Πρωτοτυπίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ

Διαβάστε το κείμενο που εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του limenikanea.gr:

Πρωτοτυπίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ

Διαβάσαμε, ότι η ΕΛ.ΑΣ  απαγόρευσε την έκδοση αδειών στο προσωπικό της δημιουργώντας σοβαρές απορίες για τον τρόπο εφαρμογής της από  11-3-2020 Π.Ν.Π.

Το Λ.Σ. για την Πανδημία λειτούργησε με διαφορετικό τρόπο.

Κάποιοι εισηγήθηκαν λήψη μέτρων στον κ. Υπουργό αντιμετωπίζοντας το Λ.Σ. ως  είναι “μία ακόμη” Δημόσια Υπηρεσία, ενώ τα πράγματα δεν είναι κάπως έτσι.

Κανείς δεν λέει να πάμε αντίθετα σε ότι επιτάσσουν οι επιστήμονες. Ούτε να μην λαμβάνονται μέτρα προστασίας για το προσωπικό.

Απλά λέμε, ιδιαίτερα  στις νησιωτικές περιοχές και στα πορθμεία, στο Ανατολικό Αιγαίο, στην Έρευνα και Διάσωση, στη δίωξη του εγκλήματος,   ο ρόλος του Λ.Σ. δεν έχει σχέση με την λειτουργία μιας απλής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Απλά λέμε, ότι σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε σήμερα, όλοι οι φέροντες στολή (λευκή των ιατρών ή χακί των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας) έχουν ιδιαίτερο ρόλο.

Η κοινωνία το απαιτεί, η πολιτειακή αποστολή το επιβάλει…

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε  με την παρ. 5 του άρθρου 5 της  από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η ιδιαιτερότητα αυτή των ενστόλων τονίζεται και απαιτεί ιδιαίτερη διαδικασία και αιτιολογία στην λήψη σχετικής απόφασης…

Τα στελέχη του Λ.Σ. πάντα ανταποκρίθηκαν και στις μέρες μας ανταποκρίνονται με αυτοθυσία σε πολύ δύσκολες και εθνικής σημασίας αποστολές…

Ούτε και σε αυτή την δύσκολη στιγμή λυγίζουν. Όρθιοι μένουν και εργάζονται σε αχαρτογράφητα νερά σε σχέση με την Πανδημία με την αντιμετώπιση των καθημερινών   περιστατικών  των μεταναστών είτε στο Ανατολικό Αιγαίο, είτε αλλού όπως χθες στην Κέα.

Συνεπώς στους εισηγητές της Υπουργικής Απόφασης θα θέλαμε να τους επισημάνουμε, ότι δεν τυγχάνει εφαρμογής για το Λ.Σ. η παρ. 6 του άρθρου 5 της ΠΝΠ αλλά η παρ. 5 του ιδίου άρθρου.

Έχουμε την άποψη ότι  σε καιρό τέτοιας κρίσης το Ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι  σε πλήρη επιφυλακή. Εδώ το Κράτος αναγκάζεται να κάνει έκτακτες προσλήψεις.

Έχουμε την άποψη, ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί το Σώμα παρατεταμένα, όπως λειτουργεί τις αργίες, ενώ επιβάλλεται  και από την ΠΝΠ η χρήση της τεχνολογίας για εργασία από το σπίτι.

Έχουμε την άποψη ότι δεν πρέπει για το θέμα αυτό να εφαρμόζονται διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις Λιμενικές Αρχές και διαφορετικά για τις Υπηρεσίες του Κέντρου.

Οι ανακοινώσεις του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ θα έπρεπε να είναι πιο λεπτομερείς αναφορικά με τα μέτρα προστασίας του προσωπικού.

Ιδιαίτερα για την προμήθεια και διανομή υγειονομικού υλικού προστασίας των στελεχών στα Λιμεναρχεία, στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ιδιαίτερα για τις επισκέψεις των Ιατρών στα θαλάσσια σύνορα για την παροχή οδηγιών στο προσωπικό.

Ιδιαίτερα για την παροχή οδηγιών στις ομάδες δίωξης εγκλήματος και τις ακολουθούμενες διαδικασίες κατά τις συλλήψεις προσώπων.

Ιδιαίτερα για την παροχή οδηγιών και υλικών προστασίας στα πληρώματα των σκαφών μας που αναγκάζονται να ενεργούν από μη απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους αλλά και προβαίνουν σε συλλήψεις.

 

Αυτά είναι ένα μικρό μέρος -μεταξύ άλλων μέτρων- που θα έπρεπε με σαφή περιγραφικό τρόπο -να περιλαμβάνονται στα ανακοινωθέντα μέτρα για το προσωπικό του Λ.Σ.

Οι ειδικοί βέβαια γνωρίζουν καλύτερα από όλους εμάς. 

Εμείς αυτό που επισημαίνουμε, είναι το γεγονός της θωράκισης του προσωπικού με γνώση. 

 

Αυτό βοηθά στην ανύψωση του ηθικού του. 

 

Έτσι νιώθει την φροντίδα της ηγεσίας του.

 

Και αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Ναυτιλίας καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια με την θέσπιση διατάξεων που βελτιώνουν την διοικητική μέριμνα για το προσωπικό.

Γιατί λοιπόν να εκπέμπονται λάθος μηνύματα;

Η ΕΛ.ΑΣ  εξέδωσε κατά την γνώμη μας  μία Απόφαση που από μία πλευρά μάλλον δεν συνάδει με το πνεύμα της από 11-3-2020 ΠΝΠ

Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ομοίως εξέδωσε μία Απόφαση που από την αντίθετη πλευρά μάλλον δεν συνάδει με το πνεύμα της από 11-3-2020 ΠΝΠ

Λέτε ότι κάπου θα βρεθεί και η μέση λύση;

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το