζεται στον νόμο 4783/2016 (ν.Κατρούγκαλου), όπου αναφέρεται ότι κάθε συνταξιούχος δικαιούται και λαμβάνει μια μόνο εθνική σύνταξη. Και σε καμιά περίπτωση οι αποδοχές αυτές, οι οποίες καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. δεν είναι ανταποδοτικό ποσό το οποίο καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ με βάσει τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης), δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης (345 για την 15ετία).

Με βάσει τη νέα αυτή εγκύκλιο:

-Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν ήδη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος δεν θα λαμβάνουν στο εξής το 70% της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ που ελάμβαναν μέχρι σήμερα, δηλαδή θα τους κοπούν από την καθεμία και τον καθένα έως 269 ευρώ. Θα λαμβάνουν μόνο το 70% της ανταποδοτικής σύνταξης και καθόλου εθνική!

-Σε περίπτωση σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος ή εργασίας, μετά την 3ετία η σύνταξη χηρείας περιορίζεται στο 50% (σ.σ. 35% επί των αποδοχών του θανόντος). Άρα, σε αυτή την περίπτωση η περικοπή ανέρχεται στα 135 ευρώ. Θα λαμβάνουν μόνο το 35% της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος.

-Οι περικοπές δεν αφορούν όσους εργάζονται και όσους δεν έχουν καμία απασχόληση (άνεργοι), καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν καταβάλλεται άλλη σύνταξη όπου θα όταν ενσωματωμένο και το ποσό της εθνικής.

Πλήττει και τα ορφανά

Με την εν λόγω εγκύκλιο η σύνταξη χηρείας αντιμετωπίζεται σαν… παράλληλη ασφάλιση, αφού μόνο σε αυτή την περίπτωση της διπλής σύνταξης (διπλή ασφάλιση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή ΤΣΑΥγειονομικών και Δημόσιο όσον αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.) χορηγείται μία μόνο εθνική σύνταξη.

Η σχετική… όψιμη ερμηνεία του νόμου 4387/16 που κυκλοφόρησε παραμονές Πρωτοχρονιάς, 5,5 ολόκληρα χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, πλήττει και τα ορφανά τέκνα από τους δύο γονείς. Καθώς, ναι μεν προβλέπεται ότι, στις περιπτώσεις πολλών δικαιούχων (τέκνων-αδερφών), θα λαμβάνουν την ελάχιστη σύνταξη των 360 ευρώ το καθένα, αλλά εάν πρόκειται για δύο συντάξεις (εργαζόταν και οι δύο θανόντες γονείς), δεν θα μπορούν να λαμβάνουν αναλογία εθνικής σύνταξης από δύο πηγές (συντάξεις μητέρας και πατέρα).

Επίσης, το πλήγμα είναι ισχυρότερο για τους αναπήρους οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, λαμβάνουν σύνταξη (αναπηρία 67%) και συνεχίζουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης και μετά την πάροδο της 3ετίας.

Τώρα η δεύτερη σύνταξη (χηρείας) θα περικοπεί έως 58% (μείον 269 ευρώ).

Παράδειγμα: Έστω χήρα, συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος και ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών, έπαιρνε έως τώρα και το 70% της σύνταξης του συζύγου της που ήταν 900 ευρώ. Δηλαδή, κάθε μήνα ελάμβανε σύνταξη χηρείας 630 ευρώ. Με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, χάνει το 70% της (δεύτερης) εθνικής σύνταξης, δηλαδή με τις πληρωμές Φεβρουαρίου (στα τέλη του μήνα) θα κοπούν 269 ευρώ και στο εξής η σύνταξη χηρείας θα πέσει στα 361 ευρώ. Δηλαδή θα περιοριστεί στο 40% της σύνταξη του θανόντος (από 70% που γράφει ο νόμος!)

Ποιες τη γλυτώνουν;

Με την ίδια εγκύκλιο δεν περικόπτονται οι παλαιές συντάξεις χηρείας που εκδόθηκαν έως 12/5/2016 (προ νόμου 4387/16), καθώς σε αυτές στις περιπτώσεις (σ.σ. και στις συντάξεις εξ ιδίου δικαιώματος) ισχύει (διατηρείται) η προσωπική διαφορά.

Επίσης, δεν αναζητούνται τα ποσά που έχουν καταβληθεί έως τώρα, δηλαδή δεν θα επιστραφούν οι διαφορές για όσες συντάξεις εκδόθηκαν από 13/5/2016 και μετά, που με βάσει την νέα ερμηνεία του υπουργείου Εργασίας, δεν θα πρέπει να δίνεται ποσοστό δεύτερης εθνικής σύνταξης…

Πηγή: ieidiseis.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Πειραιά: Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού από πτώση οχήματος στη θάλασσα

4 Ιουνίου, 2026

Σύμφωνα με το Λιμενικό στο σημείο επιχειρούν ένα ΠΛΣ, στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ σπεύδει κλιμάκιο της  ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και  Γερανοφόρο όχημα.  

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

4 Ιουνίου, 2026

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

4 Ιουνίου, 2026

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

4 Ιουνίου, 2026

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λιμάνι Πειραιά: Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού από πτώση οχήματος στη θάλασσα

4 Ιουνίου, 2026

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

4 Ιουνίου, 2026

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

4 Ιουνίου, 2026

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

4 Ιουνίου, 2026

Αφιέρωμα: Το προφίλ της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας

4 Ιουνίου, 2026

Σε κατάπαυση πυρός συμφώνησαν Ισραήλ και Λίβανος — Αντικρουόμενα μηνύματα για τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν

4 Ιουνίου, 2026

ΚΑΙΡΟΣ

PrevPreviousΠρωτοχρονιάτικο σοκ: Κόβεται το 30% σε 50.000 συντάξεις χηρείας
NextΥπ. Εργασίας: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί κατάργησης των τριετιώνNext
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

© limenikanea.gr All rights reserved | Made with ❤ Proudly created by Corne.gr

Facebook-f Twitter Youtube