Σε μαρίνες μετατρέπονται τα λιμάνια Λευκίμμης και Ημερολιάς στην Κέρκυρα

Μαρίνες από το βορά έως το νότο της ανατολικής Κέρκυρας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του ακριβού yachting αποτελεί το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Κέρκυρα, όπως δήλωσε από το νησί ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Δ. Πολίτης, ο οποίος περιόδευσε επί τόπου στο λιμάνι της νότιας Κέρκυρας στη Λευκίμμη αλλά και στο ουδέποτε εν λειτουργία λιμάνι της Ημερολιάς στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Ο Δ. Πολίτης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (φορέας υπό την εποπτεία του Ταμείου), είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους τρεις δημάρχους της Κέρκυρας για να συζητήσουν για την ανάπτυξη των υπό λειτουργία λιμανιών του νησιού αλλά και για εγκαταστάσεις που παραμένουν εδώ και δεκαετίες εγκαταλειμμένες.

Μαρίνα τουριστικών σκαφών στο Λιμάνι Λευκίμμης

Η σημαντικότερη, ίσως, ανακοίνωση είναι ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την οριστική απόφαση για παραχώρηση σε ιδιώτη του λιμανιού της Λευκίμμης, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του νοτίου συγκροτήματος με την απέναντι ηπειρωτική ακτή στα δρομολόγια των φέρρυ μποτ προς Ηγουμενίτσα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό λιμάνι για την οικονομία αλλά και την κοινωνία, αφού όχι μόνο τα ναύλα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά του κεντρικού λιμένα στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά και γιατί η θαλάσσια διαδρομή διαρκεί μόλις 55 λεπτά σε σχέση με τα 90 έως και 120 λεπτά της πόλης.
Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, αναμένεται ακόμα και εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 να προχωρήσει σε διαγωνισμό παραχώρησης του λιμένος σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει να το μετατρέψει σε μαρίνα τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής στο χώρο που εκτελείται σήμερα η πορθμειακή γραμμή, ενώ τα φέρρυ θα μεταφερθούν στην άκρη της εγκατάστασης, σε προβλήτα που πρόκειται να κατασκευαστεί με μικρή επέκταση του λιμενοβραχίονα.

 

Δημιουργία νέου προβλήτα για τα φέρρυ μποτ

Ο κ. Πολίτης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι στο σχεδιασμό προβλέπεται η αναβάθμιση του επιβατικού λιμένος “με μεταφορά των πορθμείων σε ένα καινούριο κομμάτι που θα δημιουργηθεί, θα υπάρχει πιστεύω και αρκετός χώρος για τα ημερόπλοια. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε μέσα στη λιμενολεκάνη με μια επέκταση του προστατευτικού βραχίονα μία μαρίνα για σκάφη αναψυχής.
Ο ιδιώτης θα καθορίζει μεν την οικονομική πολιτική προκειμένου η επένδυσή του να είναι βιώσιμη, ωστόσο, το Υπουργείο Ναυτιλίας θα ελέγχει τις τιμές αυτές ενώ ο ίδιος ο ιδιώτης θα έχει συμφέρον να διατηρεί τα κόστη ανταγωνιστικά, υποστήριξε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ: “Οποιοσδήποτε θα έρθει να επενδύσει τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να επενδυθούν, προφανώς θα θέλει να αποκομίσει ένα όφελος. Ιδιώτης θα είναι. Αλλά δεν θα πάει τις τιμές σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα διώξει ουσιαστικά τους πελάτες του. Θεωρώ ότι η αγορά θα βρει τη χρυσή τομή. Σας θυμίζω ότι όλα τα τέλη δεν είναι στην ελεύθερη ρύθμιση του οποιουδήποτε αλλά περνά μέσα από τις εγκρίσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας. Και εμείς θα βάλουμε κάποιους περιορισμούς”.
Γνώση του εν λόγω σχεδίου απέκτησε και ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, με τον οποίο συναντήθηκε το κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ παρουσιάζοντάς του τις μακέτες και την προμελέτη με τον κ. Λέσση να δηλώνει ότι θα αποστείλει προτάσεις και παρατηρήσεις το επόμενο διάστημα.Mega yacht στην πόλη της Κέρκυρας

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων της κατασκευής μαρίνας mega yacht δίπλα από το κεντρικό λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της μαρίνας της Σπηλιάς.

 

Για το λιμάνι Ημερολιάς στη ΒΑ Κέρκυρα

Παράλληλα, ο κ. Πολίτης επισκέφθηκε και το λιμάνι της Ημερολιάς, δίπλα από το φημισμένο τουριστικό θέρετρο της Κασσιώπης στη ΒΑ Κέρκυρα, απέναντι από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας. Ένα λιμάνι η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια, ωστόσο, αν και έχει δυνατότητα προσέγγισης ακόμα και από μεγάλα πλοία, ουδέποτε λειτούργησε και παραμένει σήμερα σε πλήρη εγκατάλειψη…
Στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση του λιμανιού με παραχώρηση σε ιδιώτη ώστε να αναπτυχθεί εκεί μία ακόμα οργανωμένη μαρίνα τουριστικών σκαφών.
Το κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ είδε, τέλος, με ενδιαφέρον και τη δυνατότητα project για δημιουργία μαρίνας και στη Λάκκα του νησιού των Παξών για το οποίο υπάρχει μάλιστα επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κέρκυρα, το κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ είχε συναντήσεις με το βουλευτή της Ν.Δ. Στ. Γκίκα, τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Κώστα Ζορμπά, τους δημάρχους Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου, Βόρειας Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρη και Νότιας Κέρκυρας Κ. Λέσση, το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΚΕ Σπύρο Ζερβόπουλο και τον πρόεδρο του ΟΛΚΕ Γιώργο Χονδρογιάννη.

Σε μαρίνες μετατρέπονται τα λιμάνια Λευκίμμης και Ημερολιάς στην Κέρκυρα

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):