Στην… ουρά σε μισθούς και αγοραστική Δύναμη: Η καθίζηση των Ελλήνων εργαζομένων τα τελευταία 15 χρόνια

Η Ελλάδα, μέσα στην τελευταία 15ετία, έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση όσον αφορά την αγοραστική δύναμη και τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, μαζί με τους Βούλγαρους, ενώ ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη από το τέλος παγκοσμίως στους μισθούς, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία.

Πτώση και συγκρίσεις

Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τα τελευταία χρόνια, η αγοραστική δύναμη παραμένει χαμηλή. Ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το 2009 έως το πρώτο εξάμηνο του 2024 κυμάνθηκε σε ένα εύρος 701-780 ευρώ μεικτά.

Η σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και της Ανατολικής Ευρώπης αποτυπώνει έντονα την καθυστέρηση της Ελλάδας. Ενώ οι οικονομίες πολλών χωρών ανέκαμψαν, η Ελλάδα βρέθηκε να υποχωρεί ακόμη και σε σύγκριση με κράτη της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ποιότητα ζωής και τα οικονομικά προβλήματα

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναδεικνύει τη χαμηλή ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που σχετίζονται με το εισόδημα και την εργασία. Η οικονομική κρίση, η πανδημία και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει τους πραγματικούς μισθούς, καθιστώντας δύσκολη την κάλυψη βασικών αναγκών.

Περισσότεροι από το 65% των πολιτών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 2010, γεγονός που αναδεικνύει τη διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Ο κατώτατος μισθός και οι προοπτικές

Από την 1η Απριλίου 2025, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθεί από τα 830 στα 870 ευρώ, με προβλεπόμενη αύξηση κατά 40 ευρώ. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι αυξήσεις αυτές θα εξισωθούν με τους μισθούς των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο, όπου ο βασικός μισθός παραμένει σήμερα υψηλότερος κατά 20 ευρώ.

Ωστόσο, οι προσαυξήσεις για το 2025 θα είναι μειωμένες, καθώς η εξίσωση των μισθών μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα ολοκληρωθεί σταδιακά. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η διαδικασία δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις έντονες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

Η Ελλάδα του 2024

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα οικονομικό παράδοξο, με σταδιακές αυξήσεις στους μισθούς που δεν επαρκούν για την ανακούφιση των εργαζομένων. Η διαφορά μεταξύ μισθών και αγοραστικής δύναμης επιτείνει την ανισότητα και καθιστά την ανάκαμψη πιο αργή και επώδυνη.

Η ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα και πολιτικές που θα αυξήσουν τη βιωσιμότητα των μισθών είναι πλέον επιτακτική, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από τη “μαύρη λίστα” της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Σούδας – Τα σχέδια για τον νέο σταθμό επιβατών

Την εικόνα των σχεδίων που δηµοσιεύονται σήµερα στα “Χ.ν.” θα έχει ο σταθµός επιβατών στο λιµάνι της Σούδας όταν ολοκληρωθεί. Σηµειώνεται πως το έργο έχει ενταχθεί στο “Ταµείο Ανάκαµψης” και ο διαγωνισµός ξεκίνησε µε τους ενδιαφερόµενους να µπορούν να καταθέσουν τις

Αδυναμία πληρωμής ή ετοιμάζουν κατάργηση;

Μετρώντας αντίστροφα για να “αποχαιρετήσουμε” το 2024, στο τέλος του έτους θα συμπληρωθούν 2 χρόνια κατά τα οποία παραμένει απλήρωτο το μεταφορικό ισοδύναμο στις επιχειρήσεις των νησιών μας. Την ίδια ώρα προκαλούν θυμηδία οι πομπώδεις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου

Ποια πλοία δεν κινδυνεύουν από τους Χούθι

Τουλάχιστον το 15% των πλοίων που σήμερα αλλάζουν πορεία και χαράσσουν ρότα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα με ελάχιστο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της επιχείρησης «Aspides», τον

Ένατο το νηολόγιο της Ελλάδας στο top-10, αλλά με… κράτει τις μηχανές

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρώτη δεκάδα των κρατών που έχουν στη σημαία τους τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων. Η χώρα μας, στην οποία έχουν έδρα περισσότερες από 600 ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν πάνω από 5.500 πλοία σε όρους νηολογίου, βρίσκεται στην ένατη

Μετάβαση στο περιεχόμενο