Σε νέα ρότα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες

Μπήκαν ήδη από τον Φεβρουάριο 11 πλοία για επισκευές. Αναβαθμίζονται οι υποδομές των ναυπηγείων. Προσφορά για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. Συνεργασία με τη γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems.

Στη νέα εποχή περνούν πλέον τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς μετά από χρόνια απαξίωσης ετοιμάζονται να μπουν δυναμικά στο χώρο. Μέσα στην εβδομάδα συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου στο «τιμόνι», πρόεδρο του ΔΣ, και με διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Από τον Φεβρουάριο, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν υποδεχτεί για επισκευές 11 πλοία, εκ των οποίων ένα δεξαμενόπλοιο Suezmax 275 μέτρων, ένα δεξαμενόπλοιο LR1 228 μέτρων, δύο δεξαμενόπλοια Aframax 268 και 228 μέτρων, δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 176 και 140 μέτρων, ένα δεξαμενόπλοιο 100 μέτρων και τρία mega yachts 106, 72 και 47 μέτρων.

Παράλληλα στα Ναυπηγεία εκτελείται επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα επισκευών και αναβαθμίσεων των υποδομών τους και του εξοπλισμού τους ώστε να καταστούν ικανά να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τα πλοία που φιλοξενούν για επισκευές.

Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Τετάρτη 22 Μαΐου επισκέφθηκαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο διοικητής της Αρχής Στρατιωτικών Βιομηχανιών (GAMI) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας κ. Ahmad Al Ohali συνοδευόμενος από τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Αμυντικής Βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας (SAMI) κ. Walid Abukhaled και τον Πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Δρ. Saab Alammar. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο κ. Προκοπίου και μετά τη συνάντηση ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του ναυπηγείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν καταθέσει προσφορά για το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού που πρόκειται να πραγματοποιήσει η κοινοπραξία TKMS – Τhales Netherlands. Είναι το θέμα που «καίει» το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς πρόκειται για πλοία μεγάλης ηλικίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις ενώ η αναγκαιότητά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Άλλωστε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τον Ιούλιο του 2023 υπέγραψαν διευρυμένο μνημόνιο συνεργασίας με τα γερμανικά ναυπηγεία της ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει πλήθος τομέων.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη μεταξύ των Ναυπηγείων και της TKMS, οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού σε τρέχοντα και επικείμενα έργα, όπως:

  • Αναβάθμιση μέσης ζωής και υποστήριξη σε υπηρεσία τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ύδρα του Πολεμικού Ναυτικού (ΜΕΚΟ).
  • Υποστήριξη εν υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επισκευής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Αναβάθμιση μέσης ζωής τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης 214 του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Σχεδιασμός και κατασκευή νέων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό ή για άλλες χώρες.
  • Να σημειωθεί ακόμη ότι η ΤΚMS είναι πρωτοπόρος και στην κατασκευή USV, δηλαδή των drones των θαλασσών, που σε μια χώρα όπως η Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα.

Το όραμα του Γ. Προκοπίου

Ο Γιώργος Προκοπίου έχει αποκαλύψει το όραμα του για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπως έχει πει χαρακτηριστικά: «Είναι μια τομή της αγάπης μου στις κατασκευές και στις εργασίες της στεριάς, ως πολιτικός μηχανικός, με την άλλη αγάπη μου, τη θάλασσα».

Παράλληλα, όπως είχε επισημάνει ο κ. Προκοπίου, «η θέση προσφέρεται και για την προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας», ενώ υπογράμμισε ότι «το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας που είναι φιλικότερη από το πετρέλαιο και πιο ακίνδυνη» και κατέληξε: «Η καρδιά μας και η θέλησή μας είναι να αναδείξουμε την πατρίδα μας, ότι μπορεί να μη ζηλεύει τίποτα από κανέναν και να μπορεί να ζήσει τον κόσμο της πάρα πολύ καλά, διότι είμαστε στο ωραιότερο σημείο, τώρα πια το έχουν καταλάβει όλοι. Δεν θέλουμε να είμαστε κρατικοδίαιτοι, αλλά θέλουμε το χαμόγελο της πατρίδας, για αυτά που κάνουμε. Αυτό μόνο ζητάμε».

Βαρβιτσιώτης: Πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Στον ενίσχυση του κρίσιμου ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από την ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο συνέδριο της DEFEA πριν δύο εβδομάδες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, την κρίσιμη σημασία της αναζωογόνησης των ευρωπαϊκών ναυπηγείων, ιδιαίτερα ενόψει των αυξανόμενων επενδύσεων στην άμυνα σε ολόκληρη την ήπειρο. Με πάνω από 160 δισεκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένα για έργα άμυνας τις επόμενες δύο δεκαετίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης προέτρεψε για μεγαλύτερες επενδύσεις και διευκόλυνση των ευρωπαϊκών ναυπηγικών ικανοτήτων προκειμένου να διασφαλιστεί η στρατηγική αυτονομία και ασφάλεια.

Αναδεικνύοντας το εξελισσόμενο ναυπηγικό τοπίο της Ελλάδας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τη μεταμόρφωση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως κέντρο για εμπορικές και ναυτικές δραστηριότητες. Επεσήμανε το όραμα του κ. Γ. Προκοπίου να ιδρύσει ένα ναυπηγείο παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα, ικανό να σχεδιάζει και να κατασκευάζει πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο