Σ.Φενέκος : Δεν υπάρχουν άγγελοι

Η πτώση των δύο πυραύλων στην Πολωνία με δύο χωρικούς θύματα αποκάλυψε προθέσεις αλλά και τις αντιφάσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών, σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί πληροφορούν ότι οι πύραυλοι ήταν αντιαεροπορικοί S-300 Ρωσικής κατασκευής μεν, που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία, για αναχαίτιση Ρωσικών εισερχομένων στην Ουκρανία πυραύλων. Αυτό όμως εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς την τροχιά τους.
Οι Πολωνοί θεωρούν δεδομένο ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την Ρωσία και ανεβάζουν τους τόνους, αιτούμενοι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ για να αυξηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η παρουσία του ΝΑΤΟ στην χώρα τους και να αυξηθούν οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας τους.
Οι συνετές χώρες της ΕΕ κράτησαν αποστάσεις μέχρι να διαπιστωθεί από που ρίχθηκαν οι πύραυλοι, ενώ άλλες βιάστηκαν να τοποθετηθούν.
Οι Ρώσοι αρνήθηκαν ότι έριξαν αυτοί τους πύραυλους, αλλά ευθύνονται απολύτως για τον πόλεμο και το πλήθος των πυραύλων που εκτοξεύουν σε πόλεις και περιοχές αμάχων, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου του πολέμου.
Ελέγχεται όμως σοβαρά για τις προθέσεις του και ο ίδιος ο Ζελένσκυ.
Από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε τους Ρώσους.
Ακόμη και αν δεν είχε πληροφορηθεί από τους επιτελείς του για την πιθανότητα να είναι δικοί τους οι πύραυλοι, όφειλε να είναι πιο προσεκτικός και να μην εκφράζει τόσο επικίνδυνες βεβαιότητες.
Πόσο μάλλον όταν αφήνει το θέμα να παραμένει σε αβεβαιότητα και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επέμβει συλλογικά.
Δηλαδή ένας παγκόσμιος πόλεμος γι’ αυτόν θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.
Διαπιστώνεται ότι τέτοια τυχαία γεγονότα μπορούν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από κάθε πλευρά και να αποτελέσουν τις θρυαλλίδες πυροδότησης της συσσωρευμένης έντασης.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαπιστώνεται επίσης ότι στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν άγγελοι.
Stelios Fenekos

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο