Σκόπια: Η Βουλγαρία αποδέχθηκε να χρησιμοποιεί πλέον το «Βόρεια Μακεδονία»

Ο Κίριλ Πέτκοφ αφού υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που πριν από 30 χρόνια (στις 15 Ιανουαρίου 1992) αναγνώρισε την ανεξαρτησία της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

Τη χρησιμοποίηση της σύντομης ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» αποδέχτηκε η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στα Σκόπια.

Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την μεριά των Σκοπίων προς τον ΟΗΕ με την οποία διευκρινίζεται ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται στην νομική οντότητα της χώρας, και όχι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, μέρος της οποίας αποτελεί και τμήμα του επικράτειας της Βουλγαρίας («Μακεδονία του Πιρίν»). Έως σήμερα, η Βουλγαρία χρησιμοποιούσε μόνο το επίσημο όνομα της γειτονικής της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και απέφευγε συστηματικά τη χρήση της σύντομης ονομασίας.

«Η διευθέτηση του ζητήματος με τη σύντομη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” αποτελεί για μένα το πρώτο μεγάλο βήμα στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις σχέσεις των δύο χωρών. Τέτοια βήματα δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και οδηγούν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι οι δύο χώρες εκφράζουν ανοιχτά τη βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Ο Κίριλ Πέτκοφ αφού υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που πριν από 30 χρόνια (στις 15 Ιανουαρίου 1992) αναγνώρισε την ανεξαρτησία της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόοδο που σημειώσαμε σήμερα και που μπορώ να πω ήρεμα πια, Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Ο Κίριλ Πέτκοφ ανέλαβε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι μόλις προχθές εξελέγη πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Σκόπια: Η Βουλγαρία αποδέχθηκε να χρησιμοποιεί πλέον το «Βόρεια Μακεδονία»

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tραγωδία στα Κύθηρα: Έβλεπα ανθρώπους να χάνονται στη θάλασσα – Σώσαμε ογδόντα, λέει ο ιδιοκτήτης του γερανοφόρου (video)

«Γροθιά» στο στομάχι είναι οι τραγικές εικόνες που αντικρύζουν όσοι μετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης των δέκα αγνοουμένων ναυαγών από το ναύαγιο του ιστιοφόρου στα Κύθηρα. Η μανιασμένη θάλασσα και το δυσπρόσιτο σημείο της περιοχής κάνουν αδύνατη την περισυλλογή των

Θ. Πλεύρης: Διαγράφεται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Θα τους επιστραφούν τα χρήματα – ΒΙΝΤΕΟ

Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών σβήνονται όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο Θάνος Πλεύρης και μάλιστα θα τους επιστραφούν τα χρήματα. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ANT1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” είπε

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα είναι εκτός στόχου για μεγάλο διάστημα

Αναθεωρείται προς τα πάνω έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 Αρνητικό ήταν το κλίμα σήμερα στις αγορές ομολόγων, καθώς η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις

Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος για πρόκληση της Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου – Γιατί είναι κρίσιμη αυτή η ημέρα

Σε επιφυλακή δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο μονάχα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι κυπριακές καθώς εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει μια σειρά από προκλητικές κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, ιδίως την 15η Νοεμβρίου ή τέλος πάντως εκείνες τις