Σκληρή παρέμβαση Βρυξελλών κατά των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο

Σκληρότερο από ποτέ είναι το μήνυμα της Κομισιόν στην Άγκυρα για την προκλητική της συμπεριφορά, με τις Βρυξέλλες να υπενθυμίζουν τις περυσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για «κατάλληλη απάντηση» (ενδεχόμενο κυρώσεων) στην αντίθετη περίπτωση.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.  στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» επισήμανε  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ,αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, η Ε.Ε. ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

«Διαφορετικά, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιχείρησε να στείλει στην Άγκυρα και ένα θετικό μήνυμα ως προς τις μελλοντικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται εμφανώς για την εφαρμογή του δόγματος «μαστίγιο και καρότο» που παραδοσιακά υιοθετείται από τις κοινοτικές αρχές των Βρυξελλών.

«Η Ε.Ε. ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τεθούν εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και της διπλωματικής δραστηριότητας η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.

Μόλις πριν από ένα εικοσιτετράωρο ο άμεσος συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ  Καλίν βρέθηκε στο Βερολίνο για απευθείας συνομιλίες με τους μεγάλους εταίρους στο ΝΑΤΟ, δηλαδή τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γερμανία και την Γαλλία. Εκεί ο έμπιστος του προέδρου της Τουρκίας έθεσε το θέμα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Δεν γνωρίζουμε επαρκώς το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του Ιμπραχίμ Καλίν ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή  κάποιου συμπεράσματος. Με δεδομένη την στάση του Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται βέβαιον πώς ο Καλίν  κατέθεσε την επίσημη άποψη της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «συζητήθηκαν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο κίνδυνος νέας αστάθειας στη Συρία και η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο».

Κατά την τουρκική προεδρία, στη συνάντηση ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε πως η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα νόμιμα δικαιώματά της, σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις.

Λίγο αργότερα ο Υπουργός Άμυνας της  Τουρκίας  Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πώς είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογο του. Επισημαίνεται πώς στις Βρυξέλλες διεξάγεται η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας αλλά δεν έχει κλειστεί επίσημα κάποιο ραντεβού . Ωστόσο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό ΥΠΕΞ εξηγούν πώς ο Χουλουσί Ακάρ σχεδόν μονότονα επαναλαμβάνει τα δύο τελευταία χρόνια πώς επιθυμεί να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του και πώς η Άγκυρα αναμένει απάντηση στην επίσημη πρόταση που έχει κατατεθεί για επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Στους διπλωματικούς διαδρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών υπάρχει η αίσθηση πάντως πώς κυοφορείται αν δεν έχει εκδηλωθεί ήδη, κάποια διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο κατ’ αρχήν. Έμπειροι διπλωμάτες στην Αθήνα κάνουν λόγο για «οσμή κυοφορούμενης διπλωματικής πρωτοβουλίας» χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ή και ανεπίσημη διαβεβαίωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, δυτικοί διπλωμάτες στην Αθήνα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια εκτός προγράμματος, σύντομης διάρκειας, αλλά συμβολικού περιεχομένου ανεπίσημη συνάντηση ή ακόμη και ανταλλαγή κάποιων σκέψεων μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Forum των Πρεσπών που πραγματοποιείται στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο το απομεσήμερο της Πέμπτης.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας. Eπί τρεισήμισι ώρες κατέθετε ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική ποινική έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών του

Νέο παραλήρημα και απειλές Τσαβούσογλου: «Οι Έλληνες κάνουν λόμπινγκ εναντίον μας»

«Είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης» Παράπονα κατά της Ελλάδας, ότι δεν δέχεται να… συζητήσει με την Τουρκία και ότι κάνει δυσφημιστική εκστρατεία εναντίον της, διατύπωσε την

Δεκαπενταύγουστος: Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο

Εκτός των άλλων στον σχεδιασμό προβλέπεται η συγκρότηση συνεργείων της Τροχαίας, για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων που ευθύνονονται για θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, βάσει ειδικού σχεδιασμού, με έντονη αστυνομική παρουσία στο οδικό

Νότης Μηταράκης – Απάντηση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο για το ναυάγιο στη Ρόδο: Ντροπή να κατηγορείτε την Ελλάδα

Απάντηση στον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο μέσω Twitter έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με το ναυάγιο νοτίως της Ρόδου στο οποίο υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι μετανάστες. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν ο Ιάσων Αποστολόπουλος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχολίασε το δυσάρεστο γεγονός επιρρίπτοντας ευθύνες στην