Προβλήματα και ελλείψεις στο προσωπικό του Λιμενικού που υπηρετεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που υπηρετεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και κατόπιν συνάντησης του ΚΚΕ με την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (μέλος της ΠΟΛ), προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα που επιτάσσουν την άμεση λύση τους. Τέτοια είναι η υποστελέχωση υπηρεσιών, ο εγκλωβισμός του προσωπικού στα νησιά, ο αυταρχισμός και η διαρκής κινητικότητα, οι μεταθέσεις χωρίς κριτήρια, τα πάρεργα, οι αποσπάσεις, οι αδικίες ως προς τα επιδόματα παραμεθορίου, τα καθηλωμένα οδοιπορικά και άλλα.

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) υπόκειται όπως και ο υπόλοιπος ελληνικός λαός σε συνεχή εντατικοποίηση της υπηρεσίας τους, παραβίαση των ωραρίων τους, σε μείωση των δικαιωμάτων τους, σε περικοπές σε κοινωνικές παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό και Πολιτισμό, στον κρατικό αυταρχισμό, στην ακρίβεια σε βασικά αγαθά και την Ενέργεια. Οι οικογένειες των λιμενικών βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων στην καθημερινότητά τους, στην υπηρεσία και το σπίτι τους.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα αναδείξει αυτά τα ζητήματα με Ερωτήσεις στη Βουλή όπως και με τροπολογίες ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, που οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, όπως και τα υπόλοιπα Κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛ) έχουν απορρίψει.

Επαναφέρουμε το πρόβλημα του εγκλωβισμού του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στα νησιά, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση συγκεκριμένων υπηρεσιών. Το παράδειγμα του Α’ Λιμενικού Τμήματος (Α’ Λ/Τ) Σαμοθράκης είναι χαρακτηριστικό:

Στη δύναμη του Α’ Λ/Τ Σαμοθράκης έχει διατεθεί ένα πλωτό μέσο, το ΠΛΣ 614. Από τις αρχές του έτους έως και πρόσφατα το ΠΛΣ-614 πραγματοποίησε πενήντα τρεις μεταφορές ασθενών, ενώ για το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν πενήντα επτά. Αυτές τις διακομιδές τις εκτέλεσε παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά του όπως περιπολίες, ελέγχους, προστασία συνόρων κλπ. Ήδη οι παραβιάσεις ωραρίου και οι 24ωρες επιφυλακές επιβαρύνουν το προσωπικό ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας και της έλλειψης διπλών πληρωμάτων. Για τη στελέχωση του ΠΛΣ-614 αποσπώνται επί μηνιαίας βάσης στελέχη από άλλες Υπηρεσίες της περιοχής.

Σύμφωνα με εξαγγελίες του Υπουργείου στη δύναμη του Λ/Τ θα διατεθεί ένα πλωτό ασθενοφόρο. Ωστόσο καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη στελέχωσή του. Το υπάρχον προσωπικό δεν ξεπερνάει τους 23 υπηρετούντες. Θυμίζουμε ότι και τα άλλα πλωτά ασθενοφόρα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που έχουν διατεθεί σε άλλες υπηρεσίες επίσης δεν είναι στελεχωμένα επαρκώς.

Το υπάρχον προσωπικό στο Α’ Λ/Τ Σαμοθράκης έχει συμπληρώσει κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής τους και μάλιστα σε Υπηρεσία Α΄ κατηγορίας. Το καθεστώς των μεταθέσεων, ωστόσο, με βάση το ΠΔ 11/21, στην πράξη, εγκλωβίζει το προσωπικό και απαγορεύει τη μετάθεση στον τόπο της επιλογής του.

Μάλιστα με το πρόσφατο οργανόγραμμα -για το οποίο επίσης το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Ναυτιλίας- δημιουργούνται μια σειρά νέα προβλήματα σε υπηρεσίες και προσωπικό. Χαρακτηριστικά στο Λιμεναρχείο Πόρτο Λάγους προστέθηκαν μόλις 2 οργανικές θέσεις! Θυμίζουμε ότι με το ΦΕΚ 89/Α/30-04-2020 το Λιμενικό Τμήμα (Λ/Τ) Πόρτο Λάγους μετατάχθηκε σε Λιμεναρχείο. Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι η (αναγκαία, κατά τ’ άλλα) αναβάθμιση είναι “κενό γράμμα”, αν δεν συνοδεύεται από αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του.

Για τα οδοιπορικά (εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας) των λιμενικών τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα 29,35 ευρώ (ημερησίως) από το 2016, το ΚΚΕ έχει επίσης ζητήσει με επανειλημμένες Ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας να αυξηθούν. Θυμίζουμε ότι των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων έχουν αυξηθεί στα 40 ευρώ ημερησίως. Σήμερα, που η ακρίβεια θερίζει, το οικογενειακό εισόδημα και του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, η άρση της αδικίας είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη και αναγκαία.

Τέλος, παραμένει το άδικο καθεστώς σε σχέση με το επίδομα παραμεθορίου. Σε πολλές παραμεθόριες περιοχές της χώρας, αν και το προσωπικό του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επιβαρύνεται με αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις λόγω της γεωγραφικής θέσης και ευθύνης της Υπηρεσίας του, ωστόσο δεν του αποδίδεται το εν λόγω επίδομα. Σήμερα το επίδομα παραμεθορίου αδίκως δεν δίνεται σε περιοχές, όπως της Κέρκυρας, της Θεσπρωτίας, της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να διευρυνθεί η απόδοση του επιδόματος παραμεθορίου στο προσωπικό που υπηρετεί στη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία.
  • Να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του Α’ Λ/Τ Σαμοθράκης και ειδικά των πλωτών του μέσων του με επαρκές ειδικευμένο προσωπικό και διπλά πληρώματα.
  • Να αντιμετωπιστεί ο εγκλωβισμός των λιμενικών που υπηρετούν στη Σαμοθράκη και τα άλλα νησιά καθώς και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα του προσωπικού να μετατεθεί σε περιοχή της επιλογής του.
  • Να εξομοιωθούν τα οδοιπορικά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με εκείνα που ισχύουν για όλο το δημόσιο τομέα».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΦΕΚ η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021 “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5115 Β /30-09-2022 η τροποποίηση του ΠΔ 87/2021  “Κανονισμού  Οργανικής σύνθεσης και κατανομής του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης “  

Πτήση Αρχηγού ΓΕΑ στην 115ΠΜ και Επίσκεψη στην 133ΣΜ

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, όπου συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+, σε αποστολή Αέρος – Εδάφους,

Ορκωμοσία Πρωτοετών Δοκίμων Υπαξιωματικών 43ης Σειράς ΣΜΥΝ

Την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Υπαξιωματικών της 43ης Σειράς της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, στις εγκαταστάσεις της ΣΜΥΝ, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά. Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστη ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης

3ο Σεμινάριο Επεμβατικής Καρδιολογίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2022 διεξήχθη το 3ο Σεμινάριο Επεμβατικής Καρδιολογίας του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ) στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Την έναρξη του Σεμιναρίου κήρυξε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ