Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό και πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε ότι έχει ζητήσει να ανοίξει η 3η δόση στους τέσσερις μήνες. «Καλύτερα πρόσκαιρα αυστηρός και στο μέλλον υγειονομικά σωστός», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο, αντίτιμο υγείας. «Αποτύχατε, για αυτό πήρατε αυτό το ακραίο μέτρο» δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας».

«Το πρόστιμο είναι διοικητικό μέτρο το οποίο αφορά όλους ανεξαιρέτως και δεν διαφέρει από άλλα πρόστιμα», σημείωσε στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και τότε συζητάμε είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ Τσίπρα, καθώς λίγο νωρίτερα ο πρώην υπουργός Υγείας είχε παρέμβει χαρακτηρίζοντας «ψιλικατζήδες και γερολαδάδες» τα στελέχη της κυβέρνησης για την επιβολή του προστίμου.

«’Εχετε χάσει τον έλεγχο, βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό, διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Επί μήνες προσπαθούσατε να μας πείσετε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή. Τώρα περάσατε από το άσπρο στο μαύρο, από το κρύο στη ζέστη. Υποχρεωτικότητα σημαίνει για όλους κι εσείς λέτε οι άνω των 60 υποχρεωτικά, είπε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του, μιλώντας και για «οικονομικό εκβιασμό για τους αδύναμους».

Με την απόφαση αυτή θα οδηγηθούμε σε αντίθετο αποτέλεσμα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό για άνω των 60 ετών ως «τη χειρότερη μορφή υποχρεωτικότητας και ακραίο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις διχασμού και σε υποβάθμιση της εμβολιαστικής κουλτούρας που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στους πολίτες».

«’Εβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό η Πορτογαλία για να φτάσει σε κάλυψη 87%;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για αποτυχία της κυβέρνησης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Καμία πρόταση από τον κ. Τσίπρα

«Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κ. Τσίπρα αλλά δεν άκουσα καμία πρόταση, και κυρίως πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε που είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε επιστημονικά απολύτως εσφαλμένο αυτό που είπε πως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι ακόμα και αν ήμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας ή της Δανίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας για δύο μήνες.

Μα το πρόβλημά μας, που είναι και γερμανικό, και αυστριακό, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε αλλά να μην φτάνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο, άρα να εμβολιάζονται περισσότεροι».

«Μιλήσατε 25 λεπτά, τελικά θα μας πείτε αν θα καταψηφίσετε τελικά και τί προτείνετε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Συμφωνείτε με την άποψη από τον κ. Γεροτζιάφα στην επιτροπή των σοφών την οποία φτιάξατε; Τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και έχει την ιδέα να μην έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα. Οφείλω να ρωτήσω αν οι απόψεις απηχούν τις δικές σας και του κόμματός σας ή προτίθεστε να καταθέσετε άλλη τροπολογία για να αντιμετωπιστεί το θέμα της αύξησης του εμβολιασμού στους άνω των 60» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Αποπέμψτε τον κ. Πολάκη που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και τότε συζητάμε είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, καθώς λίγο νωρίτερα ο πρώην υπουργός Υγείας είχε παρέμβει χαρακτηρίζοντας «ψιλικατζήδες και γερολαδάδες» τα στελέχη της κυβέρνησης για την επιβολή του προστίμου.

Αλ. Τσίπρας: Είστε αυτουργός της τραγωδίας

Κ. Μητσοτάκη είστε αυτουργός της τραγωδίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Το έλλειμμα αξιοπιστίας που σας διακατέχει είναι αυτό που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε κ. Μητσοτάκη γιατί η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας».

«Γι’ αυτό στην Πορτογαλία το έχτισαν αλλά εδώ δεν μπορεί να χτιστεί καθώς εσείς κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζετε έλλειμμα αξιοπιστίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας αναφορά στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και τους συνταξιούχους.

Έχετε αποφασίσει να είναι τα σχολεία χώρος όπου επωάζεται ο ιός στην κοινότητα.

«Επρεπε να κλείνουν τρεις ημέρες και την τέταρτη να πηγαίνει ο μαθητής όχι με rapid αλλά με μοριακό που να παρέχεται δωρεάν είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«’Ακουγα τον κ. Μόσιαλο για την απόφασή σας να επιβάλετε 100 ευρώ πρόστιμο και είπε ότι είναι λάθος, εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε κύριε Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για νέα προσπάθεια υποτίμησης της επιστήμης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανοικτά ή κλειστά σχολεία θέλετε;

«Ανοικτά ή κλειστά σχολεία θέλετε; Οι ειδικοί μας εισηγήθηκαν αυτό το πρωτόκολλο για τα σχολεία. Επειδή αναφερθήκατε τι συμβαίνει στην Αμερική, δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στην Αμερική. Κάθε πολιτεία και κομητεία έχει τη δική της πολιτική»  αντέτεινε ο πρωθυπουργός. «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει άλλο πρωτόκολλο, σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα κλειστά σχολεία. Εάν αυτό εισηγείστε, να το ξεκαθαρίσετε. Τουλάχιστον θα ήταν μια επιστημονική άποψη την οποία θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω».

«Θα προτιμούσα να μην κλείσει ο διάλογος με την τριτολογία του πρωθυπουργού. Διότι κ. Τσίπρα η καλύτερη απόδειξη μιας δύσκολης συγκυρίας για τον απαντώντα είναι να προσπαθεί να αλλάξει το θέμα και να μιλήσει για συνταξιούχους» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δυο απλές ερωτήσεις. Πιστεύετε ναι ή όχι ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία. Συμφωνείτε με τις απόψεις του συμβούλου σας οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες και φορολογική ενημερότητα; Ο σύμβουλός σας έχει την πρόταση, υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 18 και μη πρόσβαση τα μέσα μεταφοράς στους ανεμβολίαστους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλ. Τσίπρας: Κρίσιμο ζήτημα η ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για διπλή τραγική αποτυχία της κυβέρνησης, όχι μόνο στο τομέα του εμβολιασμού αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ, προειδοποιώντας ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά δραματικοί για το εθνικό σύστημα υγείας και για τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή.

Πρέπει να ληφθούν, όπως είπε, άμεσα μέτρα για να κάνουμε Χριστούγεννα με στοιχειώδη ανθρωπιά και να μην βλέπουμε την εικόνα με τους εκατοντάδες θανάτους και τους ανθρώπους να νοσηλεύονται έξω από τις ΜΕΘ.

«Δεν αντέχει το σύστημα, ήδη έχουμε φθάσει στα όρια και θα αυξηθεί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός», ανέφερε και πρότεινε την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων τώρα καθώς και να καλυφθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι ανάγκες για έμψυχο υλικό στο ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα όμως, είπε, πρέπει να γίνει προσπάθεια περιορισμού της μεταδοτικότητας αυτό το διάστημα και να υπάρξει μια άλλη στρατηγική σε σχέση με το 50+1 που ισχύει στα σχολεία, διότι το ένα τέταρτο των κρουσμάτων βρίσκεται στα σχολεία και οι ασυμπτωματικοί μαθητές έρχονται σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες. Και όπως ανέφερε θα πρέπει να γίνει κάτι με την τραγική εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας.

«Το να χάνεις κάθε μέρα 100 και 110 ανθρώπους δεν είναι απλό, και δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια, πρέπει να δράσουμε άμεσα στην κατεύθυνση εξομάλυνσης αυτής τη κατάστασης», σημείωσε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό

«Δεν έχω πρόβλημα με την επιστημονική άποψη, έχω πρόβλημα με το λαϊκισμό, με τη μη άποψη. Με ρωτήσατε για την άποψη του κ. Μόσιαλου, προφανώς και διαφωνώ» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και συμπλήρωσε: «Εσείς δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε για την άποψη του συμβούλου σας. Δεν έχετε καταθέσει τίποτα, με εξαίρεση τις συνηθισμένες κοινοτυπίες περί δημιουργίας παραπάνω τμημάτων στα σχολεία. Αποφασίστε αν είστε με την κοινή λογική και τη συλλογική προσπάθεια και αφήστε τον επιμερισμό των ευθυνών στον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των εκλογών».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αυτή η παράταξη θα συνεχίσει να πορεύεται ακούγοντας τους επιστήμονες. Για το ζήτημα των σχολείων πάλι κάνετε λάθος. Με τη δική σας πρόταση να κλείνουν τα τμήματα για 3 ημέρες θα έκλειναν τα μισά σχολεία με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοικτά με αυξημένα τεστ. Είμαστε σίγουροι ότι και για τα παιδιά μας και για τη συνολική παρακολούθηση της πανδημίας έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση».

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιλογές της. Έχω δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την ανάγκη να πάρουμε αυτή την απόφαση. Να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού έστω με αισθήματα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Δεν με αφορά αν θα μου στοιχίσει κάποιες παραπάνω ψήφους στις εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε το σωστό».

Τα άλλα κόμματα

Η ποινή των 100 ευρώ ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους για καθιέρωση χαρατσιών στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, σχολίασε με ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Υπέρ της τροπολογίας τάσσεται το ΚΙΝΑΛ. Κατά η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στη Λέσβο: Μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού και στα Κύθηρα – Σκαρφαλωμένοι μετανάστες στα βράχια – 16 γυναίκες νεκρές Βίντεο)

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά. Τις σορούς 16 μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» στη Λέσβο, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής στελέχη του λιμενικού σώματος. Παράλληλα, έχουν διασωθεί 9 άτομα, οι οποίοι

Μεταναστευτικό: Η Αθήνα απαντά με βίντεο στα fake news της Άγκυρας λίγο πριν τη «μάχη της Πράγας»

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην ελληνοτουρκική διένεξη για το μεταναστευτικό μετά την απόφαση της Αθήνας να δημοσιοποιήσει τις τουρκικές βιαιότητες στο Αιγαίο και τα push fοrward μεταναστών. Όλα ξεκίνησαν με μία ανάρτηση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης

Κρήτη: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» στη Σούδα

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί της Πέμπτης έδεσε στο λιμάνι της Σούδας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και νεότερα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, το USS George H.W. Bush, το οποίος θα βρίκσεται στον κρητικό ναύσταθμο

Ευ. Βενιζέλος: Το πολιτικό σύστημα καθυποτάσσει τις δυνάμεις της κοινωνίας

«Ο τρόπος με τον οποίο γεννήθηκε το ελληνικό κράτος, το οποίο στη συνέχεια προσπάθησε να συγκροτήσει μια κοινωνία και μια εθνική ιδεολογία έχει εμφυσήσει στο έθνος την αντίληψη ότι είναι ενεργούμενο της ιστορίας», σημείωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Το