Στην Κεντρική Μεσόγειο το 50% των συνοριακών παραβιάσεων το 8μηνο Ιαν-Αυγ 2023

Κατά 18% αυξήθηκαν οι παραβιάσεις εξωτερικών συνόρων της ΕΕ κατά το πρώτο 8μηνο 2023 υπερβαίνοντας τα 232.350 άτομα, που είναι ο υψηλότερος μετά την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς.

Πρωταρχικά, η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση των παραβιάσεων στην Κεντρική Μεσόγειο, που παραμένει η κύρια μεταναστευτική δίοδος εισόδου στην ΕΕ, ευθυνόμενη για 1 στις 2 παραβιάσεις εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.  Στη συγκεκριμένη δίοδο οι παραβιάσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν (+96%).

2750 στελέχη της μόνιμης δύναμης και του προσωπικού του Frontex συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις υποστηρίζοντας κράτη μέλη και γειτονικές τρίτες χώρες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

  • Τον Αύγουστο καταγράφηκαν 56.900 παραβιάσεις εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 39%, που είναι η υψηλότερη από το 2016.
  • Η Κεντρική Μεσόγειος ευθύνεται για το ήμισυ των παραβιάσεων των συνόρων της ΕΕ μέχρι τώρα το 2023.

Η Κεντρική Μεσόγειος παραμένει η πιο ενεργή δίοδος εισόδου στην ΕΕ για φέτος, με σχεδόν 114.300 παραβιάσεις στους 8 πρώτους μήνες του 2023, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2016, για την ίδια περίοδο.

Οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στην υπόψη περιοχή θα εξακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, με τους διακινητές να προσφέρουν στους μετανάστες από Τυνησία και Λιβύη χαμηλότερο κόμιστρο, λόγω ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τώρα, στις περισσότερες από τις υπόλοιπες διόδους εισόδου στην ΕΕ καταγράφηκε μείωση παραβιάσεων, που κυμαίνονται από 5% στη δίοδο της Δυτικής Αφρικής μέχρι 19% στη δίοδο των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι θαλάσσιες διελεύσεις παραμένουν πολύ επικίνδυνες.  Σύμφωνα με τον Δ.Ο.Μ., πάνω από 2.325 άτομα αγνοούνται για φέτος, με την πλειοψηφία τους να αφορούν την Κεντρική Μεσόγειο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, στη δίοδο των Δυτικών Βαλκανίων, τη δεύτερη πιο ενεργή δίοδο εισόδου στην ΕΕ με 70.550 παραβιάσεις, σημειώθηκε μείωση κατά 19%, εν πολλοίς οφειλόμενη σε αυστηρότερες πολιτικές προξενικών θεωρήσεων (visa).

Οι διελεύσεις της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο ανήλθαν σε περίπου 9.000 άτομα, ανεβάζοντας το σύνολο του πρώτου 8μήνου 2023 σε 36.250, ή λιγότερες κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο