Σε εγρήγορση η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θέτει η Αθήνα στη διεθνή κοινότητα, για μία ακόμα φορά, την ώρα που ενισχύει τις συμμαχίες της και το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν μνημόνιο που επεκτείνει τη διμερή συνεργασία στην Ενέργεια.

Την ώρα που η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε εγρήγορση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας θέτει ξανά στη διεθνή κοινότητα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αντιπαραθέτοντας τις κινήσεις της Αθήνας στην κατεύθυνση της ευημερίας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«H χώρα μας και το σύνολο των χωρών της περιοχής αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις από μια αναθεωρητική Τουρκία. Μια χώρα που μας απειλεί με πόλεμο, που αγνοεί θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, που αποσταθεροποιεί τις γειτονικές χώρες μέσω άμεσων και έμμεσων παρεμβάσεων» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, σε άρθρο του στο αφιέρωμα World Review του Euro2day.gr και των New York Times.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Αθήνας για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής επιρροής της και σε συνέχεια της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση, Ελλάδα και Αίγυπτος διευρύνουν τη συνεργασία τους και στον τομέα του φυσικού αερίου, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο.

«Προβλέπεται η επέκταση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας LNG, της εξερεύνησης και παραγωγής φυσικού αερίου και της προοπτικής διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου απαντά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται. Όσο εκτιμά η Ελλάδα ότι υφίσταται στρατιωτική απειλή για τα νησιά της, τόσο διατηρεί το δικαίωμα να οργανώσει την Άμυνά της σε αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σότσι, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, συζητώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας. Οι κύριοι Γκρούσκο και Βαρβιτσιώτης συζήτησαν τα προβλήματα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, την κατάσταση στο Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.

Άσκηση με πυρά επιφανείας διεξήγαγε το Πολεμικό Ναυτικό σε Σαρωνικό και Μυρτώο Πέλαγος.

Ρεπορτάζ: Τζανετάκος Πιέρρος

Σε εγρήγορση η ελληνική διπλωματία για την τουρκική προκλητικότητα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρ. Στυλιανίδης: “Στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική ακτοπλοΐα για την ανανέωση του στόλου στις άγονες γραμμές”

Η πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, το πρασίνισμα δηλαδή του ακτοπλοϊκού στόλου, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του

Πύλος: Διαβιβάστηκε στη βουλή δικογραφία για τον πρώην υπηρεσιακό Υπουργό Ναυτιλίας Ναύαρχο ΛΣ (εα) Θ. Κλιάρη

Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία κατά του πρώην υπηρεσιακού  Υπουργού Ναυτιλίας  Ναυάρχου ΛΣ(εα) Θοδωρή Κλιάρη για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση πολιτών για πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες οδήγησαν στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται, σύμφωνα πάντα με

Κύματα έντασης στη θάλασσα της Ν. Κίνας

ΥΨΗΛΟΥΣ και αυξημένους κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο βλέπουν οι αναλυτές από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το θερμόμετρο στην περιοχή έχει ανέβει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες επαναφέροντας σε πρώτο πλάνο την εμπορική σημασίας της

Περιβαλλοντική βόμβα ο σκοτεινός στόλος

Κινούμενες περιβαλλοντικές βόμβες είναι τα δεξαμενόπλοια του λεγόμενου σκιώδους ή «σκοτεινού» στόλου που μεταφέρουν κυρίως ρωσικό πετρέλαιο, προειδοποιεί νέα μελέτη που υπολογίζει σε $1,6 δισ. το κόστος αντιμετώπισης μιας πετρελαιοκηλίδας από ένα δεξαμενόπλοιο αυτής της κατηγορίας. Το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο