Στη Θεσσαλονίκη το υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού που θωρακίζει το Αιγαίο (φωτο)

Το εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο σκάφος του Λιμενικού Σώματος “900 Μαρίνος Ζαμπάτης” “έδεσε” σήμερα το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Το σκάφος είναι επισκέψιμο σήμερα από το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Το πλήρωμα θα ξεναγεί το κοινό στους χώρους του σκάφους.

Παράλληλα, στις 20:00 στην πλατεία του Μ. Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της φιλαρμονικής μπάντας του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για ένα περιπολικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που ναυπηγήθηκε στην Ιταλία και παραδόθηκε στη χώρα μας το 2021. Έχει ως στόχο την έρευνα, τη διάσωση μεταναστών και την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων. Το μέγιστο πλήρωμα του σκάφους είναι 19 άνδρες του Λιμενικού Σώματος, πλήρως εκπαιδευμένοι στην Ιταλία. Διαθέτει μέγιστη ταχύτητα 38 κόμβους, αριθμό ιδιαίτερα μεγάλο για το μέγεθός του και έχει σύγχρονα οπλικά συστήματα από το Ισραήλ.

Η εντυπωσιακή γέφυρα του σκάφους

Το Λ.Σ. 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» διαθέτει μία γέφυρα (σ.σ. ο εσωτερικός χώρος του σκάφος, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο) από όπου επιχειρεί εξ’ ολοκλήρου ολόκληρο το πλήρωμα 19 ατόμων. Στη γέφυρα βρίσκεται και ο μηχανικός, ο οποίος παρακολουθεί με κάμερες όλο το μηχανοστάσιο του σκάφους και μπορεί παράλληλα να το χειρίζεται από τη θέση του.

Στη γέφυρα, επίσης, υπάρχουν κάμερες με ηλεκτρονικούς χάρτες, στους οποίους εντοπίζονται όλα τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή. Το πλήρωμα μπορεί εύκολα να δει μέσω των χαρτών το όνομα ενός πλοίου, το φορτίο που έχει, από πού έρχεται, πού κατευθύνεται και την εθνικότητά του.

Το πιο εντυπωσιακό στη γέφυρα του σκάφους ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» είναι αναμφίβολα οι κάμερες. Αυτή που ξεχωρίζει είναι η υπέρυθρη, η οποία μπορεί να “δει” ολοκάθαρα άνθρωπο έως και 30 χιλιόμετρα, όπως θα δείτε και στη ξενάγηση από μέλος του πληρώματος. Ακόμα, διαθέτει μία micro κάμερα με στόχο έως 5-6 χιλιόμετρα, μία μεγάλη κάμερα, που την ημέρα βλέπει άνθρωπο στα 19 χιλιόμετρα και τη νύχτα έως 12 χιλιόμετρα. Κατόπιν εντολής, οι κάμερες μπορούν να παρακολουθήσουν σκάφος-στόχο και να εστιάσουν πλήρως σε αυτόν, χωρίς να το χειρίζεται χειροκίνητα μέλος του πληρώματος.

Στη γέφυρα υπάρχει και το γνωστό radar, το οποίο δείχνει στο πλήρωμα την ακριβή θέση όλων των πλοίων της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η γέφυρα είναι αλεξίσφαιρη, και σε περίπτωση επίθεσης μπορεί να “αντέξει” μέχρι και βλήματα ελεύθερου σκοπευτή.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρκαγιά σε ρυμουλκό σκάφος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 10.20 το πρωί στο ρυμουλκό Aegian Star που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο χώρο των πλυντηρίων – στεγνωτηρίων του ρυμουλκού και μέχρι αυτήν την ώρα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του Λιμενικού για την τραγωδία στο Αιγαίο: 17 νεκροί ανασύρθηκαν στη Λέσβο – 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις του Λιμενικού σε Κύθηρα και Λέσβο για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δεκαέξι νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση λέμβου ανατολικά της Λέσβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα

Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη, δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η

Τραγωδία στη Λέσβο: Μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού και στα Κύθηρα – Σκαρφαλωμένοι μετανάστες στα βράχια – 16 γυναίκες νεκρές Βίντεο)

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά. Τις σορούς 16 μεταναστών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» στη Λέσβο, έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής στελέχη του λιμενικού σώματος. Παράλληλα, έχουν διασωθεί 9 άτομα, οι οποίοι