Στενά του Ορμούζ: Η αιφνιδιαστική παρέμβαση της Κίνας για ελεύθερη ναυσιπλοΐα

Σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη βρίσκεται το Πεκίνο για την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης των δεξαμενόπλοιων αλλά και των πλοίων μεταφοράς  υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα Στενά του Ορμούζ, όπως μεταδίδει το Reuters. Η έβδομη ημέρα της πολεμικής σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν διατηρεί το κρίσιμο πέρασμα ουσιαστικά κλειστό, αποκόπτοντας το ένα πέμπτο της παγκόσμιας ενεργειακής προσφοράς. Η Κίνα, η οποία αντλεί το 45% των πετρελαϊκών της εισαγωγών από τη συγκεκριμένη θαλάσσια δίοδο, ασκεί έντονες πιέσεις προς την ιρανική πλευρά για την άρση του αποκλεισμού από τα Στενά.

Η γεωπολιτική κρίση πυροδοτεί ράλι στις τιμές του αργού με άνοδο άνω του 15%, απόρροια των ιρανικών χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές του Κόλπου και σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή. Η εμβέλεια των πυραυλικών επιθέσεων σε Κύπρο, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία εντείνει την παγκόσμια αποσταθεροποίηση και τους πληθωριστικούς κινδύνους. Βάσει δεδομένων της Vortexa, οι διελεύσεις δεξαμενόπλοιων κατέρρευσαν την 1η Μαρτίου σε μόλις τέσσερα πλοία, έναντι ημερήσιου μέσου όρου 24 πλοίων τον Ιανουάριο. Παράλληλα, περίπου 300 δεξαμενόπλοια παραμένουν εγκλωβισμένα εντός των Στενών.

Μοναδική εξαίρεση στον ναυτικό αποκλεισμό (φαίνεται ότι) αποτελούν τα ασιατικά συμφέροντα. Ενδεικτικά, το πλοίο Iron Maiden διέσχισε τη θαλάσσια οδό εκπέμποντας σήμα κινεζικής ιδιοκτησίας, ενώ αντίστοιχη ελεύθερη διέλευση απολαμβάνουν πλοία μεταφοράς ζάχαρης κινεζικών και ιρανικών συμφερόντων . Η Τεχεράνη έχει απαγορεύσει ρητά τη ναυσιπλοΐα σε πλοία αμερικανικών, ισραηλινών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, αφήνοντας ωστόσο στο απυρόβλητο την Κίνα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του