«Σκληρό ροκ» αλλά και στασιμότητα στα γκάλοπ

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσεται στη νέα στρατηγική για προσπάθεια αποδόμησης του πρωθυπουργού, αλλά και στοχοποίησης υπουργών που η Κουμουνδούρου θεωρεί «βαρίδια». Εξακολουθεί να προβληματίζει η δημοσκοπική καθήλωση αλλά και οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, που μπορεί να προκαλέσουν απώλειες στην αξιωματική αντιπολίτευση

Νίκος Φελέκης

Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφωνήσει και ο ίδιος διάγγελμα αμέσως μετά από αυτό του πρωθυπουργού την Πέμπτη το βράδυ μπορεί να ξένισε, αφού ήταν εκτός των ειωθότων της πολιτικής αντιπαράθεσης, όμως εφεξής θα δούμε το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να παίξει man-to-man τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν πρόκειται να τον αφήσει σε χλωρό κλαρί. Θα τον αποδομεί με κάθε ευκαιρία», μας λέει στενός του συνεργάτης. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα δηλώνει ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα του αντι-διαγγέλματος επειδή, όπως λένε, «του χαλάσαμε τη φιέστα. Οταν το ανακοινώσαμε, όλοι συζητούσαν για το τι θα πει ο Αλέξης στο διάγγελμα και όχι ο Κυριάκος. Ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε ανακοίνωση».

Ο ίδιος ο Αλέξης δεν στέκεται τόσο στο διαδικαστικό της αντιπαράθεσης όσο στην ουσία αυτών που ειπώθηκαν. Οπως λέει σε συνομιλητές του, «πλέον δεν μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα ή έλλειψη θέσεων, αλλά είναι το Μαξίμου αυτό που πρέπει να απολογείται για τα λάθη που έκανε και συνεχίζει να κάνει στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Μάλιστα, η γνώμη του είναι πως ο πρωθυπουργός δύσκολα θα ξανακάνει διάγγελμα, αφού «οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα λόγια αυτοθαυμασμού και τις κατηγορίες ότι φταίνε οι ίδιοι και όχι η κυβέρνηση για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους». Περιμένει, δε, μετά την Εκκλησία, η κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της και απέναντι στους ενστόλους και προχωρήσει σε εμβολιασμό τους, όπως έχει υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο επιπλέον λόγος είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και τη διαχείριση της πανδημίας βαίνουν μειούμενοι.

Στο στόχαστρο ο Πλεύρης

Πάντως, η επιμονή του τέως πρωθυπουργού να φύγει ο Θάνος Πλεύρης και να τοποθετηθεί πρόσωπο κύρους και αποδοχής στη θέση του υπουργού Υγείας, πέραν των ιδεολογικών ενστάσεων, εντάσσεται και σε μια στρατηγική «κλαδέματος» υπουργών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και τη διαχείριση των κρίσεων. Μετά τον «εθνικό αστυνόμο» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο στόχαστρο τώρα είναι ο «ακροδεξιός» Πλεύρης. Η Κουμουνδούρου θα ήθελε να έχει τη μοίρα του Νίκου Χαρδαλιά, του Βασίλη Κικίλια και του Βασίλη Κοντοζαμάνη, αφού, εκτός της έμμεσης ομολογίας περί αποτυχίας των υπουργών, θα δικαιώνεται και η κριτική της πως η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που διαχειρίζονται την κρίση και όχι στους πολίτες ή την «ανεύθυνη αντιπολίτευση». Ο δεύτερος στόχος είναι η Νίκη Κεραμέως.

Η εκτίμηση των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, η παραμονή της υπουργού Παιδείας στο πόστο της βλάπτει το Μαξίμου και ευνοεί τους ίδιους. Θα βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο και η έκθεση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το υπουργείο Παιδείας ήταν μια καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κατά της Κεραμέως, αφού σε αυτή «διαπιστώνονται παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και στη χρήση των μετα-δεδομένων των χρηστών για τα οποία είχε δοθεί στην εταιρεία Cisco να τα εμπορευτεί όπως η ίδια επιθυμεί».

Μάλιστα, αύριο, Δευτέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκμεταλλευτεί τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για να επαναφέρει το θέμα. Βέβαια, η συζήτηση, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι για την ακρίβεια. Ομως, ως είθισται, οι ομιλίες θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι με αφορμή και τη Cisco ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει ευρύτερα για «αδιαφάνεια μέσα στην πανδημία». Οπως λένε οι πληροφορίες, θα καταγγείλει «χρηματοδοτήσεις, προμήθειες και αναθέσεις έργων 3-4 δισ. χωρίς κανόνες και προς φίλιες δυνάμεις στον επιχειρηματικό κόσμο». Ειδικά για τη Cisco την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να έχει την υπογραφή του συνόλου των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη αυτή του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στην Κουμουνδούρου περιμένουν ότι η μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα τη Δευτέρα, για την ακρίβεια, θα λήξει με νίκη του δεύτερου, αφού, όπως εκτιμούν, οι αυξήσεις είναι υπερβολικά υψηλές όχι μόνο στα τιμολόγια που σχετίζονται με την ενέργεια, αλλά και στο καλάθι της νοικοκυράς, καθώς και στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, υπέρ της ενίσχυσης των οποίων θα ταχθεί, με συγκεκριμένες προτάσεις, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως μεταδίδουν συνομιλητές του, ο Αλέξης έχει τη γνώμη ότι, πέραν της πανδημίας, το πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί σκληρά τον χειμώνα η κυβέρνηση είναι αυτό της οικονομίας, στην οποία περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους ακόμη και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε δημόσια την αγωνία του. Και την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επικαλεστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ζητήσει «να μπει φραγμός στα κοράκια των funds και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, που εκμεταλλεύονται την υπερθέρμανση στην αγορά ακινήτων και προσπαθούν να αντλήσουν υπερβολικές υπεραξίες από τα ενυπόθηκα».

Οπως λέει σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας: «Στην οικονομία θα παιχτούν τα πάντα, στις τσέπες των απλών ανθρώπων που αδειάζουν, λες και είναι τρύπιες, στη μέση του μήνα». Και προσθέτει: «Η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο, πάει στον γκρεμό και ο Μητσοτάκης, αντί για μέτρα, κάνει διαγγέλματα. Θαρρείς και η επικοινωνία είναι κάτι που τρώγεται, πληρώνει τους φουσκωμένους λογαριασμούς των νοικοκυριών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων».

Τα ποσοστά των κομμάτων

Στις αυξανόμενες δυσκολίες, ιδίως των λαϊκών στρωμάτων, ποντάρει η Κουμουνδούρου για την ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων και των εκλογικών συσχετισμών, όπως αυτοί καταγράφονται και στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης. «Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εισπράττει, τουλάχιστον προσώρας, από τις κυβερνητικές απώλειες, όμως η πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. είναι πλέον εμφανής και συνεχώς θα μεγαλώνει. Ηδη η Metron Analysis υπολογίζει ότι έχασε το 30% της δύναμής της, αφού από το 40% των εκλογών τη δείχνει στο 28%. Για πρώτη φορά είναι κάτω από 30%», μας λέει στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Στην παρατήρηση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 18%, η απάντηση είναι ότι «και άλλες φορές μάς έχουν δώσει τέτοια ποσοστά. Το νέο στοιχείο είναι η μεγάλη πτώση της κυβέρνησης».

Βεβαίως, όπως παραδέχονται νουνεχή στελέχη της Κουμουνδούρου, το πρόβλημα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν καταφέρνει να επωφεληθεί από την κυβερνητική φθορά, αλλά οι απώλειές της είναι της ίδιας τάξης με την κυβέρνηση, αφού και το κόμμα του Τσίπρα εμφανίζεται να έχει απολέσει το 1/3 του εκλογικού ποσοστού που έλαβε στις τελευταίες εκλογές. Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο πανδημίας και ο εκλογικός συσχετισμός παραμένει, με μικρές προσθαφαιρέσεις, αναλλοίωτος. Και θέτουν το ερώτημα «Πώς μπορεί να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός;». Μια ομάδα των Προεδρικών (Παππάς, Σπίρτζης, Πολάκης κ.ά.) τάσσονται κατά της συναίνεσης και προτείνουν να ανατιναχτούν οι γέφυρες της συνεννόησης με την κυβέρνηση. Η αριστερή πτέρυγα θεωρεί ότι η αντιφατικότητα των θέσεων με τα μπρος πίσω στον τρόπο του αντιπολιτεύεσθαι είναι λάθος και δεν ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη θέση αυτή φαίνεται ότι συμφωνούν και επίλεκτα στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μπαλάφας και άλλοι που αθροίζονται στο προεδρικό μπλοκ και όχι στην «Ομπρέλα».

Πάντως, η εισήγηση ορισμένων να ζητήσει ο Τσίπρας εκλογές στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό (13-17 Δεκεμβρίου) δεν βρίσκει, λένε οι πληροφορίες, σύμφωνο τον τέως πρωθυπουργό. Ο Αλέξης θα επιμείνει στη γραμμή: «Κύριε Μητσοτάκη, αφού δεν μπορείτε και δεν θέλετε, φύγετε! Και αφήστε εμάς που και μπορούμε, και θέλουμε». Θα ανεβάζει συνεχώς τους τόνους της αντιπαράθεσης, αλλά το αίτημα για εκλογές -και μάλιστα σε μια στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση- το θεωρεί πράξη ανευθυνότητας και «δώρο» στον πρωθυπουργό.

Ενδεχομένως, και στο ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο όχι μόνο ανακάμπτει, αλλά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό θα βρεθεί και με τη νέα του ηγεσία. Να σημειώσουμε ότι οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (Metron Analysis και MRB), που δείχνουν τη Χαριλάου Τρικούπη να αγγίζει ή και να ξεπερνά το διψήφιο ποσοστό, είναι λογικό να έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Κουμουνδούρου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μεγαλύτερο ποσοστό από τη Ν.Δ. προς το ΚΙΝ.ΑΛ. Και, όπως παραδέχονται παράγοντες της Κουμουνδούρου, «το πρόβλημα μπορεί να μεγαλώσει αν ο διάδοχος της Φώφης Γεννηματά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου», ο οποίος, εκτός από τον επαναπατρισμό των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, μπορεί να πάρει και μερίδιο από τους αριστερόστροφους, που καταγράφονται είτε στους αναποφάσιστους είτε στους απέχοντες και στους οποίους ελπίζει ο Τσίπρας για να μειώσει τη διαφορά από τη Ν.Δ.

Αν η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. καταφέρει όντως να μειώσει σοβαρά τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταξύ του εκλογική σχέση 1:4 (32% – 8%) να την κάνει 1:2 (π.χ. 24% – 12%), τότε το πολιτικό τοπίο αλλάζει. Και ενδεχομένως θα εξελιχθεί -όπως παραδέχεται και στέλεχος της Κουμουνδούρου που ασχολείται επισταμένως με τα εκλογικά- σε σπαζοκεφαλιά, αν με την απλή αναλογική διογκωθεί εκλογικά και ο χώρος που βρίσκεται δεξιότερα της Ν.Δ.

«Περίοδος πολιτικής μετάβασης»

Η τρέχουσα περίοδος, σύμφωνα με ραπόρτο που έχει δοθεί και στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζεται «περίοδος πολιτικής μετάβασης», η ένταση και η κατεύθυνση της οποίας σε σημαντικό βαθμό θα καθοριστούν «από τις προκλήσεις που θα βιώσουν οι πολίτες και τις απαντήσεις που θα δώσουν οι πολιτικές δυνάμεις τον φετινό χειμώνα». Εναν χειμώνα για τον οποίο οι συντάκτες του ραπόρτου λένε ότι «δεν θα ήταν υπερβολή να περιγράψει κάποιος ως καταλύτη για τις εξελίξεις». Οχι μόνο γιατί «η κοινωνία βιώνει μια συνθήκη πολλαπλών και επάλληλων κρίσεων», αλλά και επειδή «τα κυρίαρχα συναισθήματα μεταξύ των πολιτών είναι ανασφάλεια, άγχος, ανησυχία, φόβος και με την οργή να μην είναι αμελητέο μέγεθος, εν όψει και της συσσωρευμένης κόπωσης».

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες του ραπόρτου σημειώνουν: «Τις επόμενες εβδομάδες έως λίγους μήνες πρόκειται να διεξαχθούν τα Συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής, με την εκλογή νέας ηγεσίας, και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο κύκλος αυτών των συνεδριακών διαδικασιών -αν και σπάνια τα κομματικά συνέδρια απασχολούν ως γεγονότα καθαυτά την κοινωνία- θα αποσαφηνίσει ακόμη περισσότερο τις στρατηγικές και τον πολιτικό λόγο των κομμάτων». Πάντως, επειδή «ζούμε σε μια περίοδο κατά την οποία συντελούνται μεγάλες αλλαγές, τόσο διεθνώς όσο και εντοπισμένες μέσα στην ελληνική κοινωνία και οι οποίες», όπως επισημαίνουν, «θα καθορίσουν όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσο-μακροπρόθεσμα την πορεία της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις», θα ευνοηθούν οι δυνάμεις που «αντιλαμβάνονται έγκαιρα τις τάσεις και, κυρίως, που έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε αυτές με προτάσεις».

Δεν ξέρω πόσο διαφωτιστικά είναι όλα αυτά για τον Τσίπρα και πόσο τον έχουν επηρεάσει να περιλάβει στο διάγγελμά του για την πανδημία συγκεκριμένες προτάσεις -κάτι που, ειρήσθω εν παρόδω, θα κάνει και τη Δευτέρα στη Βουλή στη συζήτηση για την ακρίβεια-, αλλά το σίγουρο είναι ότι το ραπόρτο, στις 44 σελίδες που καταλαμβάνει, εκτός από τη δημοσκοπική και εκλογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, του δίνει και μια κατεύθυνση για το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον κόσμο στις περιοδείες που ξεκίνησε και οι οποίες αυτή την εβδομάδα έχουν στάση στη Θεσσαλία…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και