Ράλι επενδύσεων σε μεταχειρισμένα πλοία: To deal της Costamare και ο…μυστηριώδης αγοραστής

Του Γιώργου Γεωργίου

Υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ των προηγούμενων μηνών οι τιμές μεταχειρισμένων bulk carriers, σε ευθυγράμμιση με τη διόρθωση που κατέγραψε εσχάτως η ναυλαγορά, γεγονός που ενισχύει έτι περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον σε έναν “καυτό” σε deals κλάδο.

Ενδεικτικές είναι ορισμένες συμφωνίες αγοραπωλησιών που παραθέτει η ναυλομεσιτική Compass Maritime. Για παράδειγμα, το post panamax “Mayfair Spirit” (χωρητικότητας 93.257 dwt και κατασκευής 2011) πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 18 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, το ίδιων προδιαγραφών “CK Augusta” (χωρητικότητας 93.251 dwt και κατασκευής 2011) “άλλαξε χέρια” τον περασμένο Σεπτέμβριο για 19,7 εκατ. δολάρια.

Το “Mayfair Spirit”, όπως έγραψε το Capital.gr, φέρεται να κατέληξε στην NGM Energy, συμφερόντων της οικογένειας Μουνδρέα.

Σε μία άλλη συμφωνία, η οποία φανερώνει την πτώση των αξιών, το handysize “Clipper Bettina” (χωρητικότητας 38.221 dwt και κατασκευής 2012) πουλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην τιμή των 19,3 εκατ. δολαρίων. Τον Οκτώβριο, το “Royal Justice” (χωρητικότητας 36.976 dwt και κατασκευής 2012) είχε παραχωρηθεί έναντι 22 εκατ. δολαρίων.

Νέες συμφωνίες

Σημειώνεται ότι το 2021 (μέχρι 5 Δεκεμβρίου) έχουν διακινηθεί στη second hand αγορά 864 bulk carriers, με τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια να εκτιμώνται σε περίπου 13,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Allied Shipbroking.

Έλληνες και Κινέζοι εφοπλιστές “κονταροχτυπιούνται” για την πρωτοκαθεδρία σε αγορές second hand φορτηγών πλοίων. Οι “Greeks” έχουν αποκτήσει 218 bulk carriers, δαπανώντας 3,89 δισ. δολάρια, ενώ οι Ασιάτες 220 βαπόρια, έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που ξεχώρισαν το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται και μία που αφορά στον “συνήθη ύποπτο” Κωστή Κωνσταντακόπουλο και την Costamare.

Ειδικότερα, νυλομεσιτικές πηγές λένε στο Capital.gr ότι η εταιρεία ενέταξε ένα ακόμη bulk carrier στο στόλο της, συνεχίζοντας ακάθεκτη το ράλι επενδύσεων στο τρέχον έτος.

O λόγος για το supramax “Universal Bremen” (χωρητικότητας 56.726 dwt και κατασκευής 2010), το οποίο φέρεται να κόστισε 15,5 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για τίμημα που συμβαδίζει με τα επίπεδα της αγοράς για ένα τέτοιο πλοίο.

Το εν λόγω πλοίο δε συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που ανακοίνωσε πρόσφατα η ναυτιλιακή.

Παράλληλα, εντύπωση προκάλεσε στη ναυτιλιακή αγορά και η φερόμενη συμφωνία απόκτησης δύο υπό ναυπήγηση ultramaxes, τα οποία θα παραδοθούν το 2023.

Διάφορες ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία που κινήθηκε για την αγορά τους είναι ελληνικών συμφερόντων, δίχως, όμως, να κατονομάζουν τον εφοπλιστή.

Τα δύο βαπόρια φέρεται να παρήγγειλε μέσα στο καλοκαίρι η ιαπωνική Orix. Κάθε ένα από τα ultramaxes κόστισε στο νέο ιδιοκτήτη περίπου 34 εκατ. δολάρια.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το