Οι Ιταλοί εφοπλιστές έχουν τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο αξίας 4,03 δισ. δολ. – «Οι νέοι επενδυτές της Attica θα φέρουν νέες ιδέες»

Στην έκθεση «Ferry Market Values» της VesselsValue αναφέρεται ότι οι Ιταλοί εφοπλιστές και εταιρείες διαθέτουν το μεγαλύτερο στόλο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων στον κόσμο, που η συνολική τους αξία φτάνει τα 4,03 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθούν οι Κινέζοι με πλοία αξίας 2,64 δισ. και οι Ιάπωνες με 2,56 δισ. δολάρια. Οι ελληνικές εταιρείες είναι εκτός των 10 μεγαλύτερων στόλων, ωστόσο, υπάρχει προοπτική ανόδου για την Attica Group.

Η αξία του ομίλου Grimaldi είναι 1,495 δισεκατομμύρια δολάρια και της Grandi Navi Veloci 1,214 δισ. δολάρια, οι οποίες καταλαμβάνουν την πρώτη και την τέταρτη θέση στις δέκα πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες. Οι δύο εταιρείες είναι ιταλικών συμφερόντων.

Δεύτερη εταιρεία σε αξία είναι η Tallink με 1,310 δισ. και τρίτη, η Stena με 1,271 δισ.δολάρια.

Η έκθεση περιέχει επίσης γενικές αναφορές της ισχύος του παγκόσμιου στόλου ανά μέγεθος, χωρητικότητα και ηλικία:

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, συνολικά 35 πλοία βρίσκονται στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών πορθμείων, συνολικής αξίας 5,26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το πιο ακριβότερο πλοίο είναι το MyStar της Tallink Group, που η αξία του προσεγγίζει τα 285 εκατομμύρια δολάρια.

Σχολιάζοντας την εκτόξευση της αξίας των πλοίων, ο επικεφαλής της VesselsValue των πορθμείων, επισήμανε: «Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων για την κατηγορία ropax και για τα κρουαζιερόπλοια έχουν διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μέχρι τώρα. Στο μέλλον, οι αξίες θα τεθούν υπό αυξημένη πίεση και θα ελέγχονται περισσότερο καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα πράσινη εποχή για τη ναυτιλία, επικρατώντας ένα διαρκές προσκήνιο στην ενεργειακή απόδοση.

Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, επισημαίνεται:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις εξαγοράς της ΑΝΕΚ και οι ρυθμίσεις για την Attica ως τον μεγαλύτερο πλοιοκτήτη στον ελληνικό ακτοπλοϊκό τομέα, δείχνουν ότι οι νέοι επενδυτές εισέρχονται στην αγορά εξοικειωμένοι με τα καθημερινά μοντέλα αποτίμησης, φέρνοντας μαζί τους νέες ιδέες και προσδοκίες».

Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων ανέρχεται σε 24,49 δισεκατομμύρια δολάρια στις 2 Ιανουαρίου, σε ένα σύνολο 482 πλοίων.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι η Ιταλία είναι η κορυφαία πλοιοκτήτρια χώρα με βάση την αξία των πλοίων, με συνολικά λίγο πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Κίνα με 2,60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Όμιλος Grimaldi είναι ο κορυφαίος ιδιοκτήτης σε αξία, με αξία ενεργητικού 1,49 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Όμιλος Stena.

Το ηλικιακό προφίλ του παγκόσμιου στόλου δείχνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός σκαφών, 71, είναι ηλικίας μεταξύ 20-24 ετών, 65 είναι μεταξύ 25-29 και 48 μεταξύ 30-34 ετών. Στη νεότερη πλευρά, τα 62 πλοία είναι μεταξύ 0 και 4 ετών.

Το μέγεθος του στόλου αυξήθηκε σταδιακά τα τελευταία 10 χρόνια, με συνολική δυναμικότητα από 731.227 επιβάτες, 522.299 γραμμικά μέτρα για αυτοκίνητα και 11,43 εκατομμύρια gt, σε 831.228 επιβάτες, 547.213 μέτρα λωρίδας και 12,65 εκατομμύρια gt το 2022.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία την Κυριακή 5.2.2023

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού) είναι ελεύθερη. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των θεσμικών της συναντήσεων η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συναντήθηκε  με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχη  κ. Αδαμίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. κ. Θοδωρή Κουστιάνη. Στη συνάντηση με τον 

WSJ: Πώς η Τουρκία κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν το περασμένο έτος εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά και άλλη είδη, τα οποία η Ρωσία χρειάζεται για τον στρατό της, σύμφωνα με έρευνα, που δείχνει το πώς «τροφοδοτεί» η Μόσχα την

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής

«Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί μετά τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18, των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη