Ράλι επενδύσεων σε μεταχειρισμένα πλοία: To deal της Costamare και ο…μυστηριώδης αγοραστής

Του Γιώργου Γεωργίου

Υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ των προηγούμενων μηνών οι τιμές μεταχειρισμένων bulk carriers, σε ευθυγράμμιση με τη διόρθωση που κατέγραψε εσχάτως η ναυλαγορά, γεγονός που ενισχύει έτι περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον σε έναν “καυτό” σε deals κλάδο.

Ενδεικτικές είναι ορισμένες συμφωνίες αγοραπωλησιών που παραθέτει η ναυλομεσιτική Compass Maritime. Για παράδειγμα, το post panamax “Mayfair Spirit” (χωρητικότητας 93.257 dwt και κατασκευής 2011) πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 18 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, το ίδιων προδιαγραφών “CK Augusta” (χωρητικότητας 93.251 dwt και κατασκευής 2011) “άλλαξε χέρια” τον περασμένο Σεπτέμβριο για 19,7 εκατ. δολάρια.

Το “Mayfair Spirit”, όπως έγραψε το Capital.gr, φέρεται να κατέληξε στην NGM Energy, συμφερόντων της οικογένειας Μουνδρέα.

Σε μία άλλη συμφωνία, η οποία φανερώνει την πτώση των αξιών, το handysize “Clipper Bettina” (χωρητικότητας 38.221 dwt και κατασκευής 2012) πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην τιμή των 19,3 εκατ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο, το “Royal Justice” (χωρητικότητας 36.976 dwt και κατασκευής 2012) είχε παραχωρηθεί έναντι 22 εκατ. δολαρίων.

Νέες συμφωνίες

Σημειώνεται ότι το 2021 (μέχρι 5 Δεκεμβρίου) έχουν διακινηθεί στη second hand αγορά 864 bulk carriers, με τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια να εκτιμώνται σε περίπου 13,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Allied Shipbroking.

Έλληνες και Κινέζοι εφοπλιστές “κονταροχτυπιούνται” για την πρωτοκαθεδρία σε αγορές second hand φορτηγών πλοίων. Οι “Greeks” έχουν αποκτήσει 218 bulk carriers, δαπανώντας 3,89 δισ. δολάρια, ενώ οι Ασιάτες 220 βαπόρια, έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που ξεχώρισαν το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται και μία που αφορά στον “συνήθη ύποπτο” Κωστή Κωνσταντακόπουλο και την Costamare.

Ειδικότερα, νυλομεσιτικές πηγές λένε στο Capital.gr ότι η εταιρεία ενέταξε ένα ακόμη bulk carrier στο στόλο της, συνεχίζοντας ακάθεκτη το ράλι επενδύσεων στο τρέχον έτος.

O λόγος για το supramax “Universal Bremen” (χωρητικότητας 56.726 dwt και κατασκευής 2010), το οποίο φέρεται να κόστισε 15,5 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για τίμημα που συμβαδίζει με τα επίπεδα της αγοράς για ένα τέτοιο πλοίο.

Το εν λόγω πλοίο δε συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που ανακοίνωσε πρόσφατα η ναυτιλιακή.

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε στη ναυτιλιακή αγορά και η φερόμενη συμφωνία απόκτησης δύο υπό ναυπήγηση ultramaxes, τα οποία θα παραδοθούν το 2023.

Διάφορες ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία που κινήθηκε για την αγορά τους είναι ελληνικών συμφερόντων, δίχως, όμως, να κατονομάζουν τον εφοπλιστή.

Τα δύο βαπόρια φέρεται να παρήγγειλε μέσα στο καλοκαίρι η ιαπωνική Orix. Κάθε ένα από τα ultramaxes κόστισε στο νέο ιδιοκτήτη περίπου 34 εκατ. δολάρια.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε μεγάλο κύκλωμα που θησαύριζε με «μαϊμού» επιδόματα αναπηρίας

Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που ζημίωνε το κράτος βγάζοντας ψεύτικα επιδόματα. Τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εξαπατώντας τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για

ΚΥΣΕΑ: Ανησυχία για ναυτιλία και τουρισμό μετά τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – «Θωρακίζονται» ευαίσθητοι στόχοι

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν βρέθηκαν στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί τάπητος τέθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις και εξετάστηκαν οι παράμετροι εκείνες που μπορούν να επηρεάσουν τη χώρα μας. και ειδικότερα οι

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ «Ακυβέρνητο καράβι» η διαχείριση του μεταναστευτικού στην Κρήτη

Κλιμάκιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., που επισκέφθηκε τις Λιμενικές Αρχές Κρήτης, επιβεβαίωσε από κοντά την άκρως εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί. Από την έναρξη του μεταναστευτικού φαινομένου στην Κρήτη, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καλείται σχεδόν καθημερινά, να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί

Τα πλοία που πεθαίνουν στην Τουρκία…

Έχουμε πλοία, αλλά τα ανακυκλώνουν οι Τούρκοι Ωραία αυτά με τα θαλάσσια πάρκα, αλλά στην λεγόμενη γαλάζια οικονομία, μένουμε πάλι στην ίδια τάξη. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα που θέτει το ΕΒΕΠ και ο Βασίλης Κορκίδης. Καλεί για την ανάπτυξη της

Μετάβαση στο περιεχόμενο