Σχέδιο αποτροπής στον Έβρο: Τα τρία επίπεδα ενίσχυσης και ο κομβικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Η «καυτή» περιοχή έπειτα από την κατασκευή μεγάλου τμήματος φράχτη στο Νότιο Έβρο εντοπίζεται στα Βόρεια από τις Καστανιές έως το Διδυμότειχο.

Τα συνεχή περιστατικά των τελευταίων ημερών με πολυπληθείς ομάδες μεταναστών να επιχειρούν να περάσουν από τον Έβρο στο Ελληνικό έδαφος έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Με άμεσα αντανακλαστικά και στόχο σε καμία περίπτωση να μην αιφνιδιαστούν οι δυνάμεις αποτροπής έχουν ληφθεί αποφάσεις που προβλέπουν ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει τη ευθύνη για το απρόσιτο των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη είναι έτοιμο προς εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης σε τρία επίπεδα των φρουρών του Έβρου ανάλογα με τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν τόσο από την εικόνα που έχουν οι Ελληνικές αρχές   στις ανατολικές όχθες του ποταμού και σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων αλλά και από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία παρά την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται δεν κρίνεται αναγκαία προς το παρόν η ενεργοποίηση ούτε καν του πρώτου επιπέδου ενίσχυσης ωστόσο οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα αν απαιτηθεί για εφαρμογή του σχεδίου στο μέγιστο επίπεδο ακόμα και εντός ελάχιστων εικοσιτετραώρων.

Έβρος

Το σχέδιο αφορά ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από ολόκληρη τη χώρα όπως ακριβώς είχε γίνει το 2020 στα γεγονότα της μεγάλης κρίσης στον Έβρο. Το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής , ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης αλλά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Η γνώση και εμπειρία και των τριων Στρατηγών από την κρίση του 2020 την οποία χειρίστηκαν τότε με απόλυτη επιτυχία αποτελούν πολύτιμο οδηγό με τον Πρωθυπουργό να ακούει προσεκτικά τις εισηγήσεις τους και να ζητά πλήρη εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά.

Ταυτόχρονα με τα επιχειρησιακά σχέδια που τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από διπλωματικές αλλά και πολιτικές ενέργειες με αποδέκτες τους γείτονες και όχι μόνο. Εκτίμηση είναι ότι η πίεση στα χερσαία σύνορα της χώρας θα συνεχιστεί με την Αθήνα όμως να φέρεται αποφασισμένη να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν απρόσιτα σε κάθε περίπτωση.

Η «καυτή» περιοχή έπειτα από την κατασκευή μεγάλου τμήματος φράχτη στο Νότιο Έβρο εντοπίζεται στα Βόρεια από τις Καστανιές έως το Διδυμότειχο. Συγκεκριμένα στο επίκεντρο βρίσκονται λόγο της μορφολογίας του εδάφους και της κοίτης του ποταμού τόσο η περιοχή της Νέας Βύσσας κοντά στις Καστανιές όσο και στα Μαράσια κοντά στην Ορεστιάδα όπου απεγκλωβίστηκαν οι 91 Σύροι μετανάστες μεταξύ των  οποίων 34 παιδιά. Η πτώση της στάθμης του ποταμού σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση αλλά και την αποκάλυψη αμμονησίδων έχουν ως αποτέλεσμα αυτές οι περιοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Εκτός όμως από την πλήρη επιφυλακή των συνοριοφυλάκων με ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση καίριο ρόλο έχουν στο αποτρεπτικό ‘’τείχος’’ και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα παρατηρητήρια που διαθέτουν, τα περίπολα που αναπτύσσουν στην παραποτάμια περιοχή και τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που διαθέτουν. Ενώ πάντα αποτελούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας πίσω από τις δυνάμεις των συνοριοφυλάκων που έχουν την κύρια ευθύνη επιτήρησης των συνόρων.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία – Τι κατέθεσε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού

Σε ξαφνική μετατόπιση φορτίου φέρεται να απέδωσε τη βύθιση του αλιευτικού με τους πάνω από 650 μετανάστες ανοικτά της Πύλου ο κυβερνήτης του μοναδικού σκάφους του Λιμενικού που βρισκόταν στο σημείο του ναυαγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο καπετάνιος του πλοίου με κωδικό ΠΠΛΣ 920 βρέθηκε χθες

Το συγκινητικό “ευχαριστώ” του τ. Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση προς του ναυτικούς

Το συγκινητικό “ευχαριστώ” του π. Λιμενάρχη Σύρου Γιάννη Βαμβακούση προς του ναυτικούς ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ –ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΣΥΡΟΥ Πλοιάρχου Λ.Σ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ Ιωάννη Επ΄ευκαιρία της ολοκλήρωσης της τριαντακονταπενταετούς διαδρομής μου στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο πιστά υπηρέτησα από υπηρεσίες και

Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Ιταλός ΥΠΕΞ: «Καυτό» θέμα η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τελικά, το Γερμανικό ΥΠΕΞ κατένειμε χρηματοδοτήσεις για ιδιωτική θαλάσσια διάσωση. Κάτι που προκαλεί κριτική εναντίον του Καγκελάριου. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ φτάνει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει “αντιπαράθεση” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς το

Απόφαση μεταθέσεων 2023 : Αποδοχή των προτάσεων του Αρχηγού ΛΣ

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συνεκάλεσε το Συμβούλιο Τακτικών Μεταθέσεων και αποφάσισε πληθώρα μετακινήσεων στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι μεταθέσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο