Στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη ο Ερντογάν: Νέα χείρα φιλίας του… Σουλτάνου προς το Ριαντ

Τον προηγούμενο μήνα, το Ριάντ ζήτησε από την Άγκυρα να παραπέμψει την δικαστική έρευνα για τον φόνο του Κασόγκι στις σαουδαραβικές αρχές, αίτημα που αποδέχθηκε στις 7 Απριλίου η τουρκική δικαιοσύνη.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Πέμπτη τη Σαουδική Αραβία, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές από την Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ριάντ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες ύστερα από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κατηγορήσει κορυφαίους αξιωματούχους της σαουδαραβικής κυβέρνησης, ακόμη και τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, για εμπλοκή στον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου και για παρεμπόδιση της έρευνας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Τα σχόλια της Άγκυρας εκείνη την περίοδο, τα οποία ήρθαν εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, προκάλεσαν ένα ανεπίσημο μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας στα τουρκικά προϊόντα. Έκτοτε, η Άγκυρα υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους κι έφθασε στο σημείο να υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν «αγκάθια» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία καταβάλλει από το 2020 προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Έχει προσεγγίσει χώρες του Κόλπου αναζητώντας οικονομική στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που «καλπάζει» και τη μεγάλη άνοδο των τιμών στην ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τον προηγούμενο μήνα, το Ριάντ ζήτησε από την Άγκυρα να παραπέμψει την δικαστική έρευνα για τον φόνο του Κασόγκι στις σαουδαραβικές αρχές, αίτημα που αποδέχθηκε στις 7 Απριλίου η τουρκική δικαιοσύνη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραχώρηση αιγιαλών και παραλιών: Οι αλλαγές που φέρνει ο ν. 5092/2024*

Στοχεύοντας στη μεγαλύτερη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και την υψηλότερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των ποινών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαχρονικές παθογένειες. Από την άλλη, όμως, έχει

Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους

Ειδικότερα, η κυρία Σταυρουλάκη έθεσε ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (δηλαδή θέμα παραδεκτού) μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Α.Π., καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων. Κατά την εισηγήτρια, τον Α.Π. τον

Χούθι: «Έχουμε επιτεθεί σε περισσότερα από 100 πλοία του εχθρού»

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν σε περίπου 100 πλοία «που συνδέονταν με τον εχθρό», δηλαδή το Ισραήλ, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, αφότου ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο