Στη Θεσσαλονίκη το υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού που θωρακίζει το Αιγαίο (φωτο)

Το εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού Σώματος “900 Μαρίνος Ζαμπάτης” “έδεσε” σήμερα το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Το σκάφος είναι επισκέψιμο σήμερα από το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Το πλήρωμα θα ξεναγεί το κοινό στους χώρους του σκάφους.

Παράλληλα, στις 20:00 στην πλατεία του Μ. Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της φιλαρμονικής μπάντας του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για ένα περιπολικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που ναυπηγήθηκε στην Ιταλία και παραδόθηκε στη χώρα μας το 2021. Έχει ως στόχο την έρευνα, τη διάσωση μεταναστών και την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Το μέγιστο πλήρωμα του σκάφους είναι 19 άνδρες του Λιμενικού Σώματος, πλήρως εκπαιδευμένοι στην Ιταλία. Διαθέτει μέγιστη ταχύτητα 38 κόμβους, αριθμό ιδιαίτερα μεγάλο για το μέγεθός του και έχει σύγχρονα οπλικά συστήματα από το Ισραήλ.

Η εντυπωσιακή γέφυρα του σκάφους

Το Λ.Σ. 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» διαθέτει μία γέφυρα (σ.σ. ο εσωτερικός χώρος του σκάφος, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο) από όπου επιχειρεί εξ’ ολοκλήρου ολόκληρο το πλήρωμα 19 ατόμων. Στη γέφυρα βρίσκεται και ο μηχανικός, ο οποίος παρακολουθεί με κάμερες όλο το μηχανοστάσιο του σκάφους και μπορεί παράλληλα να το χειρίζεται από τη θέση του.

Στη γέφυρα, επίσης, υπάρχουν κάμερες με ηλεκτρονικούς χάρτες, στους οποίους εντοπίζονται όλα τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή. Το πλήρωμα μπορεί εύκολα να δει μέσω των χαρτών το όνομα ενός πλοίου, το φορτίο που έχει, από πού έρχεται, πού κατευθύνεται και την εθνικότητά του.

Το πιο εντυπωσιακό στη γέφυρα του σκάφους ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» είναι αναμφίβολα οι κάμερες. Αυτή που ξεχωρίζει είναι η υπέρυθρη, η οποία μπορεί να “δει” ολοκάθαρα άνθρωπο έως και 30 χιλιόμετρα, όπως θα δείτε και στη ξενάγηση από μέλος του πληρώματος. Ακόμα, διαθέτει μία micro κάμερα με στόχο έως 5-6 χιλιόμετρα, μία μεγάλη κάμερα, που την ημέρα βλέπει άνθρωπο στα 19 χιλιόμετρα και τη νύχτα έως 12 χιλιόμετρα. Κατόπιν εντολής, οι κάμερες μπορούν να παρακολουθήσουν σκάφος-στόχο και να εστιάσουν πλήρως σε αυτόν, χωρίς να το χειρίζεται χειροκίνητα μέλος του πληρώματος.

Στη γέφυρα υπάρχει και το γνωστό radar, το οποίο δείχνει στο πλήρωμα την ακριβή θέση όλων των πλοίων της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η γέφυρα είναι αλεξίσφαιρη, και σε περίπτωση επίθεσης μπορεί να “αντέξει” μέχρι και βλήματα ελεύθερου σκοπευτή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβαθμίζεται το λιμάνι Αλεξανδρούπολης με διαγωνισμό 24 εκατ. ευρώ

Προκηρύχθηκε από την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών και την οδική σύνδεση με την Εγνατία. Στην τελική ευθεία και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμένα Λαυρίου. Σε τροχιά μπαίνει η αναβάθμιση των υποδομών

Το σχέδιο για επιστολική ψήφο και το 2027 και τα ονόματα για Ευρωβουλή

Να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος πέραν των ευρωεκλογών θα επιδιώξει το Μαξίμου. Ποιοι διεκδικούν μια θέση στον… ήλιο του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οπρωθυπουργός αποκάλυψε τα χαρτιά του για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών του προσεχούς

Η Maersk πέτυχε συμβιβασμό στην υπόθεση “Ever Given”

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και συνεχίζει να απασχολεί τους νομικούς κύκλους το πιο διάσημο ναυτικό ατύχημα της δεκαετίας. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η A.P. Moller-Maersk πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό επί αγωγής εταιρειών που υπέστησαν ζημίες

Παλαιό Φάληρο: Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου – Το «βαρύ παρελθόν» του θύματος

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπουν» με μια πρώτη εκτίμηση οι αστυνομικοί πίσω από τη μαφιόζικη εκτέλεση του 60χρονου στο Παλαιό Φάληρο, έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε. Ο 60χρονος Αλβανός, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήταν σεσημασμένος και είχε εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις. Μεταξύ άλλων είχε συμμετάσχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο