Σερβία και Βουλγαρία καλούν τις γειτονικές χώρες για κοινή αγορά φυσικού αερίου

Την Σερβία επισκέφθηκε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς και την Πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ενέργεια.
Μετά τη συνάντηση, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Σερβίας, τόνισαν ότι η Σόφια και το Βελιγράδι ενδιαφέρονται μεταξύ άλλων για την κοινή αγορά φυσικού αερίου και ενέργειας.

Η Μπρνάμπιτς δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι θα «προχωρήσει παραπέρα», σε μια κοινή αγορά ενέργειας που θα φέρει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι θα αποφέρει οφέλη σε όλους μας και, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε περισσότερη δυναμικότητα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την ίδια, καλό θα ήταν και το τετράγωνο Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, γιατί αυτό θα συνέβαλε σε μεγαλύτερη ενεργειακή σταθερότητα, που θα πρέπει να είναι ένα από τα σημαντικά θέματα μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο στην Σερβία.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα Βαλκάνια, όπου ζουν 65 εκατομμύρια άνθρωποι, θα μπορούσαν να γίνουν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή, μαζί με την κατάργηση των συνόρων και μια κοινή αγορά φυσικού αερίου και ενέργειας.

«Αυτό είναι μέρος του οράματός μας, υπάρχει δυνατότητα» είπε ο Πετκόφ.

Η Μπρνάμπιτς ευχήθηκε στον Βούλγαρο ομόλογό της καλή επιτυχία στις εργασίες και τόνισε ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξη τόσο της Σερβίας όσο και προσωπικά της ίδιας προκειμένου να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ισχυρότερες και καλύτερες σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές.

Θα εργαστούμε επιμελώς για αυτόν τον σκοπό, τόνισε και ευχαρίστησε για το γεγονός ότι ο Πέτκοφ, για τον οποίο αυτή ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψή του, καθώς η πρώτη επίσκεψη ήταν στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, όπως τόνισε, δείχνει στήριξη για την περιοχή.

Είπε ότι λόγω της περιφερειακής σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι σημαντικό για τη Σερβία να δει πρόοδο στην ευρωπαϊκή πορεία και για τους εταίρους της, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ευχαρίστησε τη Βουλγαρία που έδειξε τη δέσμευσή της στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, ώστε όλοι να έχουν μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική.

ΟΙ δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να διοργανώσουν εξειδικευμένου επιχειρηματικού φόρουμ τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, η περιφερειακή συνδεσιμότητα είναι σημαντική για τη Σόφια ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, με έμφαση στην ενεργειακή συνδεσιμότητα.

Η συνδεσιμότητά μας με το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τεράστια προτεραιότητα. Η ελληνική σύνδεση είναι πολύ σημαντική για τη Βουλγαρία, και μέσω της σύνδεσης με τη Σερβία θα μπορείτε να λαμβάνετε υγροποιημένο αέριο και αζέρικο αέριο, πρόσθεσε ο Petkov. Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ενιαία αγορά για το εμπόριο φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να συγκεντρώσουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερες τιμές. Άλλο πράγμα είναι να θέλει η Βουλγαρία να αγοράσει 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η Σερβία 6 δισ. κυβικά μέτρα, η Μακεδονία 2 δισ. κυβικά μέτρα. Άλλο πράγμα είναι να θέλουμε να αγοράσουμε μαζί μια κοινή ποσότητα που μπορούμε να εμπορευτούμε σε μια διαφοροποιημένη αγορά. Αυτό θα μας δώσει καλύτερες συνθήκες, μεγαλύτερη διαφοροποίηση και, επομένως, καλύτερες τιμές.»

«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό «συνεπάγεται διασυνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα και τη Σερβία και τη Ρουμανία».

Οι Πρωθυπουργοί της Σερβίας και της Βουλγαρίας συμφώνησαν επίσης να βρίσκονται σε άμεση προσωπική επαφή για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες και του οποίου την καλύτερη θέση θα συμβάλουν η διασύνδεση φυσικού αερίου, οι νέοι δρόμοι και ο σιδηρόδρομος.

Σερβία και Βουλγαρία καλούν τις γειτονικές χώρες για κοινή αγορά φυσικού αερίου

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Υπερήφανοι για την Πολεμική μας Αεροπορία

«Με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη τιμούμε σήμερα τις γυναίκες και τους άνδρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που διακινδυνεύουν καθημερινά για την ασφάλεια της πατρίδας μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του

Επεισοδιακό τέλος στη σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα: «Είστε ψεύτης, έχετε στοιχεία;» -Βίντεο

Επεισοδιακό τέλος είχε η σύγκρουση Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Βουλή. του Γιώργου Λυκουρέντζου Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα απαντήσει κατά

Ξεκίνησαν για ψάρεμα στην Εύβοια και ψάρεψαν… ελάφι! (video)

Φαίνεται ότι βρέθηκε στη θάλασσα και παρασύρθηκε από τα ρεύματα • Ο ψαράς το έπιασε και ουσιαστικά το έσωσε από βέβαιο πνιγμό Με μια εικόνα που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του βρέθηκε αντιμέτωπος ένας ψαράς στην Εύβοια, όταν

Έρχεται μηνιαίο επίδομα ακρίβειας έως 200 ευρώ – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Επίδομα ακρίβειας με τον μήνα εξετάζει η κυβέρνηση με το ύψος του να φτάνει τα 150-200 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εξετάζουν: Επέκταση για ακόμα δύο μήνες της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος