Ψηφιακό “τείχος” κατά του λαθρεμπορίου σε τελωνεία και λιμάνια από την ΑΑΔΕ: Πώς GPS, κάμερες και ακτίνες θα ελέγχουν φορτηγά και κοντέινερ σε όλη τη χώρα

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται οι κυριότεροι συνοριακοί σταθμοί

«Χτύπημα» στο λαθρεμπόριο, που αποτελεί χαίνουσα πληγή για τα δημόσια ταμεία, θα επιδιώξει η ΑΑΔΕ επιστρατεύοντας σύγχρονα ψηφιακά και τεχνολογικά μέσα παρακολούθησης. Στην πρώτη γραμμή της μάχης μπαίνουν η εγκατάσταση ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος που θα παρακολουθεί τις τελωνειακές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, καθώς και συστημάτων καταγραφής της κίνησης φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και η ηλεκτρονική παρακολούθηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το νέο σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων θα εγκατασταθεί σε 24 τελωνεία, καθώς και σε βασικές πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται οι κυριότεροι συνοριακοί σταθμοί, όπως η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, η Νίκη, η Δοϊράνη, οι Κήποι, οι Καστανιές, ο Προμαχώνας και η Νυμφαία, σημεία με αυξημένη διακίνηση εμπορευμάτων και επαγγελματικών οχημάτων.

Παράλληλα, το έργο επεκτείνεται και στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, όπου καταγράφεται έντονη εμπορευματική δραστηριότητα, όπως του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας, του Λαυρίου, της Μυτιλήνης, της Χίου, της Κω και του Ηρακλείου. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εγκατάσταση εξοπλισμού σε ελεύθερες ζώνες και λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως η Ελεύθερη Ζώνη του ΟΛΠ και η ΣΕΠ Α.Ε. στον Πειραιά, καθώς και οι ελεύθερες ζώνες Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Το νέο σύστημα:

  1. Θα είναι διασυνδεδεμένο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως σταθερά και κινητά συστήματα ακτινοσκόπησης (X-Rays) τύπου Backscatter, κινητές μονάδες ελέγχου με κάμερες συστήματος αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων οχημάτων (A.L.P.R.), μηχανήματα έκδοσης και ανάγνωσης καρτών εισόδου-εξόδου, καθώς και αυτόματες μπάρες ελέγχου διέλευσης στα σημεία εισόδου και εξόδου σε τελωνεία και λιμάνια.
  2. Θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα και θα εντοπίζει τη θέση φορτηγών και κοντέινερ. Στα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και στα εμπορευματοκιβώτια που εισέρχονται στη χώρα θα τοποθετηθούν συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους στο εσωτερικό της χώρας θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου.

Μέσω ενός Κεντρικού Επιχειρησιακού Θαλάμου θα ιχνηλατείται η κίνηση και θα παρακολουθείται ο έλεγχος των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων που εισέρχονται, εξέρχονται ή διακινούνται στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος.

Με τη λειτουργία του συστήματος Hellenic Digital Borders, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα εξοπλιστεί με:

  • 220 κάμερες CCTV
  • 282 μπάρες διέλευσης
  • 29 συστήματα ζύγισης
  • 16 σταθερά x-rays
  • 6 κινητά x-rays
  • 310 κάμερες αναγνώρισης και καταγραφής πινακίδων
  • 165 κάμερες spy
  • 19 τοπικά κέντρα ελέγχου
  • 17 οχήματα τύπου SUV
  • 4 ανακριτικά οχήματα τύπου VAN
  • 10.500 συσκευές παρακολούθησης εξοπλισμού (GPS Trackers)
  • 187 συσκευές ανάγνωσης ταξιδιωτικών εγγράφων
  • 31 μηχανήματα έκδοσης καρτών εισόδου – εξόδου
  • 56 μηχανήματα ανάγνωσης και συλλογής καρτών εισόδου – εξόδου

parapolitika.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του