Σενάρια για αύξηση «έκπληξη» του κατώτατου μισθού

Πάνω και από το 6% είναι πιθανόν να κινηθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση μελετά πρόσθετες παρεμβάσεις για την ανάσχεση των συνεπειών της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων.

Οι διεργασίες ήδη είναι εντατικές, καθώς μετά τις 15η Απριλίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει την Πρωτομαγιά.

Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Το επικρατέστερο σενάριο φέρνει τον κατώτατο μισθό να ξεπερνά τα 700 ευρώ και τη νέα αύξηση να ξεπερνά το 6%, ήτοι να υπερβαίνει τον μέσο πληθωρισμό του πρώτου τριμήνου 2022.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι επιπλέον αύξηση 6% (πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022) και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προηγηθεί η επιστροφή του στα 751 ευρώ ανά μήνα.

Ως ελάχιστο η ΓΣΕΕ ζητεί την τήρηση της προεκλογικής κυβερνητικής δέσμευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ.

Πολλοί ωστόσο εμπειρογνώμονες θεωρούν πως είναι ενδεδειγμένη η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 κατά 7% ή κατά 46,4 ευρώ, φθάνοντας στα 709,4 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το κύμα ακρίβειας οδηγεί σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία από 4,5% τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 10,4%.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις θαλάσσιες δοκιμές των δυο πρώτων περιπολικών Island: Παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα [photos]

Από το λευκό που ήταν το κύριο χρώμα όσο έπλεαν με αμερικανική σημαία της Ακτοφυλακής στον Περσικό Κόλπο, πλέον «ποζάρουν» με το γκρι που χαρακτηρίζει τις μονάδες επιφανείας του πολεμικού ναυτικού. Στις εικόνες απαθανατίζονται οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σαλαμίνας ενώ

Καβάλα: «Λυδία» το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα

Το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας στην Ελλάδα, το «Λυδία», είναι πλέον γεγονός και ετοιμάζεται να περάσει σε μια καινούργια εποχή εξέλιξης και ανάπτυξης με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα αεροδρόμια στον κόσμο. Παρουσία

Προκαλεί και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: «Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω, αν δεν σας αρέσει να πάτε στη Χάγη»

«Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας», είπε ο Μιτσκότσκι Συνεχίζουν να προκαλούν την Ελλάδα οι πολιτικοί ηγέτες της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή τη φορά σε μια τέτοια κίνηση προέβη

17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (International Telecommunications Union – ITU). Όλα ξεκίνησαν στις 24

Μετάβαση στο περιεχόμενο