Σε υπηρεσία με τις ΕΔ οι Πύργοι Επιτηρήσεως της Lambda Automata

Οι Πύργοι δεν εκτελούν απλώς την αποστολή της απομακρυσμένης επιτηρήσεως μεταδίδοντας απευθείας εικόνα σε πραγματικό χρόνο αλλά έχουν και μία νέα, ικανότητα: εξασφαλίζουν παθητική στοχοποίηση με πολύ μεγάλο βαθμό ακριβείας!

Ηχεί αρκετά οικεία πλέον στα αυτιά όλων, η φράση για την “αμυντική καινοτομία”, την οποία προώθησε ως ιδέα ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας διά του ψηφισθέντος σχετικού νόμου και την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Εν τούτοις, ελάχιστα γνωστό είναι ότι πριν ακόμη την υπουργική εξαγγελία και δοθείσης της ευκαιρίας προβολής που προσέφερε η έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2023 πέρυσι την άνοιξη, μία ελληνική εταιρεία παρουσίασε ένα πραγματικά καινοτόμο προϊόν. Το σπουδαιότερο όμως, είναι ότι σε αξιοθαύμαστο σύντομο χρονικό διάστημα, το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οδήγησε στην ένταξη αυτού του καινοτόμου προϊόντος σε υπηρεσία!

Πρόκειται για την νεοφυή εταιρεία Lambda Automata Autonomous Systems, η οποία παρουσίασε τότε το πρώτο της ολοκληρωμένο προϊόν, έναν Πύργο Επιτηρήσεως που μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ εύκολα σε απομονωμένα μέρη, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα και αξιοποιώντας τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Το έκθεμα προκάλεσε εντύπωση σε μόνιμα στελέχη που επισκέφθηκαν το περίπτερο και κατέστη πολύ σύντομα αντιληπτή η πρακτική αξία και οι ανάγκες που θα μπορούσε να καλύψει.

Λίγους μήνες μετά, η εταιρεία ανέλαβε σύμβαση για την κατασκευή και παράδοση συστημάτων, τα οποία μάλιστα προσφέρθηκαν σε ασύλληπτα χαμηλό κόστος, λαμβάνοντας ως μέτρο συγκρίσεως τις τιμές της διεθνούς αγοράς. Τον Δεκέμβριο του 2023 τα συστήματα είχαν πλέον εγκατασταθεί στα σημεία ενδιαφέροντος και μέχρι σήμερα λειτουργούν άψογα, προσφέροντας τις υπηρεσίες για τις οποίες αποκτήθηκαν, στον μέγιστο βαθμό.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι μέσα σε αυτό το διάστημα μηνών, το προσωπικό της Lambda Automata που υλοποίησε το έργο, βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, επιτυγχάνοντας ιδανική σχέση εξυπηρέτησης και ταυτοχρόνως μάθησης. Κλιμάκια της εταιρεία δεν έχουν παύσει να επισκέπτονται (ανά μία ή δύο εβδομάδες) τις εγκαταστάσεις και να προβαίνουν σε διαρκείς αναβαθμίσεις του λογισμικού των συστημάτων, βελτιώνοντας την απόδοσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό πλέον, οι Πύργοι δεν εκτελούν απλώς την αποστολή της απομακρυσμένης επιτηρήσεως μεταδίδοντας απευθείας εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε κάθε εμπλεκόμενο κλιμάκιο αλλά έχουν και μία νέα, πολύ σοβαρή ικανότητα: εξασφαλίζουν στο προϊστάμενο κλιμάκιο παθητική στοχοποίηση με πολύ μεγάλο βαθμό ακριβείας! Ουσιαστικώς, ενώ αρχική επιδίωξη ήταν απλώς η απόκτηση ενός νέου συστήματος αισθητήρα συγκεκριμένης λειτουργίας, σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία συστήματα αισθητήρων πολλαπλών χρήσεων και μάλιστα σε περιβάλλον δικτυώσεως.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο για τα συστήματα της Lambda Automata, είναι ότι επιδεικνύουν άριστο βαθμό αξιοπιστίας στην λειτουργία τους. Συστήματα που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία, πάσχουν συχνά από διάφορες λειτουργικές αδυναμίες, όπως η άνευ εξηγήσεως και προειδοποιήσεως παύση λειτουργίας. Αυτό υποχρεώνει τον χρήστη να βρίσκεται μονίνως σε επιφυλακή για την αποστολή τεχνικών κλιμακίων επισκευής. Με σχετικές μετρήσεις επί καθημερινής βάσεως όλους αυτούς τους μήνες λειτουργίας, οι Πύργοι Επιτηρήσεως της Lambda Automata παρουσιάζουν καταγεγραμμένο ποσοστό αδιάλειπτης λειτουργίας κατά 99,99%! Πρόκειται για εξαιρετική απόδοση, η οποία αποδεικνύει το υψηλό ποιοτικό επίπεδο κατασκευής της εταιρείας. Πλέον, η εύρυθμη λειτουργία και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, επιτρέπουν την έναρξη της φάσεως εκπαιδεύσεως του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα συστήματα.

Τα δεδομένα αυτά, σηματοδοτούν την ωρίμανση του προϊόντος που ανέπτυξε η ελληνική νεοφυής επιχείρηση, η οποία συστήθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2021! 

Συνοψίζοντας, μπορεί να λεχθεί ότι από την στενή συνεργασία του επιχειρησιακού χρήστη με την κατασκευάστρια εταιρεία, διαπιστώνονται άμεσα τα χειροπιαστά οφέλη της διαρκούς αναβαθμίσεως – υποστηρίξεως των συστημάτων που αποκτήθηκαν. Οι διαδικασίες αυτές θα ήταν αδιανόητες στην περίπτωση προμήθειας συστημάτων από ξένο προμηθευτή και μάλιστα θα τις συνόδευε υψηλό κόστος για τον επιχειρησιακό χρήστη. Ο τελευταίος, με την ανάθεση συμβάσεως στην ελληνική εταιρεία, όχι μόνο εισήλθε στο στάδιο αφομοιώσεως μίας πραγματικά καινοτόμου λύσεως για τις ανάγκες του αλλά και υπό τους πλέον ευμενείς όρους από πλευράς κόστους, υποστηρίξεως και ασφαλείας, για τον κύκλο ζωής. 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο