Ρωσία: Πώς έχουν μοιράσει τις περιουσίες τους οι ολιγάρχες του Πούτιν – Ακίνητα σε όλον τον κόσμο

Τα 35 άτομα που «παρακολουθούνται» δεν είναι τυχαία: είναι όσοι συμπεριλήφθησαν στην περίφημη λίστα Ναβάλνι με τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου ηγέτη.

Πάνω από 17 δισ. δολάρια έχουν διασκορπίσει σε όλο τον κόσμο 35 Ρώσοι ολιγάρχες και αξιωματούχοι, οι οποίοι θεωρούνται και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα χρήματα αυτά έχουν διοχετευτεί είτε σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε σε γιοτ και ιδιωτικά τζετ, είτε σε πολυτελείς βίλες στο Λονδίνο, την Τοσκάνη και τη γαλλική Ριβιέρα.

Αυτά αποκάλυψε το «Russian asset tracker» (κυριολεκτικά ο ανιχνευτής ρωσικών περιουσιακών στοιχείων), ένα project που ξεκίνησαν ο Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το Organized Crime and Corruption Reporting Project και άλλες ειδησεογραφικές οργανώσεις.

Ποια άτομα «παρακολουθούνται»

Τα 35 άτομα που «παρακολουθούνται» δεν είναι τυχαία: είναι όσοι συμπεριλήφθησαν στην περίφημη λίστα Ναβάλνι με τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου ηγέτη.

Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις από τους πιο πλούσιους ολιγάρχες, επικεφαλής σε κρατικές εταιρείες, γνωστοί μιντιάρχες, υπουργοί, κυβερνήτες, πολιτικοί σύμβουλοι. 

Πάνω από 145 περουσιακά στοιχεία

Βασισμένη σε στοιχεία από το 2020 και ύστερα, η έρευνα έδειξε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες διαθέτουν πάνω από 145 περιουσιακά στοιχεία, όπως 35 επαύλεις, 43 διαμερίσματα και 27 ακίνητα.

Γιοτ και αεροσκάφη

Μόνο έξι από τα άτομα στη λίστα φέρεται να κατέχουν επτα γιοτ, 11 ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα – συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων.

Κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία είναι δηλωμένα και γνωστά στις αρχές. Αλλά πάλι είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, καλυμμένα με ένα πέπλο μυστηρίου. 

«Ίχνη» σε όλο τον πλανήτη

Ένας από τους επιχειρηματίες που είναι στο «στόχαστρο» του project αυτου είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχει πάνω από 70 κατοικίες, κτίρια και οικόπεδα μόνο στη Βρετανία.

Παράλληλα, εταιρείες που συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο ή τους συγγενείς τους φέρεται να έχουν στην κατοχή τους 53 πολυτελή διαμερίσματα – καθώς και κτίρια και οικόπεδα – μόνο στο κεντρικό Λονδίνο.

Η γειτονιά του Τσέλσι στο Λονδίνο φέρεται να ανήκει ολοκληρωτικά στον Αμπράμοβιτς και άλλους Ρώσους ολιγάρχες.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο Αμπράμοβιτς και οι οικογένειά του συνδέονται με trust funds, με δύο από αυτά να βρίσκονται στην Κύπρο.

Μετοχές και ξενοδοχεία στις Άλπεις

Επιπλέον, το όνομα του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ενός από τους «αγαπημένους» του Πούτιν, φέρεται να είναι συνδεδεμένο με 26 assets. Ανάμεσά τους είναι δισεκατομμύρια σε μετοχές, ένα ξενοδοχείο στις Αυστριακές Άλπεις, ένα σούπερ γιοτ, ένα 60μετρο σκάφος υποστήριξης με ελικοδρόμιο, πολυτελείς κατοικίες σε Λονδίνο, Παρίσι, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και τέσσερις βίλες στην Ισπανία. 

Ο Ιγκόρ Σουβάλοβ, επιχειρηματίας και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, φέρεται να κατέχει δύο ιδιωτικά τζετ: ένα Gulfstream G650, αξίας 65 εκατ. δολαρίων, και ένα Bombardier Global Express. Του ανήκουν επίσης τρεις πολυτελείς κατοικίες σε Αυστρία, Τοσκάνη και Ντουμπάι – συνολικής αξίας 35 εκατ. δολαρίων.

Πολλά από τα πιο μυστικά περιουσιακά στοιχεία κρύβονται πίσω από offshore εταιρείες-βιτρίνες ή βρίσκονται στην ιδιοκτησία συγγενών ή συνεργατών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: «Μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο για τις ευρωεκλογές

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την τελική λίστα των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αφήνοντας «εκτός» το κόμμα των Σπαρτιατών. Υπομνήματα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών είχαν καταθέσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Οι «Σπαρτιάτες»

Τοποθέτηση τρόπιδος στη φρεγάτα «Φορμίων» του ΠΝ

Η τοποθέτηση τρόπιδας του πρώτου μπλοκ της τρίτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN – γνωστές και ως Belharra – με την ονομασία «Φορμίων» πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου, στο ναυπηγείο της Naval Group, στην πόλη Λοριάν της Γαλλίας. Όπως ανακοινώθηκε από την

Ραγδαία αύξηση της εγκατάλειψης ναυτικών το 2024

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι περιπτώσεις εγκατάλειψης ναυτικών τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ την ίδια ώρα ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εξετάζει την πιθανότητα να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για επικαιροποίηση και επανεξέταση των υποθέσεων από τη

Πέρασε στη Βρετανία ο νόμος της Ρουάντα

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τον αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει την απέλαση στη Ρουάντα παράνομα ευρισκομένων στη Βρετανία αιτούντων άσυλο ενέκρινε χθες τα ξημερώματα η Βουλή των Κοινοτήτων, ύστερα από μακρά δικαστική διένεξη μεταξύ του ανώτατου δικαστηρίου και της νομοθετικής εξουσίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο