«Ψηφιακά» η ελληνική σημαία στα πλοία

Πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου Ναυτιλίας για προσέλκυση μονάδων στο ελληνικό νηολόγιο

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ πρωτοβουλίες και δράσεις προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με στόχο να ψηφιοποιήσει τις υπηρεσίες του αλλά και να προσελκύσει περισσότερα πλοία στην ελληνική σημαία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων, που ανοίγει τις πύλες της τη Δευτέρα 03/06, επεσήμανε ότι ο πυρήνας της εθνικής πολιτικής της χώρας είναι η προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα πλοία υπό ελληνική σημαία και χρειάζεται να επιμείνουμε σε αυτό, καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει τη διεθνή εικόνα της χώρας και τον σημαντικό της ρόλο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ΙΜΟ, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε.

Νέα εφαρμογή

Το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας, αλλά και με την απαραίτητη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, προχώρησε ήδη στην ανάπτυξη μιας σημαντικής εφαρμογής για την ψηφιοποίηση της αίτησης νηολόγησης των πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημοσίως στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας στη ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι μέσω αυτής της εφαρμογής θα εκδίδεται ψηφιακά το έγγραφο εθνικότητας των ποντοπόρων πλοίων, ενώ ευχαρίστησε για άλλη μία φορά για τη συνδρομή της την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η ψηφιοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας και η απλοποίηση πολλών σημαντικών διαδικασιών που έως σήμερα ταλαιπωρούσαν τη ναυτιλιακή κοινότητα» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ ανέφερε ότι η αρχή έγινε από το ΝΑΤ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε ότι ο ανταγωνισμός της Ευρώπης στηρίζεται στην ευρωπαϊκή ναυτιλία και όλοι αναγνωρίζουν ότι ο βασικός πυλώνας αυτής είναι η ελληνική ναυτιλία.

Maritime cluster

Έθεσε επίσης ως προτεραιότητα την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αναφέροντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 2024-2025 θα είναι έτος ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν συγκεκριμένες λύσεις.

Αναφερόμενος στο maritime cluster είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας είναι σε διαρκή επαφή με τους φορείς, ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί μία χώρα με τόσο μεγάλη ναυτική δύναμη να μην έχει ναυτιλιακό κέντρο που να βοηθάει και να ενισχύει τη ναυτιλιακή κοινότητα.

«Η ναυτιλία στην Ελλάδα δεν είναι απλά μοχλός ανάπτυξης αλλά και πρωτοπορίας στα θέματα οικονομίας και απασχόλησης» τόνισε, προσθέτοντας ότι η «ναυτιλία είναι σε σταυροδρόμι, αλλά έχει και πληθώρα ευκαιριών για να πάει στο επόμενο βήμα».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμεναρχείο ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Τελετή αγιασμού νεότευκτου παραληφθέντος περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 1081

Πραγματοποιήθηκε την 20 Ιουνίου 2024 η τελετή αγιασμού του νεότευκτου παραληφθέντος περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 1081 από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καρύστου,  Αρχιμ. κκ Γεράσιμο και Αιδεσιμολ. Πέτρο, παρουσία του Λιμενάρχη Καρύστου Πλωτάρχη ΛΣ Μανωλουδάκη Ιωάννη, στελεχών Λιμεναρχείου Καρύστου, του Δημάρχου Καρύστου, εκπροσώπων των

ICS: Επανεξελέγη πρόεδρος ο Εμανουέλε Γκριμάλντι

Στη θέση του Προέδρου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) επανεξελέγη ομόφωνα o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA κ. Εμανουέλε Γκριμάλντι  (Emanuele Grimaldi). Το διοικητικό συμβούλιο του ICS εξέλεξε, επίσης, τον Metin Duzgit από το Τουρκικό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Για γερά… πορτοφόλια – Η τουριστική κίνηση στα νησιά

Άπιαστο όνειρο για πολλούς θα είναι φέτος ένας νησιωτικός προορισμός για διακοπές καθώς και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 40%. Αν και η κίνηση είναι αυξημένη, φέτος για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της

Υεμένη: Ακυβέρνητο το πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι – Το εγκατέλειψαν ο καπετάνιος και το πλήρωμα

Ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου που έπλεε 96 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νισχτούν της Υεμένης υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν καθώς το πλοίο άρχισε να πλημμυρίζει. Το πλήρωμα παραλήφθηκε από

Μετάβαση στο περιεχόμενο