Σημαντική η συμβολή της ελληνικής πλοιοκτησίας στη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία

Ο πρόεδρους του Greek Shipping Cooperation Committee Χαράλαμπος Φαφαλιός στο πλαίσιο του 88ου Ετήσιου Report έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο αλλά και με τον ελληνόκτητο.

Αναλυτικότερα, μέχρι τις 9 Μαρτίου (2023) και με βάση τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, ο παγκόσμιος στόλος των εμπορικών πλοίων (χωρητικότητας άνω των 1.000 τόνων-GT), ανέρχεται σε 61.545 πλοία, συνολικής μικτής χωρητικότητας 1.558.872.500 τόνους. Ενώ υπάρχουν και υπό παραγγελία επιπλέον 4.315 πλοία, συνολικής μικτής χωρητικότητας 189.942.310 GT. Όσον αφορά στον στόλο ελληνικών συμφερόντων, αυτός ανέρχεται σε 4.110 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 349.217.144 DWT και 204.347.362 GT. Ωστόσο αντίστοιχα δεν περιλαμβάνονται τα 199 υπό κατασκευής ελληνόκτητα πλοία, χωρητικότητας 12.611.238 GT.Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022, σημειώνεται μια μικρή πτώση 30 πλοίων, χωρητικότητας 6.125.550 DWT και 5.729.911 GT.

Από την πλευρά του ο κ. Φαφαλιός επισήμανε ότι “Λαμβάνοντας υπόψη τις ασταθείς συνθήκες της αγοράς, οι οποίες επηρεάζονται από παράγοντες όπως η πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας/Ουκρανίας, αυτή η ελαφρά μείωση του αριθμού των πλοίων μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική”.

Σχετικά με τους τύπους πλοίων, ο ελληνόκτητος στόλος παρουσίασε μείωση στον αριθμό των πετρελαιοφόρων, των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, των δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου αερίου και των επιβατηγών πλοίων. Αντίθετα, παρατηρήθηκε αύξηση στις κατηγορίες των πλοίων μεταφοράς μεταλλευμάτων και χύδην φορτίου, των φορτηγών πλοίων Carriers, Chemical and Product Tankers, και Carriers of Other Cargoes, τόσο σε όρους DWT όσο και όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων. Οι συγκεκριμένοι τύποι πλοίων παρουσίασαν αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο παγκόσμιο στόλο για το έτος 2021/2022.Το γεγονός αυτό δείχνει μία θετική τάση στην ελληνική ιδιοκτησία σε αυτούς τους τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν σημαντική παρουσία στον παγκόσμιο στόλο δεξαμενόπλοιων, κατέχοντας το 24,41% του συνολικού αριθμού των πλοίων.Επίσης, κατέχουν και το 15.80% στον παγκόσμιο στόλο bulkers. Εκτός, των άλλων με βάση τα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση της μέσης ηλικίας του παγκόσμιου στόλου κατά το τελευταίο έτος.Ειδικότερα, αυτός αυξήθηκε από 14.7 έτη το 2021/2022 σε 17.2 έτη το 2022/2023. Ωστόσο, η μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται σε 13.2 έτη, ή αλλιώς 4.6 έτη μικρότερη από τον μέσο όρο του κλάδου.Επιπλέον, όταν λαμβάνονται υπόψη τα GT και DWT, η μέση ηλικία των υπό ελληνικό έλεγχο πλοίων μειώνεται περαιτέρω σε μόλις 11.4 έτη και για τις δύο κατηγορίες.Αντίθετα, ο μέσος όρος ηλικίας για τα παγκόσμιο στόλο είναι 12.7 έτη όσον αφορά τα GT και 12,4 έτη όσον αφορά το DWT. Αυτό δείχνει ότι τα υπό ελληνικό έλεγχο πλοία τείνουν να είναι σχετικά νεότερα σε σύγκριση με το συνολικό μέσο όρο ηλικίας του του παγκόσμιου στόλου.

Ο υπό ελληνική σημαία στόλος ή αλλιώς ο στόλος που βρίσκεται στο ελληνικό νηολόγιο, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο στόλο αντιπροσωπεύει το 0.8% όσον αφορά στο αριθμό πλοίων, 2.0% σε όρους GT και 2.3% σε όρους DWT.Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά αυξάνονται σημαντικά όταν εξετάζουμε ειδικά τα πετρελαιοφόρα, φθάνοντας σε 5.6%, 6.0% και 6.1% αντίστοιχα.Ωστόσο, υπήρξε αξιοσημείωτη μείωση του ελληνικού νηολογημένου στόλου, όχι μόνο από την άποψη των τον αριθμό των πλοίων, αλλά και σε όρους GT και DWT.

Επί του παρόντος, ο ελληνικός νηολογημένος στόλος αποτελείται από 496 πλοία, τα οποία ανέρχονται σε 31.150.523 GT και 52.768.867 DWT. Η σημαντική μείωση του αριθμού των πλοίων που είναι νηολογημένα υπό ελληνική σημαία θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από την ελληνική διοίκηση, όπως κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Φαφαλιός.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δράση του Γραφείου Αθλητισμού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής – Τζάμπολ Αγάπης

Το Γραφείο Αθλητισμού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με το Τζάμπολ Αγάπης επισκέφθηκε στις 26/4/2024 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κερδίζοντας για μια ακόμα φορά τα χαμόγελα των παιδιών που μέσα από εφευρετικές και παιγνιώδεις ασκήσεις συνεργάστηκαν με στόχο την

Εντοπισμός 20 ατόμων και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε μέσω οπτικών μέσων ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ελληνικές ακτές στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, πλησίον της περιοχής Καρλοβασίου. Άμεσα

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς «έχασαν» €18,5 δισ. – Η διαχρονική αδράνεια έφερε απώλειες

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Κέρδη» που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τη μέση κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των συντάξεων για έναν ολόκληρο χρόνο και να «αγγίξουν» τα €18,5 δισ., θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο διάδοχος αυτών, ο ΕΦΚΑ,

Υπόκοσμος

Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μπορεί να πέρασε. Μπορεί να επιστρέψαμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Έφερε όμως και εγκατέστησε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής έναν υπόκοσμο. Έναν υπόκοσμο δεξιό κι αριστερό. Ο οποίος έχει μάθει να λύνει

Μετάβαση στο περιεχόμενο