Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις – Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών
Στο 8,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 7,2% που ήταν τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών. Πρωταγωνιστές και αυτό τον μήνα είναι οι τιμές στην ενέργεια και τα είδη διατροφής.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Οι ανατιμήσεις, που «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών αφορούν την ενέργεια. Άλμα 79,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 έκανε το κόστος του ηλεκτρισμού και 68,3% του φυσικού αερίου. Πιο ακριβό κατά 58,5% ήταν και το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι καταναλωτές πλήρωσαν επίσης πιο ακριβά κατά σχεδόν 20% τα έλαια, κατά 13,6% τα λαχανικά, κατά 7,6% το ψωμί και κατά 6,4% το κρέας.

Μία πρόγευση είχαμε πάρει από τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε τον Μάρτιο στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον ίδιο μήνα σκαρφάλωσε στο 7,5% από 5,9% το Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία έρχονται μια ημέρα μετά την παρουσίαση της έκθεσης της Τραπέζης της Ελλάδος που αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό.

Στο ήπιο σενάριο εκτιμά ότι ο δείκτης θα κινηθεί στο 5,1% ενώ στο δυσμενές προβλέπει εκτίναξη στο 7%.

Στο 8,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο