Ρεκόρ κερδοφορίας για τις εταιρείες με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Το τρίτο τρίμηνο η Maersk και η CMA CGM, κατέγραψαν καθαρά κέρδη άνω των 5 δισ. δολαρίων έκαστη

Ο κλάδος της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζει να κινείται μέσα σε κλίμα διαταραχής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει διατήρησε τους ναύλους σε επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε υψηλά επίπεδα από την έναρξη του καλοκαιριού.

Για τις Liners εταιρείες οι οποίες μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια τα κέρδη είναι τεράστια.

Δύο από αυτές , η Maersk και η CMA CGM, ανέφεραν καθαρά κέρδη άνω των 5 δισ. δολαρίων έκαστη μόνο στη διάρκεια του γ’ τριμήνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυτιλιακών αναλυτών τα κέρδη για το 2021 μπορεί να φτάσουν και τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, σχεδόν σε όλες τις αγορές κοντά στις ΗΠΑ, οι όγκοι φορτίων κυμαίνονται σε επίπεδα ίδια ή μόλις πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Παγκοσμίως, δεν υπήρξε ξαφνική αύξηση της ζήτησης μεταφοράς μέσω εμπορευματοκιβωτίων σε σύγκριση είτε με την προπανδημική περίοδο είτε με την περσινή περίοδο αιχμής, όταν και σημειώθηκε ανάκαμψη μετά από περιόδους lockdown.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, ένας συνδυασμός υψηλής ζήτησης, τριγμών στις υποδομές υποδομές και χρόνια συμφόρηση έξω από τα λιμάνια προκαλούν έλλειψη άδειων εμπορευματοκιβωτίων ανεβάζοντας τις τιμές των ναύλων αφού υπάρχει ζήτηση αλλά όχι προσφορά χωρητικότητας.

Παρά τις κάποιες μικρές βελτιώσεις έξω από τις θαλάσσιες πύλες του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς, μεγάλες ουρές πλοίων ακόμα περιμένουν στο San Pedro για διάστημα έως και δύο εβδομάδων και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερο. Αυτά πλοία και τα “κουτιά” που μεταφέρουν μένουν εκτός αγοράς όσο είναι εγκλωβισμένα επιδεινώνοντας την έλλειψη προσφοράς χωρητικότητας.

Εγκλωβισμένα εμπορευματοκιβώτια στις ΗΠΑ δεν μπορούν να επιστραφούν άδεια στην Ασία επηρεάζοντας τις εξαγωγές σε άλλες περιοχές. Πλοία δεμένα στα λιμάνια οπουδήποτε στον κόσμο αφαιρούν χωρητικότητα, επηρεάζοντας την παγκόσμια αγορά.

Αν προστεθούν και οι χρόνιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού όπως η αποθήκευση, η μεταφορά με φορτηγά και η διανομή που έχουν προκύψει μετά την πανδημία, η κατάσταση χειροτερεύει, οι τιμές ανεβαίνουν ενώ το αυξημένο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Οι εταιρείες Liners διαλαλούν ότι κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Επισημαίνουν ότι έχουν όλα τα διαθέσιμα πλοία τους δρομολογημένα, έβαλαν μέσα στο 2021 παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων που θα έχουν συνολική μεταφορική ικανότητα πέντε εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς δεν έχει νόημα η προσθήκη νέων πλοίων και η αύξηση της χωρητικότητας εάν τα πλοία πρόκειται απλώς να μείνουν στην ανοικτή θάλασσα
για εβδομάδες.

Μηνάς Τσαμόπουλος

Ρεκόρ κερδοφορίας για τις εταιρείες με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το