Σοφία Νικολάου: Ζημιά 2 εκατ. στο Δημόσιο με απευθείας αναθέσεις δείχνει το ΣΔΟΕ – «Θα ελεγχθούν όλοι», λένε στη ΝΔ

Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει δημοσίευμα την εφημερίδα documento που αποκαλύπτει πόρισμα του ΣΔΟΕ σύμφωνα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά σχεδόν 2 εκατ. ευρώ από δεκάδες απευθείας αναθέσεις που είχε κάνει η Σοφία Νικολάου, ως Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

Στο πόρισμα αναφέρονται 49 συμβάσεις σε εταιρείες με υγειονομικό υλικό για τον κορονοϊό από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, οι οποίες είχαν κοστολογηθεί 4 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό προκαλώντας μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά ταμεία. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει ήδη διαβιβαστεί στην οικονομική εισαγγελία.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έχει καλέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει την κυρία Νικολάου από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ενώ η ίδια υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στις αναθέσεις της και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Από την οικονομική εισαγγελία είχε δοθεί εντολή στο ΣΔΟΕ για έρευνα για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει τον Μάιο του 2021 οι αρμόδιοι Τοπάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Χρήστος Σπιρτζης.

 

Σοφία Νικολάου (Eurokinissi)
Σοφία Νικολάου (Eurokinissi)

 

Τότε οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για εταιρείες που φτιάχτηκαν λίγε ώρες πριν από τις απευθείας αναθέσεις και πουλούσαν προϊόντα, όπως γάντια και μάσκες, σε τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με άλλους φορείς του Δημοσίου.

Μιλώντας στο OPEN ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι η μηνυτήρια αναφορά εκείνη πλέον δικαιώνεται με την έρευνα του ΣΔΟΕ και τώρα κυβέρνηση και πρωθυπουργός έχουν την υποχρέωση να απολογηθούν για τα πεπραγμένα της κυρίας Νικολάου αλλά και για την τοποθέτησή της.

Γαλάζιες πηγές: Θα εκλεχθούν όλοι πριν τα ψηφοδέλτια

Από την πλευρά της η Σοφία Νικολάου με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν με νόμιμο τρόπο και σημειώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για το πώς διέρρευσε το πόρισμα ήδη από την μέρα που συντάχθηκε.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση – απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο γαλάζιες πηγές μιλώντας στο OPEN ανέφεραν ότι η κυρία Νικολάου έχει δώσει αναλυτικά τις εξηγήσεις της.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια ενόψει εκλογών, θα γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλους, όπως έχει ζητήσει ο ίδιο ο πρωθυπουργός.

 

Τι απαντά η Νικολάου στο OPEN

Μιλώντας στο OPEN η ίδια η κυρία Νικολάου δηλώνει έκπληκτη για το πόρισμα της ΣΔΟΕ, καθώς η ίδια δεν το έχει λάβει στα χέρια της -σε αντίθεση με ορισμένους δημοσιογράφους-. Ως προς το περιεχόμενο του πορίσματος, η ίδια εκφράζει ορισμένες ενστάσεις (εάν είναι πράγματι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας).

Συγκεκριμένα σχολιάζει πως όλες οι αναθέσεις έγιναν με νόμιμες διαδικασίες και προσθέτει πως υπάρχουν υπογραφές από την οικονομική υπηρεσία της αντιεγκληματικής πολιτικής.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΣΔΟΕ επιβεβαιώνει το πλιάτσικο της Νικολάου – Θα την έχει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης;

«Και με τη βούλα του ΣΔΟΕ πλέον επιβεβαιώνεται το πλιάτσικο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο δημόσιο χρήμα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ειδικότερα ότι «το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, για τις απευθείας αναθέσεις της άλλοτε γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και πλέον υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ στην Εύβοια, Σοφίας Νικολάου, κάνει λόγο για ζημιά 2 εκ. ευρώ του Δημοσίου κατά την περίοδο Μάρτιος 2020 – Μάρτιος 2021».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει στην ανακοίνωσή του, ότι «την ώρα που η ελληνική κοινωνία βίωνε την υγειονομική τραγωδία της πανδημίας, κάποιοι έβρισκαν την ευκαιρία για «χρυσές δουλειές» σε βάρος των φορολογουμένων και υπέρ κάποιων ημέτερων, με προμήθειες υγειονομικού υλικού ακόμη και από γυμναστήρια και μίνι μάρκετ». Κατόπιν αυτών, αναφέρει ότι «με τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς να αγγίζουν πλέον τα 9 δισ. ευρώ, μετά και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να κρύβεται» και «οφείλει άμεσα να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ την κυρία Νικολάου, την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει περιχαρής πριν μερικούς μήνες».

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει «και να ζητήσει συγνώμη από την κοινωνία που δεν μπορεί να βγάλει ούτε τον μισό μήνα, ενώ οι εκλεκτοί του έχουν ρημάξει τα δημόσια ταμεία, οι ημέτεροι θησαυρίζουν και ο ίδιος αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα, λέγοντας πως ‘δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα’».

Η ανάρτηση της Σοφίας Νικολάου στο Facebook

Αναφορικά με δημοσιεύματα για το πόρισμα του ΣΔΟΕ σχετικά με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Ολες οι προμήθειες υγειονομικού υλικού έγιναν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή που θα κατέθετε κάθε εταιρεία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομικές προσφορές.

Βασική προϋπόθεση για την υπογραφή των συμβάσεων ήταν η δυνατότητα κάθε εταιρείας να παραδώσει άμεσα το υγειονομικό υλικό προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες που προέκυψαν με τα απανωτά κύματα πανδημίας κορωνοϊού. Κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία. Αν μια εταιρεία δεν μπορούσε να δεσμευτεί για την άμεση παράδοση αποκλειόταν, ακόμη κι αν είχε καταθέσει χαμηλότερη τιμή. Βασικός στόχος της Γενικής Γραμματείας ήταν να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να προστατέψουμε τη ζωή των 17.000 κρατουμένων και των εργαζόμενων στα 34 Καταστήματα Κράτησης. Και γι’ αυτό δεν θα κάναμε καμιά έκπτωση.

Ολη η διαδικασία, (φάκελος, προσφορές, επιλογή αναδόχου), έγινε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προκειμένου να είναι όλα απολύτως νόμιμα και ξεκάθαρα.

Όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ, η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση. Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται.

Οι εταιρείες που ανέλαβαν τις προμήθειες ελέγχθηκαν ώστε να είναι πλήρως ενήμερες ως προς τις υποχρεώσεις τους, τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προσκομίστηκαν κατά το στάδιο της ανάθεσης και δεν υπήρξε ουδεμία παρέκκλιση. Εξαιρέθηκαν όλες εκείνες οι εταιρείες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Εχω στα χέρια μου όλο τον φάκελο με τις προσφορές, τις αντιπροσφορές, τις φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, ποιες εταιρείες μπορούσαν να υλοποιήσουν ταχύτατα την προμήθεια του υγειονομικού υλικού, ποιες επελέγησαν και ποιες αποκλείστηκαν και γιατί. Ο φάκελος είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Είναι απορίας άξιον πώς το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παραστατικά καλής εκτέλεσης των προμηθειών. Εχω όλα τα σχετικά έγγραφα τα οποία ήδη έχουν δοθεί υπηρεσιακώς και στις αρμόδιες αρχές. Αραγε γιατί το ΣΔΟΕ αγνόησε τα αποκαλυπτικά έγγραφα τα οποία αιτιολογούσαν πλήρως τις επιλογές των συγκεκριμένων εταιρειών; Πώς στήριξε ένα πόρισμα χωρίς να λάβει υπόψη του επίσημα στοιχεία;

Στο πόρισμα αναφέρεται συμπερασματικά ότι: «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει για το ελληνικό δημόσιο αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ». Αραγε τι πόρισμα είναι αυτό που λέει ότι «θα μπορούσε;» Δηλαδή μπορεί και να… «μην μπορούσε;»

Θέλω να δώσω… συγχαρητήρια στην εφημερίδα Documento για την αποκλειστικότητά του. Ένα πόρισμα που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου βρέθηκε την ίδια ημέρα στα χέρια των δημοσιογράφων της εφημερίδας. Τεράστια επιτυχία. Αραγε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Βαξεβάνη; Και πόσο τυχαία είναι η προ ολίγων ημερών «επίσκεψη» του κ. Πολάκη στον ΣΔΟΕ, με τη σύνταξη του συγκεκριμένου πορίσματος και τη δημοσίευσή του; Εχει άραγε εσωτερική πληροφόρηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη εφημερίδα; Ή μήπως τα «χαλκεία» που κατασκευάζουν ενόχους έχουν κοινό κέντρο;

Δηλώνω για ακόμη μια φορά ότι οι προμήθειες υγειονομικού υλικού έγιναν με ξεκάθαρους όρους και δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό.

Κι επειδή δεν είμαστε χθεσινοί σε αυτή τη χώρα, δηλώνω ότι θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον οιουδήποτε.
Δεν θα κάνω ούτε βήμα πίσω, δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με οποιαδήποτε υπηρεσία τολμά να αμφισβητήσει την ηθική μου και την ακεραιότητά μου.

Στη ζωή μου, την επαγγελματική μου δραστηριότητα, την πολιτική μου καριέρα είμαι διάφανη, κι έτσι θα παραμείνω. Ολοι αυτοί οι άθλιοι συκοφάντες θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει στα δικαστήρια.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα φωτό της πρώτης ελληνικής FDI, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Naval Group μια εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών στην πρώτη φρεγάτα FDI ΗΝ, την “Κίμων” η οποία τώρα φτιάχνεται. Εκεί φαίνεται η εξέλιξη στο τμήμα της πλώρης. Η φωτό γίνεται καθώς σήμερα (24/3/23) συμπληρώνεται ένας

Το tweet του Frontex για την Εθνική Επέτειο

Ιδού το μήνυμα του Frontex επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821: “Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα! 545 αξιωματούχοι της Μόνιμης Δύναμης #StandingCorps ως επίσης 11 σκάφη, 2 αεροσκάφη και 34 περιπολικά οχήματα απασχολούνται αυτή την περίοδο

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» από την Δευτέρα

Εβδομάδα πληρωμών είναι η επόμενη, καθώς πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις Απριλίου αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Το μπαράζ πληρωμών ξεκινά από την Τρίτη (απόγευμα Δευτέρας) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την εμβόλιμη πληρωμή του μπόνους 200 – 300 ευρώ

Ελληνοτουρκικά: Ευχές από Τσαβούσογλου σε Δένδια για την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Στην καλύτερη φάση τους διάγουν προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους δίδυμους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια για την Ελληνική Εθνική

Μετάβαση στο περιεχόμενο