Στο 6% η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ. Η ακρίβεια «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

Ο αντίκτυπος των εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν θετικός σε γενικές γραμμές.

Με την ακρίβεια να παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών και το κυβερνητικό έργο – αλλά και αυτό των κομμάτων της αντιπολίτευσης – να κρίνεται αρνητικά, η ΝΔ, μετά μια περίοδο φθοράς, αυξάνει την εκλογική επιρροή της κατά 1%, διαμορφώνοντας μια διαφορά 6 μονάδων από τον επίσης οριακά ενισχυμένο, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τακτικής πολιτικής έρευνας της Prorata, που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31% το Μάιο του 2022 (αύξηση 1% από τη μέτρηση του Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% (24,5% τον Απρίλιο) και τον ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5% (12% τον Απρίλιο).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 – που μένει εκτός Βουλής, βάσει της μέτρησης – με ποσοστό 2.2%. Τα ποσοστά και των τριών αυτών κομμάτων παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας.

Απογοητευμένοι από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από το κυβερνητικό έργο της ΝΔ», το 66% απαντά «όχι ιδιαίτερα/καθόλου», ενώ το 34% απαντά «απόλυτα/αρκετά».

Αυτό που είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πολύ πιο δυσαρεστημένοι από το αντιπολιτευτικό έργο και, μάλιστα, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μέτρησης, «όχι ιδιαίτερα/καθόλου» ικανοποιημένοι από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 79%, από του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 82% και από αυτό του ΚΚΕ το 85%.

Παράλληλα, το 73% των πολιτών απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το μέγα πρόβλημα της ακρίβειας.

Για πρώτη φορά μια «χαραμάδα» ελπίδας

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη μέτρηση, πλάι στην παγιωμένη πλέον μεγάλη εικόνα της απογοήτευσης και του θυμού, παρατηρείται για πρώτη φορά, μετά πολλούς μήνες, οριακή αύξηση όσων αισθάνονται ελπίδα (+3% από την προηγούμενη μέτρηση) και αισιοδοξία (+4%).

Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται, «το εντεινόμενο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα, που αποτυπώνεται στην αναρρίχησή τους στη λίστα των σημαντικότερων κατά την κοινή γνώμη ζητημάτων της περιόδου (δεύτερο, μετά την ακρίβεια, με ποσοστό 35%), προσφέρει στην κυβέρνηση πολύτιμο οξυγόνο».

Και αυτό, όπως εξηγείται, επειδή μέσα στην πιεστική συνθήκη «της απόλυτης κυριαρχίας του ζητήματος της ακρίβειας, το γεγονός είναι ότι ένα θέμα, που παραδοσιακά αποτελεί ‘θεματική αρμοδιότητα’ κεντροδεξιών και δεξιών κομμάτων, δίνει στη ΝΔ την ευκαιρία να επαναπατρίσει προσώρας μια μικρή μερίδα πρώην ψηφοφόρων της».

Εμπιστεύονται περισσότερο τον Μητσοτάκη στα οικονομικά και σε αποτελεσματικότητα

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ενώ η πλειοψηφία (64%) των ερωτηθέντων κρίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται ιδιαίτερα/καθόλου τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών – πολύ κοντά σε ποσοστό βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτό το ερώτημα, με 60% αρνητικές απόψεις – οι περισσότεροι απάντησαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο τον πρωθυπουργό στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας – ποσοστό 41% έναντι 27% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, η πλειοψηφία θεωρεί πιο αποτελεσματικό στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τον Κυριάκο Μητσοτάκη (40%), έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (24%).

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αναδρομική επιστροφή μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους καταναλωτές ενέργειας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, αλλά και την αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ευνοούν την κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μέτρηση.

Ωστόσο, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο παραμένει χαμηλή, αλλά πάντως υψηλότερη της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, εύρημα που επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση «αντέχει».

Παράλληλα, ο αντίκτυπος των εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν θετικός σε γενικές γραμμές. Η συμμετοχή ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ενωτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών «αντεπίθεσης» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, η εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ενότητας, μακριά από διαμάχες του παρελθόντος, λειτουργώντας θετικά για μια μερίδα δυνητικών ψηφοφόρων του κόμματος.

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Άνοδος για το ΚΙΝΑΛ – Η ακρίβεια «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή