Περισσότερες από 150 φάλαινες βρέθηκαν την Τρίτη να έχουν ξεβραστεί κοντά στον ποταμό Άρθουρ, στη δυτική ακτή της Τασμανίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του νησιού. Το πρωί της Τετάρτης, μόνο 90 ήταν ακόμη ζωντανές και, παρόλο που οι διασώστες προσπάθησαν να στείλουν δύο από αυτές στη θάλασσα, ο άνεμος και η φουρτουνιασμένη θάλασσα τις ανάγκασαν να επιστρέψουν αμέσως στην ακτή.
“Η θάλασσα είναι αρκετά ταραγμένη και τα ζώα δεν μπορούν να περάσουν το κύμα για να βγουν έξω. Συνεχίζουν να γυρίζουν και να επιστρέφουν στην παραλία”, δήλωσε στο CNN η Shelley Graham, από την Υπηρεσία Πάρκων και Άγριας Ζωής της Τασμανίας.
Σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο Kris Carlyon, “όσο περισσότερο παραμένουν αυτά τα ζώα εγκλωβισμένα, τόσο περισσότερο υποφέρουν. Όλες οι εναλλακτικές επιλογές ήταν ανεπιτυχείς και η ευθανασία είναι πάντα η έσχατη λύση”.
Αυτό το τρομερό έργο – που περιλαμβάνει τη σφαγή των ζώων – αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη και να συνεχιστεί την Πέμπτη.
Οι αεροφωτογραφίες έδειχναν τις φάλαινες διάσπαρτες κατά μήκος της παραλίας, μερικές μισοθαμμένες στην άμμο, ενώ άλλες ήταν παγιδευμένες σε ρηχά νερά κοντά σε βραχώδεις εξάρσεις.
Η παραλία στην οποία προσάραξαν περισσότερες από 150 φάλαινες απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από την πόλη Launceston – και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστεί και να μεταφερθεί εκεί οποιοσδήποτε εξοπλισμός διάσωσης.
“Δεν ήταν δυνατόν να στείλουμε εξοπλισμό στην απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη τοποθεσία”, δήλωσε ο Μπρέντον Κλαρκ, αξιωματικός της Υπηρεσίας Πάρκων και Άγριας Ζωής της Τασμανίας.
“Υπάρχουν πολλές φυσικές αιτίες, όπως τα ζώα που αρρωσταίνουν, χάνονται ή αποπροσανατολίζονται, καθώς και άλλοι παράγοντες όπως ο καιρός και οι μαγνητικές ανωμαλίες. Αυτή είναι η τρίτη μαζική προσάραξη μέσα σε πέντε χρόνια στη δυτική ακτή της Τασμανίας, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν πρόκειται για ένα μοτίβο με διακριτή αιτία”.
Οι συμπεριφοριστές των ζώων και οι θαλάσσιοι επιστήμονες λένε ότι τα ποσοστά επιβίωσης των παρασυρμένων φαλαινών είναι χαμηλά και ότι τα ζώα “μπορούν να επιβιώσουν μόνο περίπου έξι ώρες στην ξηρά πριν αρχίσουν να επιδεινώνονται”.
“Δεν είναι πάντα σαφές γιατί οι φάλαινες προσαράζουν, αλλά προσαράζουν εδώ και πολλούς αιώνες σε ακτές σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα μαζικά”, δήλωσε ο Angus Henderson του Ινστιτούτου Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τασμανίας.
Το κοινό είχε ήδη προειδοποιηθεί να μείνει μακριά από την περιοχή για τη δική του ασφάλεια, καθώς οι φάλαινες είναι μεγάλες, με βάρος από 500 κιλά έως περίπου τρεις τόνους, πρόσθεσε ο Κλαρκ.
Οι αρχές εξακολουθούν να μελετούν τον τρόπο διάθεσης των πτωμάτων. Η περιοχή έχει σημαντική πολιτιστική κληρονομιά για τους Αβορίγινες, γι’ αυτό και εκπρόσωπος της υπηρεσίας είχε προτείνει προηγουμένως ότι “ίσως είναι μια περίπτωση να αφήσουμε τη φύση να πάρει το δρόμο της”.
Οι φάλαινες-δολοφόνοι είναι τεχνικά ένα από τα μεγαλύτερα είδη δελφινιών στον κόσμο, όπως και οι ομώνυμες όρκες. Μπορούν να φτάσουν τα έξι μέτρα ύψος και να ζυγίζουν 1,5 τόνο. Την Τετάρτη, οι αρχές ανέφεραν ότι η ομάδα ήταν εγκλωβισμένη εκεί για περισσότερες από 24 ώρες και ότι τα ζώα που επέζησαν βρίσκονταν ήδη υπό ακραίο στρες.
Οι φάλαινες αποτελούν προστατευόμενο είδος στην Τασμανία
Στην Τασμανία παρατηρείται περισσότερο από το 80 τοις εκατό των φαλαινών-δολοφόνων που εκβράζονται – συχνά στη δυτική ακτή της. Το νησί έχει καταγράψει μια σειρά μαζικών εκβρασμών φαλαινών τα τελευταία χρόνια -συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης που έχει σημειωθεί ποτέ το 2020- αλλά φάλαινες δολοφόνοι δεν έχουν εκβρασθεί μαζικά στο νησί για περισσότερα από 50 χρόνια.
Οι φάλαινες αποτελούν προστατευόμενο είδος στην Τασμανία, ακόμη και όταν είναι νεκρές, και η παρέμβαση σε ένα κουφάρι αποτελεί αδίκημα.
Η τελευταία φορά που τόσο πολλές φάλαινες-δολοφόνοι ξεβράστηκαν στην Τασμανία ήταν πριν από 50 χρόνια, τον Ιούνιο του 1974, όταν μια ομάδα 160 έως 170 φαλαινών βρέθηκε στην παραλία Black River, στη βόρεια ακτή του νησιού. Δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πόσες επέζησαν.
Περίπου 470 φάλαινες-πιλότοι προσάραξαν νοτιότερα, στο λιμάνι Macquarie, το 2020, με περίπου 350 από αυτές να πεθαίνουν παρά τις προσπάθειες διάσωσης. Άλλες 200 προσάραξαν στο ίδιο λιμάνι το 2022.
Στο τελευταίο περιστατικό προσάραξης, οι αρχές δήλωσαν ότι αποφασίστηκε η ευθανασία των ζώων για να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία τους. Μετά από πολλές ώρες στην παραλία, οι φάλαινες ήταν αποπροσανατολισμένες και ταλαιπωρημένες.
Τα απειλούμενα με εξαφάνιση δελφίνια, τα οποία μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 6,1 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 1.361 κιλά, μοιάζουν με φάλαινες δολοφόνους. Βρίσκονται σε όλους τους τροπικούς και υποτροπικούς ωκεανούς, συνήθως σε βαθιά υπεράκτια ύδατα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Σε πρόσφατες επιχειρήσεις μαζικής προσάραξης, χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα για τη μετακίνηση των προσαραγμένων φαλαινών σε πιο απομονωμένες περιοχές, ώστε να μπορέσουν να σταθεροποιηθούν στο νερό πριν απελευθερωθούν.
Οι φάλαινες είναι ιδιαίτερα κοινωνικά θηλαστικά και είναι γνωστό ότι εκβράζονται σε ομάδες, επειδή ταξιδεύουν σε μεγάλες, στενά συνδεδεμένες κοινότητες που εξαρτώνται από τη συνεχή επικοινωνία.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που εξηγούν γιατί συμβαίνουν οι εκβρασμοί. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα ζώα μπορεί να αποπροσανατολίζονται αφού ακολουθήσουν τα ψάρια που κυνηγούν στην ακτή.
Άλλοι πιστεύουν ότι ένα άτομο μπορεί λανθασμένα να οδηγήσει ολόκληρες ομάδες στην ακτή.