Στη Θεσσαλονίκη το υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού που θωρακίζει το Αιγαίο (φωτο)

Το εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού Σώματος “900 Μαρίνος Ζαμπάτης” “έδεσε” σήμερα το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Το σκάφος είναι επισκέψιμο σήμερα από το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Το πλήρωμα θα ξεναγεί το κοινό στους χώρους του σκάφους.

Παράλληλα, στις 20:00 στην πλατεία του Μ. Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της φιλαρμονικής μπάντας του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για ένα περιπολικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που ναυπηγήθηκε στην Ιταλία και παραδόθηκε στη χώρα μας το 2021. Έχει ως στόχο την έρευνα, τη διάσωση μεταναστών και την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Το μέγιστο πλήρωμα του σκάφους είναι 19 άνδρες του Λιμενικού Σώματος, πλήρως εκπαιδευμένοι στην Ιταλία. Διαθέτει μέγιστη ταχύτητα 38 κόμβους, αριθμό ιδιαίτερα μεγάλο για το μέγεθός του και έχει σύγχρονα οπλικά συστήματα από το Ισραήλ.

Η εντυπωσιακή γέφυρα του σκάφους

Το Λ.Σ. 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» διαθέτει μία γέφυρα (σ.σ. ο εσωτερικός χώρος του σκάφος, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο) από όπου επιχειρεί εξ’ ολοκλήρου ολόκληρο το πλήρωμα 19 ατόμων. Στη γέφυρα βρίσκεται και ο μηχανικός, ο οποίος παρακολουθεί με κάμερες όλο το μηχανοστάσιο του σκάφους και μπορεί παράλληλα να το χειρίζεται από τη θέση του.

Στη γέφυρα, επίσης, υπάρχουν κάμερες με ηλεκτρονικούς χάρτες, στους οποίους εντοπίζονται όλα τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή. Το πλήρωμα μπορεί εύκολα να δει μέσω των χαρτών το όνομα ενός πλοίου, το φορτίο που έχει, από πού έρχεται, πού κατευθύνεται και την εθνικότητά του.

Το πιο εντυπωσιακό στη γέφυρα του σκάφους ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» είναι αναμφίβολα οι κάμερες. Αυτή που ξεχωρίζει είναι η υπέρυθρη, η οποία μπορεί να “δει” ολοκάθαρα άνθρωπο έως και 30 χιλιόμετρα, όπως θα δείτε και στη ξενάγηση από μέλος του πληρώματος. Ακόμα, διαθέτει μία micro κάμερα με στόχο έως 5-6 χιλιόμετρα, μία μεγάλη κάμερα, που την ημέρα βλέπει άνθρωπο στα 19 χιλιόμετρα και τη νύχτα έως 12 χιλιόμετρα. Κατόπιν εντολής, οι κάμερες μπορούν να παρακολουθήσουν σκάφος-στόχο και να εστιάσουν πλήρως σε αυτόν, χωρίς να το χειρίζεται χειροκίνητα μέλος του πληρώματος.

Στη γέφυρα υπάρχει και το γνωστό radar, το οποίο δείχνει στο πλήρωμα την ακριβή θέση όλων των πλοίων της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η γέφυρα είναι αλεξίσφαιρη, και σε περίπτωση επίθεσης μπορεί να “αντέξει” μέχρι και βλήματα ελεύθερου σκοπευτή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του